EKONOMİ

Okan Müderrisoğlu : TL çağrısının anlamı!

Tarih
01 Aralık 2016
İzlenme
3042 Kişi
Ekonominin kendine özgü kuralları vardır ama bazı anlarda ülkelere özgü kurallar da işler. Tıpkı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, "TL'ye dönme çağrısında" olduğu gibi. Tecrübeler gösteriyor ki küresel türbülans ortamlarında üç konu ön plana çıkıyor:

1- Piyasalarla ve kamuoyu ile etkili iletişim.
2- Yapısal ekonomik reformlarda kararlılık.
3- Kısa vadede atılacak adımlar.
TL'nin kullanımını artırma ve döviz üzerindeki baskıyı azaltma çabalarını hem geçiş dönemi önlemi, hem de yapısal ekonomik değişimin öncü adımı olarak görmek lazım.
Ne demek istiyoruz?
Ekonomide her zaman yapılacak bir şeyler vardır. Olağan dönemlerde hissedilmeyen pek çok husus, özellikli dönemlerde görünür olur.
Örneğin, kamunun döviz üzerinden ihale yapması ve döviz tahsil etmesi yerine, işlemleri TL üzerinden neticelendirmesi gibi...
Alışveriş Merkezleri'nin döviz bazında dükkân kiralaması, marka konut projelerinde metrekare satış fiyatının dövize endekslenmesi yerine TL'nin esas alınması da mümkündür. Hepsi küçük gibi görünen bu hamlelerin suya atılan taş misali dalga dalga yayıldığı görülmüştür. Söz konusu girişimde Merkez Bankası ekibinin tespit ve önerilerinin katkısı büyüktür. Şimdi sıra Hazine'dedir. Hazine yönetimi de borçlanma enstrümanlarında halka cazip gelecek seçenekler üretebilir, tasarrufların dövize kaymasını önleyeceği gibi dövizden TL'ye geçilmesini teşvik edebilir.
BDDK, SPK, Kredi Garanti Fonu'nun açılan bu yolda ilerlemesi, toplumsal sağduyu ve piyasa duyarlılığı ile global dalga boyu azaltılabilir.
Hep söylüyoruz... Piyasa romantik değildir. Ama piyasa gerçekleri için de alternatif çözümler bulunur. Yeter ki samimiyet ve işbirliği olsun!

Sabah
1 Aralık 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • Erkan

    01 Aralık 2016
    0 0
    Dönüşümlü Tercihli ticaret borsası oluşturalım.Herkes ürettiğini arz etsin Tl cinsinden Belirtsin.Mal -hizmet-Ürün-İşçilik.-Proje-Teknoloji vs.Burada takaslı dönüşümlü ticareti oluşturalım.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER