GÜNCEL

Ahmet Hakan : Atılması gereken en öncelikli adımlar

Tarih
10 Şubat 2023
İzlenme
803 Kişi

*

- CANLAR: Şu anda en önemli konu: Enkaz altındaki canlarımız. Umudu hiç kesmeden arama kurtarma çalışmalarına devam edilmeli. Yaşanan mucizeler, umudun kaybedilmemesi gerektiğini ortaya koyuyor.

*

- EKİP: Yıkılan bina sayısı o kadar çok ki... Arama kurtarma ekiplerimiz yetersiz kalıyor. Başka ülkelerden daha fazla arama kurtarma ekibi talep edilebilir. Bu konuda dünyaya çağrı yapılmalı.

*

- ADIYAMAN: Adıyaman biraz öksüz kaldı. Adıyaman biraz geri planda kaldı. Aman Adıyaman’a büyük ilgi. Aman aman.

*

- LİSTE: “Deprem bölgesinde ihtiyaç duyulan şeyler” listesi çok önemli. Bu listenin inatla ve ısrarla her gün güncellenerek tüm vatandaşlarımıza duyurulmasının faydası büyük. Bu listenin her türden mecrada yer alması sağlanmalı.

*

- BRİFİNG: AFAD, her gün düzenli basın brifingleri yapmalı. Buna zaman ayırmalı. AFAD’ın yürütmekte olduğu devasa organizasyonun aksamaması için toplumun bilgilendirilmesinde sayısız yarar var.

*

- VALİLER: Felaketi yaşayan, felaketin etkisinde kalan bölgedeki valilerin görev yerleri acilen değiştirilmeli. Başka felaketlerde bu uygulama yapılmıştı. Bu yola yine başvurulmalı. Bölge valiliklerine özellikle kriz yönetimini bilen deneyimli isimler atanmalı.

*

- OTELLER: Deprem bölgesinden Antalya’daki otellere vatandaşların taşınması iyi bir girişim. Bazı depremzede vatandaşlarımız gittiler otellere. Ancak bu sayının artmasını sağlamak gerekir.

*

- PLANLAMA: Yardımların dağıtımı, büyük bir planlama istiyor. İhtiyaçların saptanması için de planlamaya ihtiyaç var. Bir planlama yapılmış olabilir, bilmiyorum. Ama bildiğim bir şey var: Bu durum sahaya tam olarak yansımıyor.

*

- ŞİKÂYET: Deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlarımız, devlete seslerini doğrudan duyurabilmeli. Sırf bunun için iletişim kanalları oluşturulmalı. Her türlü şikâyet, mutlaka ilgililere ulaşmalı. Bürokrasiyi aradan çıkararak vatandaşın sorunlarını doğrudan yetkililere ulaştırabileceği bir düzen kurulmalı.

*

- İLETİŞİM: En önemli konu iletişim. Bölgede iletişimde yaşanan sorunların giderilmesi, devletin birinci hedefi olmalı. Telefon, internet... Hiçbir aksama yaşanmamalı.

*

- PSİKOLOJİ: Bölge halkı, büyük bir şok yaşıyor. Biliyorum: Çok büyük eksikler var. Farkındayım: Çok daha yaşamsal konular var. Ama psikolojik destek de hafife alınacak bir konu değil. Bununla ilgili özel bir çalışma yapılmalı.

*

- KARAVAN: Deprem bölgesinde hava çok soğuk. Yetkililer, konteyner kentler kurulacağını söylüyorlar. Bunun için zamana ihtiyaç olabilir. Daha hızlı bir çözüm olarak Ahmet Özal’ın bölgeye karavan takviyesi önerisi var. Nasıl yapılır bilmiyorum ama fena fikir değil gibi.

*

- ELEKTRİK: Bölgenin bir an önce elektriğe kavuşması gerekiyor. Jeneratörler yetersiz kalmış durumda. Bölgeye elektrik verilmesinin önünde bazı teknik engellerin olduğu söyleniyor. Ama yine de en öncelikli konulardan birinin elektrik olduğu unutulmamalı.

FELAKETİN DOĞURDUĞU DÖRT FELAKET TİP

- TİP BİR: Adam, enkaz altındaki cansız bedenleri bırakıp “Acaba seçim ne olacak, seçim?” diye düşünüyor. Böylelerine söylenecek tek şey var: Elinin körü olacak.

*

- TİP İKİ: Bir başka tipin bütün derdi şu: “Bu felaket bizim siyasi çizgimize ne kadar zarar verir?” Bu tipe de “Siyasi çizgini al da başına çal” demek lazım.

*

- TİP ÜÇ: “Bu felaketten bizim taraf nasıl kazançlı çıkar?” diye yırtınıp duran tipi de atlamayalım. Allah bunlara milim siyasi kazanç göstermez inşallah.

*

- TİP DÖRT: Bölgenin acısı tazeyken onu bir taraf bırakıp sadece “Acaba İstanbul’da da deprem olur mu?” konusuna odaklanan tip var bir de. ABV deyip geçelim.

BU KADAR BÜYÜK ACININ YANINDA ÖNEMSİZ BİR ŞEY

GEÇEN gece CNN Türk’ün canlı yayınındaydım.

Telefonuma mesajlar yağıyordu.

Büyük dayanışmaya katkı verenlerin mesajları.

Çok etkilendim.

*

Ekranda şu cümleleri kurdum:

*

“Mesajlar geliyor. Mesela Sorgun’da Ticaret Odası, dört jeneratör almış, bölgeye göndermiş. Bir başka yerde esnaf, bir tanker akaryakıt göndermiş deprem bölgesine. Helal olsun diyorum. Bunlar beni çok duygulandırıyor. Bizim insanlarımız, gerçekten güzel insanlar. Hangi siyasi görüşe mensup olursa olsun, hangi çevreden olursa olsun hepsi böyle. Şişli’de gördüm. Yardım toplama merkezinde gencecik üniversiteliler yardımları paketliyorlardı. Olumsuzluklar çok az aslında, ama onlar tabii çok can sıkıcı oldukları için bize fazla geliyor. Aslında olumlu taraflarımız daha fazla. Yani bizim toplumumuzun esas estirdiği rüzgâr, dayanışma rüzgârı. Bunu unutmayalım. Biz esas dayanışmayı büyütüyoruz. Diğerleri hava cıva. Çok önemli değil yani. Onlara fazla aldırış etmeyelim.”

*

İnternetin kalleş alçakları, benim bu sözlerimi bilerek, isteyerek, kasten çarpıttılar.

*

Benim bu sözlerimi şöyle yansıttılar:

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • Huseyn

    13 Şubat 2023
    0 0
    Ahmet Bey liste değiniz için yazıyorum ben öğretmenim ve bölgeye giden öğretmen arkadaşlarım bildiriyor. Bölgede su sıkıntısı olduğu için çamaşır yıkanamıyor o yüzden iç çamaşıra çok ihtiyaç var diyorlar. Duyuralım
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER