GÜNCEL

Mehmet Barlas : Türkiye dünyadaki tek ülke mi ve dün hep bugünden iyi miydi?

Tarih
17 Nisan 2018
İzlenme
1135 Kişi

Bize özgü durumlardan biri de, Türkiye'nin dünyadaki tek ülke ve yaşadıklarımızın da sadece bizde görülebilecek şeyler olduğuna inanmamızdır.
Siyaset dünyamızda bu yanlış yaklaşımı özellikle muhalefet sözcülerinin söylemlerinde görürüz... Global ölçekteki gelişmelerin Türkiye'ye yansımalarının nedenlerine inmek yerine "Kötü yönetim bunlara sebep oldu" benzeri konuşmalar sık sık yapılır.

Yıldırım'ın uyarısı 
Bu duruma son örnek doların dalgalanmasının bizdeki yanlış politikalardankaynaklandığının ileri sürülmesi değil midir? Bereket Başbakan Binali Yıldırım 
AK Parti Tuzla İlçe Kongresi'nde yaptığı konuşmada, döviz kurlarında son dönemde görülen dalgalanmanın sadece bizde olmadığını somut örneklerle anlattı...

Kurda dalgalanmalar 
"- Son haftada yaşadığımız gerilim adeta, 'yeni bir dünya savaşı mı çıkacak' sorusunu gündeme getirdi. Bunun sonuçları oldu. Mesela İran parası yüzde 48, 
Rusya parası yüzde 13 değer kaybetti. Bizde de yüzde 1, yüzde 2 seviyesinde dalgalanma oldu."
"- Bunu fırsat bilenler 'Türkiye ekonomik krize gidiyor' diye kampanya yapmaya başladılar. Sanki Türkiye krize giderse bunun sonuçlarından sadece AK Parti taraftarları etkilenecek, diğerleri etkilenmeyecek."

Hayali geçmişler
Bizim düşünce ve siyaset dünyamıza özgü davranışlardan bir diğeri de, bugünü yermek isteyenlerin kendilerince dünde kalmış "Devr-i Saadet"ler üretmeleri değil midir? Bunlar kentli nüfusun yüzde 20'ler düzeyinde bulunduğu ve 
İstanbul'da azınlıkların ağırlıkla yaşam tarzlarını empoze ettikleri dönemleri "Ah nerede o güzel günler, kimsenin başı örtülü değildi" diye hasretle anmazlar mı?

Dünyanın merkezi 
Bunun gibi 10'uncu yıl marşında "Yurdu demir ağlarla ördük" denildiği için, bugün yapılan büyük yatırımları ve hızlı trenleri de görmezden gelirler.
Boğaz'ın hem altından hem de üzerinden geçebildiğimizi görmezden gelenler Kanal İstanbul gerçekleşince ne diyecekler acaba?
Nasrettin Hoca'nın fıkraları bile bu ben merkezliliği alaya almaz mı? Mesela Hoca'ya "Dünyanın merkezi neresi" diye sorulunca "Eşeğimim sol arka ayağının bastığı yer dünyanın merkezidir" cevabını vermiş. Sonra da "İnanmıyorsanız ölçün" demiş.

Sabah
17 Nisan 2018

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • fatih

    17 Nisan 2018
    0 0
    'Yurdu demir ağlarla ördük' diye gururlananlar, o demir ağların mimarının eseri olan boğaz köprüsü projesini devrin başvekili İsmet Paşa tarafından reddedildiğinden bahsetmezler. Merhum Nuri Demirağ ' ben bu köprüyü yapacağım ve bunları da bu köprüden geçirmeyeceğim' der. Kendisine köprü yapmak nasip olmasa da 1. köprü yapıldığında açılışına yanılmıyorsam başbakanın katılması mümkün olmaz.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER