GÜNCEL

Ardan ZENTÜRK : “Ortadoğu bataklığından uzak duralım...”

Tarih
16 Ekim 2017
İzlenme
3658 Kişi
 Başlıktaki bu söz, emperyalizmin, özellikle Türk aydın(!) kesiminin bir kanadının beyninin arkasına yerleştirdiği bir nev’i mikroçiptir. Robotlaşmış beyin, sürekli bu sözü tekrarlar, amaç, Ortadoğu’yu harmanlayan emperyalist güçlere yol ve manevra alanı açmaktır.

Sen, “bataklık” dediğin, ama var olma mücadelenin tüm krizlerinin birbirine dolandığı o coğrafyadan uzak duracaksın, sonra o kriz İstanbul sokaklarına taşındığında boş-robot gözlerle öyle bakıp kalacaksın, istenen bu.

Bu arada, mesela, ABD, Suriye’de sürdürdüğü “vekalet savaşını” bir adım öteye taşımış, PKK-YPG üzerinden “hibrit işgal” gerçekleştirmiş olacak. Ayn el Arab’da, Amerikan-PKK bayrakları yan yana dalgalanıyor, seyredeceksin.

Rus-İran ittifakı Irak-Suriye coğrafyasında bu işgale karşı egemenlik alanları oluşturmuş olacak, seyredeceksin.

Ne o, “Ortadoğu bataklığına bulaşmayalım...”

1-    Türkiye Ortadoğu sorunlarının hiç bir zaman “yaratıcısı” değil, o sorunların “çözümleyicisi” olmaya çalıştı.

2-    Biz Ortadoğu’ya ne kadar hassas yaklaşırsak yaklaşalım, o bize bulaştı!..

Bunu görmüyorsan, papağan gibi “bulaşmayalım” sözünü tekrarlıyorsan, ya aptalsın, ya da arkanda bizim tam teşhis edemeğimiz bazı gölgeler vardır.

Kılıçdaroğlu,ABD-PKK ittifakının sınırımızda oluşturduğu “terör koridoruna” hançer niteliğindeki Fırat Kalkanı’nda ortaya “Ne işimiz var bizim El-Bab’da” diye çıktı, şimdi de “İdlib’de şehit olacak her askerin sorumlusu Erdoğan’dır” lafını geveliyor.

Arkadaş, birisi bu şahsa bir harita versin, o haritada da şu andaki Suriye’nin fiilen bölünmüşlüğünün renkleri olsun, hala anlamıyorsa, yapacak bi’şey yok, alzheimerli aile büyüklerimizde olduğu gibi, idare edeceğiz artık...

KÜRT KARDEŞLERİMİZ HER ŞEYİ HAK EDİYOR...

PKK, Diyarbakır-Sur’da milyonlarca mermi yakarken, onlar, yan mahallede çay içip tavla oynuyorlardı, bulaşmadılar. Emperyalizmin 15 Temmuz’la bağlantı olduğunu sonradan anladığımız “hendek-barikat” saldırısında büyük eziyet çektiler, içlerine attılar, devletin işi bitirmesini beklediler. O gün bugündür, HDP’liler sıradan bir toplantı bile düzenleyemez hale geldiler, hiç birine katılmıyor, PKK’nın siyasi uzantısını bölgeden adeta siliyorlar.

Bakın, Barzani’nin referandum oyunu en az, Türkiye’nin Kürt coğrafyasını etkiledi.

Oradaki kardeşleriyle duygusal bağ kurmaları çok normal, ama iş siyasete gelince, yaklaşmadılar, soğukkanlı, hatta biraz da tedirgin durdular.

Bu nedenle, Türkiye’yi yönetenlerin, Irak’ın kuzeyindeki masum Kürt sivillerin yaşayabilecekleri ağır sorunlar karşısında alarmda olması, onlara “potansiyel düşman”değil, aksine, “akraba” gibi davranması gerekir.

Eğer orada, Kerkük üzerinden bir yara açılırsa, o kanamayı hemen durduracak planlarımızın olması, Barzani’nin inatla başlattığı serüven nedeniyle Kürt halkının yaşayabileceği ağır sorunları çözecek adımlarımızın yaşanması şarttır.

Bu ülkeye bağlılığını her zor anda gösteren Kürt asıllı vatandaşlarımızın duygu ve düşüncelerini hesaba katmayan politikalar üretemez, onların akrabalarının karşılaşabileceği ağır yıkımları da seyredemeyiz.

Bunu, Tahran ve Bağdat yönetimlerine iyi anlattığımızı umut ediyorum.

BÜYÜK TUZAK: KERKÜK...

Barzani’nin gayrımeşru oylamadan daha ağır adımı, kuşkusuz, DEAŞ’la mücadele kılıfında peşmergenin girdiği tartışmalı bölgeleri kalıcı olarak kontrol etme isteği... Bu, açık söyleyelim, “savaşa kapı aralamaktır...”

Krizin merkezinde ağırlıklı Türkmen kenti olan, 2003’ten bu yana sistemli olarak “nüfus yapısı değiştirilmeye çalışılan” Kerkük bulunuyor. Irak anayasasında statüsü belli olmayan çok önemli bir bölge.

Türkiye 2 yönlü tuzakla karşı karşıya:

1.    Barzanibu kenti istiyor, Türkmen nüfus bu oldu-bittiyi istemiyor, kent, her an, bir Türkmen-Kürt silahlı gerginliği ile karşılaşır, bu, Türkiye’nin iç istikrarına ağır darbe vurabilecek, iki taraflı milliyetçi duyguların tehlikeli şekilde tırmanmasına yol açabilecek gelişmedir.

2.    İran, Şii Türkmenler’den oluşan Haşdi Şabi milislerini bu çatışmanın tırmanmasında doğrudan kullanabilir, bölge Şii Türkmen-Sünni Kürt ve Şii Türkmen-Sünni Türkmen çatışmalarıyla büyük bir felakete dönüşebilir.

Araplar’la Kürtler arasında yaşanabilecek büyük bir savaştan hiç söz etmiyorum.

Belli ki, Barzani’nin kuyuya attığı taşı çıkarmak çok zor olacak, 40 akıllı adam yeter mi bilmem...

Emperyalizm, Kerkük’e bir saatli bomba koymuş görünüyor. Tik-takları, yalnız o bölgeyi değil, Anadolu coğrafyasını da hedeflemiş durumda.

“Beka mücadelemizde”çok önemli bir cephenin açıldığını görmek zorundayız.

Star 
16 Ekim 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • Cenker Sarıgöllü

    16 Ekim 2017
    0 0
    Aynen dediğiniz oldu Ardan Bey. Aynen. Haşdi Şabi ile hareket eden Şii Türkmenler Peşmerge ile çatışma çıkardı. Bu Şii Türkmenler daha önce DİAŞ Telefare geldiğinde hapishanede tutuklu Sunni 60 kadar Türkmenin kafasına sıkıp, terketmişti şehri. Tutuklu Sünni Türkmenler daha sonra DAİŞ'e katılırsa diye haspiste zaten tutuklu insanları katletmişlerdi. şimdi de başka bir kavga başlatmak istiyorlar. TR'nin Irak hükümetini bu ölçüde yukarda tanımlaması artık İRAn'ın Irak'ını yokarı taşımasıdır
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER