SİYASET

Mahmut Övür : CHP’nin “sahte seçmen” savaşı

Tarih
20 Ocak 2019
İzlenme
846 Kişi
Özellikle son dönemde her seçimden önce CHP ve çevresi hep aynı algıyı oluşturmak için inanılmaz bir çaba harcıyor. Seçimlere hile karıştırılacak, oylar çalınacak. Yola çıkarken de önce "sahte seçmen kayıtları" gündeme getiriliyor.
En uç örnekler bulunup, medyaya servis ediliyor ve bir sonraki adım, "Oylarçalınıyor" algısı için altyapı oluşturuluyor. Hadi seçimlerde oylar çalındığı için AK Parti ile CHP arasındaki yüzde 20-25'lik makas kapanmıyor. Peki, kamuoyu yoklamalarında neden CHP yüzde 25'i geçemiyor?
Gerçekten hastalıklı bir durumla karşı karşıyayız. CHP yetkilileri ve medyanın bir kısmı ısrarla "sahte seçmen" olayını gündeme getiriyor. Nereye dönseniz, sahte seçmen haberi var.
Kimi "YSK listesinde yaşı 100 ile 165 arasında değişen 6 bin 389 seçmen var" diyor kimi "Yıkık evlere, ahırlara seçmen doldurmuşlar" manşeti atıyor. Bu kez algı operasyonuna HDP de katıldı: "Hakkari'de bir daireye 1108 seçmen kaydedilmiş"
Tablo, okuyana şunu söylüyor: "Seçimleri AK Parti hep sahte seçmenlerlekazandı"
Bu yeni bir yaklaşım değil. Benzer bir algı 2014 yerel seçimleri öncesinde deyürütüldü. 15 Mart 2014'te Cumhuriyet gazetesi yazarı Orhan Bursalı, yazısına şubaşlığı atmıştı:
"İşi önceden bitirecekler, yüzde 16 sahte seçmen kaydı"
Başlığa bakınca sanki genel seçmenin yüzde 16'sı gibi inanılmaz bir orandanbahsediyor. Oysa Bakırköy Ataköy'de bir apartmanın bir dairesinde kayıtlı olan 26kişiden söz ediyor. Tabi bu da sorgulanabilir ama amaç algı oluşturmak olunca işin çivisi çıkıyor.
Bu konuya bugünlerde CHP'liler devam ediyor. Israrla birçok ilde, ilçede bazı evlerde 20-30 kişinin kayıtlı olduğu söyleniyor. Bu da tamamen AK Partililere aitmiş gibi sunuluyor. Oysa aynı şey CHP ve HDP'lilerin güçlü olduğu yerlerde de var. Onlardan hiç söz eden yok. İşin doğrusu böyle şeyler var ama bunun seçim sonuçlarını etkileme ihtimali yok. Ayrıca seçimlere iki buçuk aydan fazla bir süre var ve itiraz edilebilir.
Şu çok net, bu tür sahte kayıtlarla ne yerel ne de genel seçim kazanılır. Belki küçük kasabalarda etkili bir yol olabilir ama büyük kentlerde esamisi bile okunmaz.
Bu gerçeği en çarpıcı biçimde 24 Haziran seçimleri sonrasında gördük. Seçim öncesi neler neler söylendi. Sonra ne oldu? Seçim gecesi CHP sonuçları bile veremedi. Cumhurbaşkanı adayları Muharrem İnce'nin "YSK'nın önüne 50 bin avukat yığacağım" sözleri de havada kaldı. İnce o gece sadece "Adam kazandı" diyebildi çünkü gerçek bambaşkaydı.
Onu da yine en çarpıcı biçimde İnce anlattı: "Eldeki tutanaklarda yenilmişseniz, yenilmişsinizdir. Açık ara bir durum var. (...)"YSK'nın açıkladığı oranlar ve rakamlar arasında anlamlı bir farklılık yoktur. Olan farklılıklar toplam sonucu değiştirecek nitelikte değildir."
Gerçek bundan daha net anlatılamaz. İnce, o konuşmasında "oy çalınmasına"da açıklık getirdi:
"Oy çalmışlar mıdır evet çalmışlardır. 10 milyon çalmışlar mıdır, hayır. (...) Arada 10 milyon fark var. Bunları görmek istedim. Kaçtığımız, tehdit edildiğimiz yok. Bunların hepsi palavradır"
Bir seçimde 5 veya 10 milyon oy farkı varsa, bu fark "oylar çalınıyor" gerekçesiyle açıklanamaz.

yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • hursit dilaver

    20 Ocak 2019
    0 0
    bir CHP uyesi ve inşaat muh arkadaşım anlatmıştı. 93 lerde.. biz neyin nasıl yapılacağını ,hilenin nasıl 0lacağını ç00k iyi biliriz de neyse falan demişti.0 zamanlarvpamukkalede bir 0telde çalışırdım da 0rda k0nuşmuştuk.AMA KİME NE ANLATACAKSIN.BAK HİLE VAR DEDİKÇE BİZİMKİLER DEVEKUŞU 0LDU BE..NEYDİ 0 SÖZCUNUN DUNKU MANŞETİ..
  • hursit dilaver

    20 Ocak 2019
    0 0
    hadi bana inanmıy0rsunuz bari CAN 0KANARa s0run. 3-5 sene önceki izmir seçimlerinde sal0nda biri seçim s0nuç listelerini 5-6 kışının imzalaması gerekirken hepsini bir kişi ve dahası da 5-6 imza atarak hallediy0rlardı. AKP MEBUSU PR0F BAYAN DA BUNU GÖRDU VE AAA NE KADAR AYIP, AMA 0LMAZ Kİ dedi 0 kadar. s0nra bunu da can 0kanara 3-5 gun s0nra tvde anlattı. kameraya çekene de 0 imzaları atan, çek git başımdan,hadİ işine demez mi..
  • hursit dilaver3

    20 Ocak 2019
    0 0
    aynı hileler MELİH GÖKÇEĞİN ilk başkanlık seçiminde de yapıldı. BİZZAT MELİH BEY KENDİSİ ÇÖPLUKLERDE,0RADA BURADA 0YLAR BULDU,TVLERDE 0 AKŞAM AÇIKLADI VE BU SAYEDE SEÇİM KAZANILDI..bakın her ankara seçimine CHP hile k0nusu yapar. TADI DAMAKLARINDA KALDI BİRİLERİNİN 77 SEÇİMLERİ DÖNEMİNDE..
  • hursit dilaver 2

    20 Ocak 2019
    0 0
    BU CHP ŞİMDİ DE SEÇİM HİLESİ SANDIK SEÇMEN FALAN DİY0R YA. bizim pısırık ve ezik mahalleden bu işi yapacak kimse bulamazsın. ama bu kadar vıyaklıyanlar bir d0lap çevirecek demek. AYNEN 77DEKİ GİBİ..0 SEÇİMDE GUNİZ S0KAKTA VE ANKARA İÇİNDE YAPILANLAR, ETN0GRAFYA MUZESİ PENCERESİNDEN ATILAN ULKUCULERİ UNUTMAYIN.
  • hursit dilaver 1

    20 Ocak 2019
    0 0
    bu refahçıların aşagıda yatacak yeri 0lmayacak.rahmetli erbakan 77 seçimlerinde elinde listeler, sayımlar, seçmen, d0ğum, 0y kullanan, kullanmıyan falan kaç gun d0laştı durdu da BU KADAR SEÇMEN 0LAMAZ ,NERDEN ÇIKTI BU dedi durdu.0 seçimde CHP 42 puan aldı ve 215 mebus çıkarmıştı. kimse de bu teknik bilgileri araştırmadı. CHPyi z0rla iktidar ettiler.
  • hursit dilaver 2

    20 Ocak 2019
    0 0
    diyeceğim şu. EY LAİKÇİ BÖLGE ,SİZLER D0ĞAN BEBENİZİN KULAGINA EZAN VE KAAMET 0KUMAYI LAİKLİGE VE KEMALİZME SAYGISIZLIK SAYIY0RSUNUZ. BARI EN YAKIN KİLİSEDE VAFTİZ ETTİRİN. Ç0CUK B0Ş KALMASIN.s0nra kendisi çevreye bakarak muslim 0lursa uzulursunuz de gözunuz açık gider. benden uyarması. hadi bakalım. pazar gunleri daha kutsal 0lur bu işler.( 1-2 hursit dilaverin 0da tv y0rumudur)
  • hursit dilaver

    20 Ocak 2019
    0 0
    öyle dingil işlere bu laikçi kemalist kısım aldanmasın. 0 kadına pensilvanyadan yılbaşı tebriği geldi, açıkladı mı..y00.. diyeceğim şu. EY BİZİM LAİK MAHALLE, zaten bebe yapmamaya ant içtiniz devrim ve kamalizm adına..haklısınız d0ğan bebe AKP egitimli 0luy0r. yani biraz muslimce..
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER