SİYASET

Mahmut Övür : Ankara’da ne konuşuluyor?

Tarih
28 Nisan 2017
İzlenme
2360 Kişi
 Her büyük dönüşümün arifesinde hep aynı beklenti oluşur; değişim... 16 Nisan, son yüzyılda yaşadığımız en büyük dönüşüm hamlesi. Bu da ister istemez siyaseti, hükümeti ve tek tek siyasi partileri derinden etkileyecek.

Öncelik hiç kuşkusuz değişimin motor gücü AK Parti'den bekleniyor. Ankara'daki siyasi havaya bu beklenti damgasını vurmuş durumda. Bu yüzden Ankara'daki siyasi kulisler şu sıralar hayli hareketli.
AK Partililerin önceliği ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'la kurucusu olduğu partinin yeniden buluşması. Hükümette, partide ve siyasi dilde yaşanacak değişim bu buluşmaya paralel gerçekleşecek.
Siyasi kadrolarda bir yenilenme bekleniyor ama asıl heyecan verici yenilenme siyasette.
Bunu kimi 2001 ruhuna dönüş, kimi de 2017 ruhu olarak niteliyor ama önerilen hedef ortak... Bir kitle partisi olan AK Parti'nin daha kucaklayıcı, toplumsal sentezi hedefleyen, milli-yerli ve demokrat bir siyasetle toplumun karşısına çıkması.
Buradan şu sonucu çıkarmak mümkün:
AK Parti, dün nasıl çevreyi merkeze taşıyarak derin bir sosyolojik dönüşüme imza attıysa bugün de şehir sosyolojisini kucaklayan yeni bir siyasi yolculuğa çıkarak değiştirici parti rolünü sürdürecek.
Bu, yeni hükümet sisteminin zorunlu kıldığı yüzde 50 artı 1 için de gerekli bir değişim.

MHP ne yapacak?
Şu sıralarda siyaset kulislerinde MHP de çok konuşulanlar arasında. Referandum sürecinde tarihi bir rol oynayan MHP'nin nasıl bir yol izleyeceği, içeriden çökertme planlarını nasıl aşacağı merak ediliyor. Tabii en önemlisi de kendi siyasi yolculuğunu sürdürürken, şu sıralarda çok konuşulan hükümette yer alıp almaması.
İki görüş öne çıkıyor. İlki MHP hükümette yer alırsa bağımsız bir aktör olmayı sürdüremez ve alanını muhaliflere kaptırır. İkinci görüş ise MHP, bağımsızlığını koruyacak tarihi birikime ve deneyime sahip bir parti. Hem belli ölçüler içinde hükümette yer alabilir hem de AK Parti karşısında kendi siyasi kimliğine sahip çıkarak yoluna devam edebilir.
Görünen o ki, MHP lideri Bahçeli ve ekibi, yeni dönemin kodlarını sürece destek vererek doğru okudu. Şimdi sıra bu yeni süreci yönetmesinde. MHP'nin tavrını izlemekte yarar var.

Sabah
28 Nisan 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER