KÜLTÜR/SANAT

Engin Ardıç : Jedi'nin dini de varmış

Tarih
17 Aralık 2015
İzlenme
2503 Kişi

Yıldız Savaşları dizisinin (çünkü bu, sinema kılıfına uydurulmuş bir dizidir) yedinci bölümünü yapmışlar. Binlerce Amerikalı birbirine girmiş.
Bu bir çocuk dizisidir. Çocuklar ve çocuk ruhlu kazıklar için üretilmekte, dünya pazarına verilmektedir. Ya da şöyle söyleyelim: Amerikan kültür emperyalizmi, bönlüğü dünyaya bu ve benzeri araçlarla sıvamaktadır.
Ivırıyla kıvırıyla (gişe hasılatı, oyuncaklar, tişörtler, maskeler falan filan) işin ucunda 5 milyar dolar varmış.
Tamam da, İngiltere'de her gün ortalama bin kişi de "Jedi dinine" geçiyormuş, onu ne yapalım? Cem Yılmaz'ın dediği gibi insan isterse "krem peynire" bile tapabiliyor. Bunalıma giren Batılı eskiden Budizm'e dönerdi, sonra Scientology falan gibi enayi tuzakları çıktı, demek ki şimdi de bu.
Internet'ten form dolduruyorsun, seni on derslik bir eğitim programına alıyorlar, "kateşizma" okutuyorlar (ilmihal)...
Sözkonusu olan milli basketbolcumuz Cedi Osman değil tabii, o yalnızca kepeği Türk saçlarından atmak için savaşıyor.
"Kötü imparatorluk" güçlerine karşı savaşan Jedi şövalyeleri... Bunlarda gizli bir de "güç" var, o sayede mücadele ediyorlar...
Kötü adam Darth Vader... Yani "dirty invader", pis işgalci...
Bu dizi, ortaçağ imgeleriyle (miğferler, pelerinler, ışın kılıcı, prenses Lea falan) uzay bilmemnesini harman eden, Amerikan alt kültüründe "space opera" tabir edilen bir çocuk ve yeniyetme dizisidir ama çocuk ruhlu büyüklerin de bilinçaltını gıdıklar.
Evreni ele geçirmiş bir kötü imparatorluk, ona karşı mücadele veren özgürlük savaşçıları (freedom fighters!) ve bunlara yardım eden şövalyeler...
Bu sonuncular kimler, Amerikan deniz piyadeleri, bahriye silahendazları mı?
"Marines" tabii!
Aslına bakarsanız o "güç" suratsız imparatorluk askerlerinde de var da, o gücün karanlık yanıymış, "bizim esas oğlanlarda" bulunan da aydınlık yanı...
Şu kötü imparatorluk fena halde Sovyetler Birliği kokuyor, o gizemli güç de atom bombası falan olmasın sakın?
İyi de o imparatorluk çeyrek yüzyıl önce dağılmış, galaksi kurtarılmıştı yahu... Jedi şövalyeleri şimdi kime karşı savaşacaklar, Usame de öldürüldü, herhalde Ebubekir El Bağdadi'ye karşı...
Bana çocukluğumda büyük bir keyifle okuduğum, satır satır zihnime çakılmış "Seyyareler Çarpışıyor" romanını hatırlatıyor: Orta Galaksi imparatoru Jal Arn'ın kardeşi prens Zart Arn, "fezanın bizzat kendisini imha eden" müthiş silah Disrüptör, ve Disrüptör'ün sırrını ele geçirmek için uğraşan karanlıklar imparatorluğu Bulut'un gaddar diktatörü Şor Han... Bunu Stalin okuyunuz tabii.
Var var, içinde prenses de var, Fomalhot yıldızının prensesi Lianna.
Tamam da, biz bu propagandayı yuttuğumuzda sekiz yaşındaydık yahu!
Amerikalı uyanık film yapımcılarına kazandıracakları beş milyar dolar, yaşı geçmiş bütün dünya hamşolarına hayırlı olsun.

Sabah
17 Aralık 2015

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER