GÜNCEL

Serdar Turgut : Bu arada... Son F-35 dedikoduları

Tarih
18 Nisan 2019
İzlenme
1281 Kişi

Türkiye, S-400 bağlantılı F-35 krizini makul bir çözüme ulaştırmak için Amerika’ya bir 'çalışma grubu' kurulması önerisini iletmişti.
IMF toplantısı vesilesiyle burada bulunan heyet Washington’da bir dizi görüşme de yaptıktan sonra Amerikan yönetiminin bu makul öneriyi ret ettiği haberi de geldi.
Bu gelişme bize artık şunu net olarak göstermeli:
1-Başkan Trump ve yakınındaki üst düzey yetkili görüştüğü Türk yetkilisine ne derse desin, nasıl davranırsa davransın, bunun son analizde pek önemi yok. Çünkü burada yönetim içinde Türkiye ile sorun çıkarmaya kararlı bir klik var ve bunlar da Kongre ile bağlantılı çalışıyorlar. Türkiye ilerde "Hani bize olumlu konuşmuştunuz" dediği zaman bunlar da olan bitenin sorumluluğunu Kongre’ye atarak işin içinden çıkmayı planlıyorlar.

TÜRKİYE'NİN YENİ BÖLGESEL GÜÇ MİMARİSİ 

Amerika sadece ’Stealth' özeliğini (uçağın radarda görülmemesi özelliğini) bozacak diye S-400’lerin alınmasına karşı değil. Bunun aynı zamandaTürkiye’nin Amerika’yı dışlayarak kendisine yeni bir bölgesel güç mimarisi oluşturma girişimi olduğunu biliyorlar ve bundan da hiç hoşlanılmıyor burada.
Nitekim burada, Pentagon’da, Türkiye’nin Akkuyu Nükleer Santrali'ne yakın bir yerde Rus savaş gemilerinin  konuşlanacağını, bir yeni liman/üs oluşturma fikrini de konuştuğu söyleniyor. Bu bilgi gerçekleşmese bile yönetim içinde hayli ateşli/heyecanlı konuşmalara yol açtı.

PROGRAM DARBE YER

Mat Winter ile ilgili görsel sonucuBu arada F-35 programının yürütülmesinden sorumlu Amiral Mat Winter Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi yaptığı konuşmada, Türkiye F-35'lerin üretim sürecinden çıkarıldığı takdirde uçakların üretim zincirinin 45 ile 90 gün içinde olumsuz etkilenmeye başlayacağını çünkü Türkiye’nin tüm uçağın üretiminin yüzde 6-7’sine tekabül eden bölümünü yapmakta olduğunu söyledi.
Amerika aralarında Yunanistan'ın da bulunduğu yeni ülkelere de F-35 satmayı düşünürken bir de üretim sürecinde böyle bir aksama olması ihtimali yetkililere hiç de hoş gelmiyor.
Olaya teknik tarafsızlık açısından bakabilen ekip Türkiye'yle sorun yaşanmasından hoşnut değil ama bunların siyasi gücü pek bulunmuyor Washington’da.

PİLOTLARIN EĞİTİMKİ DEVAM

Arizona eyaletindeki Luke Askeri Üssü'nde F-35’ler ile ilgili eğitim almak için bulunan Türk pilotların eğitimi ara vermeksizin sürüyor.
Daha önce iki F-35 pilotlara teslim edilişti.
Üçüncüsü de verildi. Şimdi de dördüncüsü gelmek üzere. İki ülke arasında sorun yaşanıyor açıklamaları devamlı gelirken programın bu bölümü aralıksız sürdürülüyor.
Bu da Amerikan yönetimi içinde sorunun aşılmasını da isteyen kliklerin olduğunu gösteren en net gösterge.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER