GÜNCEL

Ergün Diler : Afrika’nın kapısı

Tarih
27 Şubat 2018
İzlenme
4562 Kişi
 Türk Devleti emin adımlarla kendini bekleyen geleceğe koşuyor. İnanın bu önceden mümkün değildi. Artık ne yaptığını, ne istediğini bilen bir ANKARA var... Büyük savaşın içinde ıslık çalarak ilerliyor. Bunu kimse beklemiyordu! Ama oluyor.

Şaşırdılar! Şaşıracaklar da!
Açalım biraz... Sinir uçlarına basarak ilerleyelim...
Savaşların iki temel nedeni vardır... Birincisi yaşamsal gereklilikler...
Petrol, doğalgaz gibi yer altı kaynakları ve su... Diğeri de dini gereklilikler...
Ancak genel itibariyle ilk şık geçerlidir...
Yüz yıllardır bu değişmez. Enerji kaynaklarının merkezinin Ortadoğu ve Afrika olduğunu kabul edersek, savaşların burada olmasının nedeni de kendiliğinden ortaya çıkar! Çünkü Asya'nın büyük bir bölümünde, Avrupa'nın tamamına yakınında, Amerika kıtasının belli bölgeleri dışında enerji kaynakları yoktur.
Bu nedenle Amerika Birleşik Devletleri enerji kaynaklarını yönetimine alarak yeni nesil imparatorluğunu sürdürmek istemektedir. Bugün için dünyada yaşananların temel nedeni bu.
Devam...
Amerika Birleşik Devletleri müttefiklerini iki ölçü ile belirler.
Öncelikli olarak yüzde 100 itaat ister. İkinci seçenek ise pastanın yüzde 80'ini alacağı bir ortaklığı kabul eder. Sadece İngiltere için bu geçerli değildir.
ABD, yeni dönemde İngiltere'yi de bu seçenekler arasına sokmak istedi. Tabii kıyamet koptu. Çarşı karıştı. Çatışma başladı.
Son dönemde ABD ile sorun yaşayan ülkeleri incelerseniz, bu iki seçeneğin dışına çıkanlar olduğunu görürüz. Türkiye, Brezilya, Arjantin, Çin öne çıkan 4 ülke. Çünkü bu 4 ülke, son yıllarda kendi kararlarını almak için adımlar atıyor. Özellikle Türkiye ve Çin...
Bu ABD'nin asla kabul etmeyeceği bir durum.
Amerika Birleşik Devletleri, yakın coğrafyasında bulunan Venezuela, Şili, Peru, Bolivya ile de sorun yaşıyor. Çünkü onlar itaat etmiyorlar ve petrolü paylaşmıyorlar...
Washington, sınır ötesi planları olan ülkeleri düşman olarak görür.
Bugün Türkiye'yi resmi Amerikan kaynakları kabul etmese de, birinci derecede düşman olarak kabul ediyorlar. 2018'in ilk günlerinde tamamlanan ulusal güvenlik raporunun gizli bölümlerinde, Türkiye'nin sınır ötesi planlarının arttığını ve buna engel olunmaması halinde Amerika Birleşik Devletleri'nin ulusal güvenliğinin tehlikeye gireceği ön görüldü.
NET!
Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye ile ittifak yaptığı günlerde pastanın sadece yüzde 20'sini kabul eden bir ANKARA vardı.
Yüzde 20'lik dilim de, Türkiye'de iş yapan Amerikan şirketlerine gittiği için Türkiye'nin pastadan tek bir dilim almadığı biliniyordu, SIR DEĞİLDİ...
Şimdi Türkiye sınırı geçti.
Türkiye'nin anlaşma yaptığı ve yapacağı pek çok ülke var!
Ortadoğu'da ve Afrika'da... Ki biz de havadayız ve Afrika'ya gidiyoruz...
Buralarda Washington'ı oyun dışı bırakan plan tamamlanırsa, Çin'in İpek Yolu projesiyle en büyük kazanım yaşayacak ülkeler Türkiye ve İngiltere olacak. Bu da NET!
İPEK YOLU 65 ülkeyi yukarıya çekerken, Çin, İngiltere ve Türkiye'yi çok güçlü ticaret sisteminin ana unsurları haline getiriyor. 65 ülkenin içinde olduğu, ABD'nin dışında kaldığı bir sistem 50 eyaletin ayrılık çığlıklarını atmasının önünü açar.
Bu raporlarda da top secret olarak belirtilmiş önemli bir risk. Bu da SIR değil...
Afrika-Ortadoğu'dur, Ortadoğu- Türkiye'dir, Türkiye-Avrupa'dır, Asya'dır... O nedenle Türkiye, hem kendi başına hem de farklı müttefiklerle bir araya getirilmeyecek kadar önemli bir ülke.
ABD, Türkiye ile ortaklık yapamayacağını artık biliyor.
Türkiye'nin zayıflaması için adımlar atıyor.
Türkiye ile açık şekilde savaşmak isteyen Pentagon yetkilileri hiç de az değil. Daha önce bunu yazdım.
Tabii bu da o kadar kolay değil.
ABD, bugün açık şekilde Kuzey Kore'ye dahi savaş açabilecek durumda değil.
Çünkü Pentagon'da tek bir yapı yok.
Geçmişte de tek bir kamp yoktu...
Ancak derin devletin her kararı Pentagon için geçerliydi. Şimdi Derin Devlet yani ABD'nin gerçek sahibi olarak bilinen güç, Pentagon'un karar merkezi olmak istiyor. Yüzde 100 olarak...
Temizlikler yapıldı ve yapılmaya da devam ediyor. Ancak Pentagon tek başına ABD'yi yönetecek bir güce sahip olamaz. Bu da bilinir.
İstihbarat birimlerinin tamamının da onayladığı bir sistem gerekir. Derin devlet, CIA'de etkinliğini kazandı.
Ancak FBI başta olmak üzere diğer Amerikan istihbarat kurumlarındaki savaş çok ciddi. İçerideki savaş bu kadar etkin olarak sürerken, yurt dışında patinaj yaşanır. Bugün görülen bu.
O nedenle Afrika, Ortadoğu, Türkiye, Rusya ve İngiltere konusunda da büyük bir tartışma hakim. Karar alamıyorlar alamazlar...
Washington'ın çok özel evleri vardır. Amerika'nın geleceğinin tartışıldığı ve karar verildiği bu evlerde, Afrika, Ortadoğu, Türkiye, Rusya ve İngiltere çok ciddi olarak masada. 9 evin kararları çok önemlidir. Geçmişte 9 ev oy birliğiyle karar alırdı. Şimdi 5 evin karar vermesi bile yeterli. Bu güçlü Amerika kavramını sekteye uğratan bir durum olmasına rağmen bazı konularda 5'i bile bulamıyorlar...
Amerikan istihbarat birimlerinin direktörlerinin bile bu 9 eve girme yetkisi yok. O kadar özel günlerde toplanan ekipler, aslında dünyayı yönetenlerin ta kendisi.
Bu evler arasında gerilim olmazdı. Sorunlar iki tarafın en büyük çıkar ortaklığında çözülürdü.
Şimdi kıtalar arası kararlardan çok ülkeler ve yönetimler arasındaki anlaşmazlık çok üst seviyede. Her evin güçlü olduğu ülkeler var. Şimdi evin içindeki kavgalar dışarıya yansıyor.
Ortadoğu'da ve Afrika'da önümüzdeki günlerde yaşanacak yeni gerilimler, bu evlerde yaşanan kavgaların da bir dışa vurumu olacak. Dünyanın en özel uçağını yapın, deposuna yakıtını koyamadığınız an onun değeri 1 dolardır. İpek Yolu çok büyük proje.
Ancak enerjisi olmayan bir İpek Yolu, 65 ülke için kaosun başlangıcı olur. Ancak 65 ülke kenetlenir ve sistemi çalıştırırsa ABD biter! Ederi 1 DOLAR'a düşer... Kavga bu kadar hayati...
Suriye'de yaşanan iç savaşın arka planında kalan devletlerin tümünün tek hedefi İpek Yolu.
Çünkü İpek Yolu'nun stratejik noktalarından biri Suriye. Asya, Avrupa, Afrika'ya açılan kapı ya Suriye ya da Türkiye.
Geçmişte Amerika'nın en güçlü müttefiği Türkiye artık yok.
Geçmişte İngiltere'nin en önemli müttefiği Suriye de artık yok.
Avrupa'daki masalarda ve Washington'daki 9 evde oyun tekrar yazılıyor. Afrika'nın her ülkesi Washington'daki evlerde konuşuluyor. Türkiye'de bu tartışmaların içinde AFRİKA'ya gidiyor. OYUNU BOZMAK KENDİ OYUNUNU KURMAK İÇİN... YÜZDE 20'ye fit olan devlet çoktan gitti. Bunu anladılar ama geç oldu... Artık eski kazandıklarına saysınlar...
"Üzgünüz" diyemeyeceğiz... Kusura bakmayın... Yola devam...

Takvim
27 Şubat 2018

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER