GÜNCEL

Hande Fırat : İlaç yokluğu, zam beklentisi ve yıl sonu zam kâbusu

Tarih
22 Nisan 2022
İzlenme
605 Kişi

Bu aralar siz de duyuyor ya da yaşıyorsunuzdur... Bazı ilaçlar bulunamıyor. Nedenlerini ve çözüm önerilerini Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı ile konuştum. Durum iç açıcı değil, acil önlem alınması gerekiyor. Ercanlı’nın açıklamaları şöyle:

SİSTEM ÇÖKTÜ

“Önlem alınmazsa ilaç yokluğu en yüksek seviyeye çıkabilir. Şu an ilaç yokluğunda oran yüzde 11’i, ilaç dışı ürünlerde ise yüzde 14’ü buldu.

Bazı ilaç firmaları SGK’nın belirlediği kamu kurum iskontalarını kısmen ya da tamamen durdurdu. Bu durum hastalara yansıyor.

Sorunun en temel nedeni referans fiyat olarak belirlenen sabit Euro kuru ile reel kur arasındaki makasın yıl içinde açılması.

İlaç firmaları yapılan zammı yeterli bulmuyor. Nedenleri; hammadde, kutu ve nakliyedeki artış.

Yerli ilaç üretimi de mevcut durumda çözüm değil. Yerli ilaç sektörü hammadde başta olmak üzere birçok alanda ithalatçı. Yani Türk firmalar bir anlamda genelde ilaç üretmiyor, montaj yapıyor.

Yeni nesil ilaçlar ‘fiyat politikası’ nedeniyle Türkiye’ye girmiyor. Ülkemize girmeyen yeni nesil ilaçların oranı yüzde 80.

Firmaların zam beklentisi sadece yaraya pansuman olur. Ancak bu yıl fiyat güncelleme en azından sene içine yayılmalıdır. Çünkü 2023’e kadar Merkez Bankası’nın kur tahminlerinden yola çıkarak, yıl sonunda yapılması gereken zam yüzde 57’yi bulacak.

Sistem çöktü. Eczanelerde veresiye defterleri açıldı.

ÇÖZÜM NE OLMALI

Mevcut ilaç fiyat kararnamesi yeniden yazılmalı. Kura dayalı sistemden vazgeçilerek, her ilacın içeriğine göre ayrı ayrı zamlanması gerekiyor.

SGK geri ödeme sistemi yeniden düzenlenmeli.

İlaç için hammadde üretilmeli, yeni nesil ilaç çalışmalarına hız verilmeli.

Meslek örgütlerinin görüşleri dikkate alınmalı.

SON KULLANIM TARİHLERİNE DİKKAT

Piyasaya yeni sürülen ilaçlarda son kullanım tarihleri 5 yıldan 2’ye düştü.

Kullanım tarihleri ile ilgili stabilite testleri zorunlu. 5 yıllık testler maliyetli. Maliyet azaltmak için 2 yıllık testler tercih ediliyor.”

KENDİME NOT

İlk kez EYT’li olduğum için mutluyum.

Emekli olsam bayağı hayal kırıklığı yaşayacaktım.

Kırgın emekliler haklılar. Bunun iki nedeni var. Emeklilere çok fazla umut verildi. Bu arada her şeye zam gelmeye devam etti. Bayram ikramiyeleri hariç...

MAVİ KUŞAKLI LİDER DE VAR HER AKŞAM KARDİYO YAPAN DA

Ben spor yapmayı hayat tarzı haline getirdim. Nedeni ise aslına bakarsanız yaptığım iş, yani gazetecilik. Neden diyecek olursanız, strese dayanmayı kolaylaştırıyor. Tabii sağlığa katkısı da büyük. Haftanın en az üç günü ağırlık çalışsam da yürüme ve koşmayı aynı disiplinde yapamıyorum. Oysa kardiyo önemli. Geçenlerde bir genel başkanla sohbet ederken kardiyo çalıştığını duyunca şaşırdım. Sonra da liderlerin ne kadar sportif olduğunu merak ettim. Nereden zaman buluyorlar demeyin. Sabah bir saat erken kalkılır ve o zaman mutlaka yaratılır. Şimdi karateciden voleybolcuya, ağırlık meraklısından basketbolcuya karşınızda liderler ve yaptıkları sporlar...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan: Zaten herkes futbol ve basketbol merakını biliyor. Zaman buldukça yürüyüşler yapıyor. A Takımı ile basketbol oynuyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Yürüyüşü tercih edenlerden...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Onun olayı zaten yürüyüş. Adalet yürüyüşünden sonra zaman buldukça sürdürüyor.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER