GÜNCEL

Mehmet Barlas : Brunson’ı hukuk değil “Reel Politik” Amerika’ya gönderdi

Tarih
14 Ekim 2018
İzlenme
1229 Kişi
Ajan papaz Brunson'ın Türkiye macerası şimdilik bitmişe benziyor. 20 yıl bizim topraklarda ne yaptıysa yaptı, artık bütün hünerini Amerika'da gösterebilir. Bakarsınız California'nın bağımsızlığını isteyen gruplara danışmanlık yapar.

Misyonerleri öldürüyorlar 
Aslında Anadolu bu Amerikalı misyonerlere 100 yılı aşkın süredir alışkın bir toprak. 2'nci Abdülhamid zamanında 1893-97 arasında İstanbul'da Amerikanelçisi olan Terell, Anadolu'ya gelen Amerikan misyonerlerini Ermenilerin ve Rumların öldürdüklerini rapor eder. Çünkü Ortodoks Rumlar ve Ermeniler,Protestan Amerikan misyonerlerinin kendilerini dinlerinden edeceğine inanmaktadırlar.

Brunson gitti ya...
İzmir'den uçup giden Brunson'a gelince... Keşke ilk sefer cezaevinden çıkartılıp ev hapsine alınan Brunson, o gün ülkesine gönderilseymiş. Böylece başta Trump ve Pence olmak üzere kendini bilmez Amerikalıların Türkiye'ye kabadayılık satmalarına gerek kalmazdı. Şimdi de "Acaba Brunson karşılığında biz nealdık" benzeri soruların rüzgarında savrulmazdık...

Von Papen'e suikast 
"Reel politik" kavramının doğrulanmasına gelince... Mesela 1942 yılındaAnkara'daki Nazi Almanya'sının Büyükelçisi Von Papen ve eşi sabah saatlerindeyürüyerek Büyükelçilik binasına gitmektedirler. Bu sırada bir el silah sesi ve büyük bir patlama duyulur. Von Papen ve eşi yere düşerler ama yaralanmazlar. Silahı atan ve sonra da üzerindeki bombanın patlamasıyla parçalanan Ömer adındaki Hukuk fakültesi öğrencisi olan Üsküp'lü bir gençtir.

Hapis cezaları 
Olayı bizzat Cumhurbaşkanı İsmet İnönü takip etmektedir. İstanbul ÜniversitesiTıp Fakültesi öğrencisi Abdurrahman Sayman, berber Süleyman Sav veSovyetler'in İstanbul Başkonsolosluğu'nda görevli Georgi Pavlov ile Leonid Kornilov tutuklanır. 1 Nisan 1942 günü başlayan mahkeme, Aralık ayında sona erer ve iki Türk gencine 10'ar yıl, Rus gizli servis elemanı olduğu ileri sürülen iki isme de 16 yıl hapis cezası verilir.

Sovyetler'e verilirler 
Sonra 2'nci Dünya Savaşı Nazi Almanya'sının yenilgisi ve Sovyetler Birliği'nin zaferi ile sona erer. Rus mahkumlar da üç yıl hapis yattıktan sonra, savaş bitiminde Türkiye'nin Almanya'ya savaş ilân etmesinden sonra serbest bırakılırlarve ülkelerine dönerler.

Anarşist ajan Jorris
2'nci Abdülhamid'e 1905'in 21 Temmuz günü Yıldız'da bombalı suikastdüzenleyenlerin başında Belçikalı ünlü anarşist Edvard Jorris vardı

yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER