SİYASET

Mahmut Övür : İstanbul seçimi dersleri

Tarih
25 Haziran 2019
İzlenme
1568 Kişi
Nihayet İstanbul seçimini yaptı.
Tartışmalı da olsa 31 Mart sonrası hukuki süreç işledi ve halkın iradesi çok daha güçlü bir biçimde sandığa yansıdı. CHP ve çoklu ittifak adayı Ekrem İmamoğlu açık ara farkla seçimi kazandı.
Bu seçim, üst üste yapıldığı için toplumu geren, temel sorunları gölgeleyen seçimlerin de sonu oldu.
Şimdi ülkede yeni bir dönem başlıyor.
Çünkü İstanbul seçimi bir belediye başkanı seçimi de olsa sonuçları 17 yıldır iktidarda olan AK Parti'yi de, aynı zaman diliminde sürekli kaybeden muhalefet cephesini de derinden etkileyecek.
Bu yüzden İstanbul seçimine neresinden bakarsanız bakın derslerle dolu. İlk ders hiç kuşkusuz demokrasimizle ilgili... Bu seçimde, onca itibarsızlaştırılmalara rağmen sandığın ne kadar önemli olduğu görüldü.
Başka örnekleri bilindiği halde bu seçimde özellikle İstanbul üzerinden yıllardır AK Parti'ye karşı yürütülen haksız "iktidarı devretmez" kirli tezi de yerle bir oldu.
Ve bu seçim bir şeyi daha tekzip etti.
imamoğlu ile ilgili görsel sonucuYine yıllardır halkı "bir çuval makarna, bir torba kömür için oy veriyor" diye aşağılayanlara tarihi bir tokat attı. Utanıp özür dileyeceklerini sanmıyorum çünkü hâlâ toplumu kutuplaştıran o zihniyet çok etkin.
Bu gerçeğe rağmen o akşam tam tersi yaşandı ve demokratik geleneğimizin anlamlı örneklerine tanık olduk. Daha sonuçlar netleşmeden, seçimi kazanmasa da gönülleri kazanan Binali Yıldırım medyanın önüne çıkıp rakibini tebrik etti.
Başkan Erdoğan ise sıcağı sıcağına İmamoğlu'nu kutladı.
İşin doğrusu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İP Başkanı Meral Akşener klasik muhalefet çizgisini sürdürseler de Ekrem İmamoğlu, o geceki konuşmalarıyla onlardan farklı bir yerde duracağının işaretini verdi. Doğrusu durabilecek mi göreceğiz?
Bu kaygının nedeni, İmamoğlu ile arkasındaki ittifak güçlerinin beklentileri arasındaki paradoks. Bu paradoks nedeniyle yaptığı iki tespit dikkat çekici. Önce şunu okuyalım:
"Artık önyargı ve ayrıştırma dönemi bitmiştir. Siyasi görüşü ne olursa olsun, liyakat, çalışkanlık ve millete hizmet aşkı olan herkes benimle çalışacaktır, çalışabilir. Parti merkezlerinden, illerden alınan referans kağıtlarıyla işe girme dönemleri bitmiştir." Bazı CHP'li belediyelerde gördüğümüz işçi kıyımı, sendika tehdidi devam ederken, buna arkasındaki farklı siyasi partilerin talebini, öfkeli sosyolojinin beklentilerini de eklersek işi hiç kolay değil. Bu süreci dikkatle izleyeceğiz.
İkinci tespiti Başkan Erdoğan'la ilgili.
O gece İmamoğlu yeni bir dilden bahsederek Başkan Erdoğan'a seslendi:
"Hiçbir siyasi mesele vatandaşımızın huzurdan, mutluluğundan, işsizliğin, yoksulluğun önlenmesinden, vatandaşımıza yeterli eğitim ve sağlık hizmetlerinin sunulmasından, barıştan, huzurdan, sevgiden ve saygıdan asla ve asla önemli değildir." İstediği merkezi hükümetle yerel yönetimlerin birlikte sorunları çözmesi... O sorunlar da Türkiye'nin önünde duran ekonomiden, Akdeniz ve Suriye'ye, S-400'den F-35'e, FETÖ'den PKK'ya çok sayıda millimeseleyle yakından ilişkili. Şimdi soralım;
İmamoğlu, partisi ve ortakları bu meselelerde nasıl tavır alacak?

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • hursit dilaver

    25 Haziran 2019
    0 0
    siz asıl CHPnin 800.000 oyla istanbulu almasının sevinciyle ŞİMDİ TÜRKİYEYE YAPTIRIM ZAMANI diye batılı devletlerin baskısı, ekrem beyi tebrige gelmeleri.BİZİM GUAYDOMUZ OLDUN demeleri. çoook yakındır.(son 15 günde yazdığım yorumlarımda ne kadar haklı olduğum görüldü işte.binali beyi HARCADINIZ BE. NASIL OLUR, ANLIYAMIYORUM DİYEN SEÇİM BAŞKANI HALA İSTİFA ETMEDİN Mİ.YAZIK BİNALİ BEYİ YAKTIN SEN.
  • hursit dilaver

    25 Haziran 2019
    0 0
    o rada HDP ve İP varken DHKPC,PKK ve FETÖ varken kendinizi kandırmayın. sendika mı. 31 MARTTAN ÖNCE ÇALIŞNA KİM VARSA ATILACAKTIR. YA SENDİKA DEĞİŞECEK. YA DA PARTİLİ OLN VARSA A HEMEN ATILACAKTIR. korkum 78lerde etnoğrafya müzesinin 2 katından atılan 2 ülkücü gibi olmalari.CHP iktidar olacaksa bunu belli edecektir. KİMSE DE KENDİNİ KANDIRMASIN.daha canan hanım, ekremin koltuğuna oturmadı. durun bakalım..
  • hursit dilaver

    25 Haziran 2019
    0 1
    aşağıdaki yorumu AKPli takıma mailleyiniz lutfen. bu haber CANAN hanımla ilgili idi. ben bir AKPli ve müzmin bir CHP muhalifi olarak EN. DOBRA, EN MERT, AGZINDAN ÇIKANI BİLEN, KIVIRTMAYAN, ALTTAN ALMAYAN, YANLIŞ ANLAŞILDIM DEMEYEN,DAVASININ KADINI OLAN,ASLA TAVİZ VERMEYEN CANAN HANIM hakkında bir kaç tane övücü yorum/yazı yazdım ki, YAZDIKLARIMIN DOĞRULUĞU 800.000 LİK BİR TOKATLA GÖRÜLDÜ.tebrikler canan hanım,AKP de sizin kıvırtmamanızı örnek alsın.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER