GÜNCEL

Mehmet Barlas : Filmlerde sigara yerine çiçek koymak mı yoksa sigaraya zam mı caydırıcıdır?

Tarih
06 Ağustos 2019
İzlenme
859 Kişi
Konya'nın Beyşehir ilçesinde bir konser veren Serdar Ortaç daha sonra hayranlarıyla sohbet etmiş. Ortaç evlilik hakkında konuşurken "Evlilik normal bir şey değil, yani iki tane deli olmanız lazım" demiş.

Deliler de gerekir
Aslında çok samimi ve bir ölçüde doğru bir tanım bu.
Çünkü sade evlilikte değil hemen her çeşit toplumsal kurumda zaman zaman delilerin de bulunması gerekir.
Bunlar sayesinde o kurumlar çekici ve hatta devrimci olur... Çok akıllı ve çok istikrarlı siyasetçileri kimse hatırlamaz.

Deli sansürcü
Heller'in "Catch-22" romanındaki Yossarian, savaşı bile sevimli hale getirmemişmidir? Yossarian'ı komutanı sansürcü olarak görevlendirir.
Cephedeki askerlerin evlerine, eşlerine yazdıkları mektupları sansürleyecektir Yossarian... Ama bu görevi öylesine eğlenceli hale getirir ki... Mesela asker eşine "Sevgili Mary" diye başlayan bir mektup yazmışsa, Yossarian "Sevgili" sözcüğünü karalar.

Sigaraya zam
Bizde de televizyon filmlerinde mesela sigara içenlerin ağızlarında çiçek görülüyor ve bu arada fosur fosur duman çıkıyor ya... Oysa sigaranın paketine yapılan son zam, bu çiçekli sansürden daha etkilidir sigaradan insanları caydırmak için.
Yossarian da eşine yazdığı mektubu "Seni çok özledim" diye bitiren askeri sansürlerken "Özledim" sözcüğünü karalar.

Otoyol açıldı
Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul-İzmir otoyolunu açmasını izlerken, yolsuz eski Türkiye'yi hatırladım.
Ankara'dan İstanbul'a otomobille veya otobüsle gelmek çok eziyetliydi.
"Karga sekmez" diye bilinen bölümler vardı bu yolda... AK Parti öncesi Türkiye'de İstanbul'dan İzmir'e oradan da Bodrum'a gitmek bir maceraydı.

Zıt ideolojiler
Kısacası Cumhurbaşkanı Erdoğan gelişmişliğin de, bağımsızlığın da simgesidirbugün. Ama AK Parti iktidarında "Toplumun yüzde 76'sı kontrol istiyor" diyereksansürü savunanlar da var... Bir anlamda bunlar da AK Parti'nin ideolojisini, yanidenetimli düşünceyi ve yayıncılığı savunuyorlar kendilerine göre.

İnsanlar beni sevmiyor
Yine savaş pilotu Yossarian'ı hatırladım...

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • hursit dilaver

    06 Ağustos 2019
    0 1
    affbuyrun, bizim hanımın içtiği sıgara 14 tl 0lmuş.antalyada kaçak 7 tl ama bu gunlerde bulunamıy0r.istanbulda d0lapderede 7 tl den 1-2 kart0n alırdım.tabi 15 gun ancak dayanırdı neyse.antalyada kaçak z0r. ama 14 tllık sigara b0l.gunde 1 paketten ayda en az 420 tl. 2000 tl emekli maaşı ile hem çapa tıpta kız 0kut, 200 tl tlf taksitı,ev kira farkı 300 tl..gerisini siz bulun.ben burda CHPye sallamıyayım da ne yapayım.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER