GÜNCEL

Mehmet Barlas : Yerel seçimler dolayısıyla çek-senet mafyası kavramını hatırladık

Tarih
24 Mart 2019
İzlenme
1360 Kişi
Ankara'daki yerel seçimlerdeki adaylardan birinin adının karıştığı sahte imzalı çek ve milyon dolarlık senet tahsilatı dolayısıyla, unuttuğumuz bir kavram yeniden gündeme geldi... Bu kavram "Çek-senet mafyası"dır. Her konuda bilgisine başvurduğumuz "Google Amca"ya, "Çek-senet mafyası hakkında ne bilgiler var" diye sordum. İlgi çekici bilgilere ulaştım.

Babam mafya mı?
Mesela bir genç kız "Babam çek-senet işi yapıyor... Bu haram para mı olur"diye sormuş ve şunları anlatmış:
"Mesela birini dolandırdılar ve dolandıranlar da mafya veya eli kolu her yerde olan insanlar... Adam parasını alamıyor. Babama geliyor, babam da "Alırım ama şu kadarını bana vereceksin"gibi bir anlaşma yapıyor. Sonra babam o adamı dövüp parayı alıyor ve sahibine veriyor. Bu legal bir iş değil değil mi? Biz mafya filan değiliz ama sülale çok büyük. Herkes tanıyor ve korkuyor bizimkilerden. Zengin filan da değiliz. Bu haram para mı olur?"Bu genç kız açıkçası çok güzel anlatmış olayı. Ama çek-senet mafyası ile ilgili bilgiler bu kadar değil. Google Amca'dan alıntılayarak devam edelim...

Orman Kanunu uygulanır
"Banka ödemesi yoluyla karşılığı verilmeyen çekin/senedin, Ticaret, Borçlar ya da Ceza Kanununun ilgili hükümleri uyarınca, tahsil edilmesi için avukata değil; 'Orman Kanunu'nun ilgili hükümleri uyarınca, tahsil edilmesi için başka birine verilmesi geleneği ile teşekkül etmiş, geleneksel yapılanmadır. Ormanın diliyle konuşan çek senet mafyası, sözün yetmediği yerde kullanabilsin diye; muşta,haydar, çakı, bıçak, tabanca vb. gibi ekipmanlarla donatılmıştır. Donanımını kullanıp tahsilatı yapar ve yüzdesini alarak, doğal çevresi içinde hayatını sürdürür. Bir dönemin 'Topuğuna sıkarım" jargonunu dillere pelesenk yapmış mafya."
Son olarak geçen hafta medyaya yansıyan bir çek-senet mafyası haberini aktarayım....

Kayseri'den bir haber
"Kayseri'de, 'postacı', 'kurye' ve 'vergi dairesi çalışanı' gibi davranıp, tebligat imzalatma bahanesiyle hileli yolla senet imzalattıkları kişileri dolandıran suçörgütüne yönelik 3'ü kadın, 15 kişinin gözaltına alındığı operasyonda, ele geçirilen senet ve çek tutarının 10 milyon TL'yi geçtiği belirtildi. Kayseri'de birçok iş insanının örgüt tarafından dolandırıldığı öğrenildi.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER