EKONOMİ

Mehmet Barlas : Enflasyon canavarına karşı indirim hamlesi

Tarih
13 Ağustos 2022
İzlenme
938 Kişi
Pandemiyle başlayan ve Rusya- Ukrayna Savaşı ile büyüyen kriz nedeniyle tüm dünyada bir enflasyon yangını ve tedarik krizi yaşanmakta. Ülkeler sırayla enflasyon rekorları kırıyor. Enflasyonla mücadele çerçevesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın verdiği talimat doğrultusunda önemli bir adım atıldı. Tarım Kredi Kooperatifi'ne bağlı marketlerde bundan sonra ucuz ürünler satılacak.
Söz konusu marketlerde, makarnadan ayçiçeği yağına, et ürünlerinden bebek bezine kadar 40 temel ihtiyaç maddesinde indirime gidiliyor. Vatandaşlar 15 Ağustos'ta 1400'ü aşkın Tarım Kredi Kooperatifi marketinde ucuz alışveriş yapabilecek. Marketlere karşı alınan polisiye tedbirlerle ucuzluk sağlanamayacağı belliydi. Şu an uygulanan yöntem doğrudur. Bu şekilde hem serbest piyasa bozulmayacak hem de fiyatlar devlet eliyle dengelenmiş olacak. Etkilerini hemen hissedeceğiz.
Buradan Tarım Kredi Kooperatifleri yöneticilerine büyük görev düşüyor. Medyanın gözü bu marketlerin etiketlerinde olacak. Fiyatlar "gerçekten ucuz olmalı" ve "zaman içerisinde bu fiyat politikası gevşetilmemeli". Etiketler, zincir marketlerden ucuz olursa enflasyonla mücadelede çok kalıcı bir adım atılabilir. Diğer marketler de fahiş fiyat etiketlerini değiştirmek zorunda kalır.

AVRUPA'DA KURAKLIK KÂBUSU
Bütün dünyayı saran iklim değişikliği, İngiltere, Fransa, Portekiz ve İtalya'da tarihin en kurak günlerinin yaşanmasına sebep oluyor. İngiltere'de bahçelerin sulanması yasaklandı. Portekiz ve Fransa'daki yangınlara kuraklık yüzünden müdahale edilemiyor. Avrupa, enerji krizini yönetecek politikalar geliştiremeden şimdi de kuraklık kriziyle karşı karşıya.
Çok şükür ülkemizin bu yıl için acil bir kuraklık sorunu yok. Bizim meteoroloji raporlarına göre önceki gece İstanbul'un Anadolu yakasında kuvvetli yağış bekleniyordu.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER