GÜNCEL

Mehmet Barlas : Eğer yıl 1959 olsaydı Amerikan güdümlü askeri darbe yapılması işten değildi

Tarih
30 Ağustos 2019
İzlenme
3061 Kişi
İçinde bulunduğumuz yıl 2019 değil de 1959 olsaydı, durumun felakete doğru yol almakta olduğunu rahatça söyleyebilirdik. O yıl Türkiye'de ekonomi darboğazlardan geçmekte olduğu için, Başbakan Adnan Menderes, Sovyetler Birliği ile yakınlaşarak ekonomik yardım almayı planlamaktaydı. Ve Moskova'ya yapacağı ziyaretin tarihi henüz belirlenmemişti.

Darbeye doğru
Her şey 27 Mayıs 1960 pazar sabahı noktalandı. Adnan Menderes,Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve tüm Demokrat Parti kadroları tutuklandı. Darbeciler radyodan NATO'ya ve CENTO'ya bağlı olduklarını hemen açıkladılar. Hazinede para olmadığı için memur maaşlarını da Amerikan Devleti Merkez Bankası'ndaki Cooley Fonu hesabından ödedi.
menderes celal bayar ile ilgili görsel sonucu
Yine öfkeliler
Evet... Bereket yıl 2019 şimdi. Dönemin aktörleri tıpkı 1959'daki gibi düşünseler de, Türkiye eski Türkiye değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin'le kurduğu diyalog, hem Amerika'yı, hem de kendilerini Amerika'nın Türkiye'deki adamları olarak görenleri rahatsız ediyor. Ama kim ne derse desin S-400'lerTürkiye'ye gelmeye devam ediyor. Bu arada Moskova'daki havacılık fuarında Erdoğan'ın teşhir edilen Rus savaş uçaklarına ilgi göstermesi belirli çevreleri çok rahatsız etti...

Erdoğan ve Putin
Örneğin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin'in samimi tavırları, ABD medyasındaendişeye neden oldu. İki liderin havacılık fuarındaki kahkahaları, ABD medyasındageniş yer buldu. CNN, Erdoğan ve Putin'in yakınlaşmasını "tehlikeli" olarakyorumladı. Putin'in, yeni bir askeri anlaşma için Türkiye'yle görüştüğünü ilerisüren CNN, iki ülkenin böyle bir anlaşma yapmasının ABD için endişe verici olacağını söyledi. Görüşmeyi, "ABD, Putin'in Türkiye'yle yakınlaşmasından korkmalı" başlığıyla duyuran CNN, haberinde Türkiye'nin Washington'la arasındaki gerilim nedeniyle Rusya ile ilişkilerini kuvvetlendirdiğini de vurguladı.

CHP de rahatsız
Türkiye ile Rusya arasında savaş uçağı alımına ilişkin görüşmelerin başladığıhaberleri üzerine CHP'den de tepki geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ÜnalÇeviköz, "Türkiye'nin bir NATO üyesi ülke olduğunu unutmamak gerekir. Eğer Türkiye NATO yükümlülükleriyle uyumlu olmayan birtakım silahtercihleri yapmaya devam ederse, bunun Türkiye'nin güvenliği açısındanfevkalade ciddi ve çok olumsuz yansımalarının olacağından endişeduyuyoruz" ifadelerini kullandı.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER