SİYASET

Melih Altınok : İktidar kimin sorunu

Tarih
11 Mayıs 2016
İzlenme
2012 Kişi

Günlerdir iktidar partisini konuşuyoruz. Oysa Türkiye siyasetinin sorunu muhalefet.
Düşünün yapısı gereği statükoya daha yakın durması gereken iktidar partisi sürekli devinim içerisinde. Öyle ki, yüzde 49,5 oy aldığı halde, değişim ve yeni dönem politikalarına hazırlık için genel başkanını değiştirebiliyor. Yakın ve uzun vadeli hedeflerini rakiplerine ve onların hamlelerine göre değil, dünya gündemini dikkate alarak belirliyor.
Buna karşın ana muhalefette gelen gitmiyor. CHP'nin başında 20 yıla yakın görev yapan Deniz Baykal ancak kaset skandalıyla devrilebiliyor. Selefine yapılan bu aşağılık komployu sorun bile etmeyen yeni genel başkan ise, göreve geldiği 6 yıl boyunca 7 seçim kaybetmeyi başarbildiği halde koltuğunda. Parti Nuh-u Nebi'den kalma perspektifini, kırklarını yedilerini sorgulamayı aklından bile geçirmiyor.
MHP'nin durumu da ortada. Partinin yönetimini almaya heves edenlerin elinden gelen tek şey, demokrasi ve siyaset dışı odaklarla ittifak kurmak.
HDP derseniz, henüz silahların konforundan sıyrılmayı tartışmaya bile başlayamadılar.
Çoğulculuk ve katılımcı demokrasiden kaygılandığını söyleyenlerin Türkiye siyasetinin bu garipliğine hiç değinmeden iktidarın arkasında halk desteği olan kalıcılığını sorgulamaları hakikaten zihin jimnastiğinden başka bir şey değil.
Dolayısıyla içeride ve dışarıda yaratılmaya çalışılan "iktidar sorunu" tartışmasının ayakları yere basmıyor. İşi gücü olan halk bu tartışmaya dahil edilemiyor. Çünkü halk 13 yılda her seçimde gösterdiği gibi "Türkiye'de bir iktidar sorunu olmadığını" yalnızca "iktidarla sorun yaşayanların olduğunu" düşünüyor. Sınıfsal hissetmiyor. Aklı başında olduğu için de başkasının değil kendisinin sorunlarıyla uğraşıyor.

***

AHMET KİMİ SEVER, AHMET'İ KİM SEVER?

Eski Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'ün görev süresince danışmanlığını yapan Ahmet Sever'in itirafnameleri yine gündemde.
İlk ortaya çıktığı günlerde istenilen etkiyi yaratamayan Sever, bu kez AK Parti kongresinin hemen öncesinde Cumhuriyet'in ilk sayfasından pazarlanıyor.
Ancak kafamı epeyce karıştıran bir nokta var.
Şimdi bu adamlar ecnebileri çok sevdikleri ve onlarla araları iyi olduğu için yine onların ağzıyla konuşmaktan başka bir şey yapamıyorlar. "Onların" değerleriyle "buraları" kıyaslayıp siyaset üretiyorlar.
Gelin görün ki Sever ve türevlerinin sitematik olarak piyasaya sürülmesinin yegane amacı AK Parti'ye ve Erdoğan'a zarar vermek. Yani muhatapları "bu camia."
Peki sizce bu basit çelişkiyi göremiyorlar mı, manipüle etmeye çalıştıkları kitleye bu yöntemin etki etmeyeceğini anlayamıyorlar mı?
Bilemiyorum belki orta zekalı olduklarını düşünerek bizler hata ediyoruzdur. Belki de bölmeye çalıştıkları AK Parti değil CHP'dir. Öyle ya, sözlerinden etkilenmiş gibi yapan sadece muhalefet. En fazla, zaten rahatsız olan bir CHP seçmenini belki birazcık daha huzursuz edecek mevzular, AK Parti seçmeninin niye derdi olsun?

Sabah
11 Mayıs 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER