GÜNCEL

Mehmet Barlas : ABD kendini tehlikede görüyorsa, biz ne yapalım?

Tarih
16 Şubat 2018
İzlenme
1137 Kişi
 Unutmamamız gereken çok önemli bir gerçek var... Dünyada sadece Türkiye ve ABD yok! ABD'nin problemli olduğu ülkelerin listesini çıkartmaya kalkışsanız, günler ve geceler buna yetmez. 2'nci Dünya Savaşı ile kabuğundan çıkıp dünyaya açılan ABD, ne yazık ki bugün dünya barışının en büyük tehdididir.

Hangi ülkeyle yakın ilişkiye girdiyse, o ülkenin başı mutlaka belaya girmiştir.
Trump'ın Dışişleri Bakanı bahtsız Tillerson da, herhalde içine düştüğü açmazın farkındadır.
Tillerson dün bir işadamı olarak iyi ilişkiler kurduğu ülkelere şimdi gittiğinde, hep sorunlarla karşılaşmaktadır.

Düşman üretimi
Çünkü ABD'nin derin devleti silah endüstrisini ayakta tutmak için, mutlakadüşman üretir... Eğer bir ülke ABD için problem teşkil etmiyorsa, o ülkede ya darbe, ya da iç savaş çıkartılır. Kendi halkını doyurmaya çalışan Kuzey Kore gibi yoksul ülkelerle, nükleer savaş ortamına dayalı gerginliklere girilir. İran'daMusaddık gibi liberal demokrat bir siyasetçiyi darbe ile devirirler. Sonra daHumeyni rejimi ile karşı karşıya kalırlar ve Ortadoğu'da mezhep kökenli bir gerginliği sahnelerler.

Güçlü ama...
ABD'ye bugün Afrin'de çevirdikleri film dolayısıyla biz nasıl bakıyorsak, Rusya da, Çin de böyle bakıyor bu ülkeye... Putin "ABD müttefik aramaz, uydu arar" diyerek yorumluyor ABD siyasetini... Dün de Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, düzenlediği olağan basın toplantısında, "ABD'nin, dünyanın bir numaralı süper gücü olduğunu ve askeri gücünden bahsetmeye bile gerek bulunmadığını" söyledi ve sonra şunları ekledi:

Tehdit kavramı
"- Eğer ABD bile dört bir taraftan güvenlik tehdidi algılıyorsa diğer ülkelerin hali ne olacak. O zaman diğer ülkelerin bu tehditleri evlerinin kapısında mı hissetmesi gerekir. Bu durumda günlerimizi nasıl geçireceğiz.
ABD'nin bu güçlü güvensizlik duygusunun nereden geldiğini bilmiyorum ancak dünyada kesin bir güvenliğin bulunmadığını vurgulamak isterim."

İşbirliği gereği
"- ABD yönetimi kendi güvenliğini diğer ülkelerin tehlikesi üzerinekurmamalıdır. ABD'nin diğer büyük ülkelerle ilişkilerini tehdit algıları üzerinden değil, işbirliği düzleminde ele alarak Çin, Rusya ve uluslararası toplumla ortak şekilde dünya barışı ve istikrarı için ortak çaba sarf etmesini umuyoruz."

Sabah
16 Şubat 2018

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER