GÜNCEL

Abdurrahman Erzurum : Barzani neden MİT'i ziyaret etti?

Tarih
11 Aralık 2015
İzlenme
8762 Kişi

MİT’in Irak’la ilgili olarak son ‘Musul rehineleri’ olayından bu yana en çarpıcı gelişme dün yaşandı. Irak yönetiminin Türkiye’yi anlaşılamaz şekilde suçladığı dönemde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani planlı programında olmayan şekilde MİT Müsteşarlığı’na giderek Hakan Fidan’la görüştü.

Peki, Barzani neden MİT’i ziyaret etti?

Sanırım önümüzdeki günlerde Irak’la ilgili olarak Ortadoğu dengelerini değiştirecek gelişmeler hiç beklenmedik şekilde cereyan edecek. Dünkü görüşme bunun güçlü sinyallerini verdi.

Dipnot olarak Demirtaş’ın bir dizi ziyaret için gittiği Kuzey Irak’tan acil şekilde, toplantıya yakın saatlerde dönmesini de aklımızın bir köşesinde tutabiliriz.

Yine aynı gün Irak hususuyla ilgili olarak bence çok ‘anlamlı’ bir uyarı yapıldı. Dışişleri Bakanlığı, Türk vatandaşlarına Irak’a ziyaret konusunda ‘güvenlik’ uyarısında bulundu.

BİR DİZİ ‘DERİN’ GELİŞME

Evet, Bakanlık güvenlik uyarısı yaptı, Barzani MİT’i ziyaret etti, Demirtaş ziyaretini yarıda keserek ülkeye döndü.

Bütün bunların yanında Irak’ın Türkiye’nin olağan asker değişimine yönelik tepkiselliği de devam etti. Hatta bu konuda uzak diyarlardaki Çin’den bile açıklama geldi. Kuzey Irak’ın toprak bütünlüğü… şeklinde klasik bir açıklama ile… ABD’nin Irak işgalinde, karşı paktta olan bu ülkenin o gün sesi çıkmazken, Rusya-Türkiye krizinde bu açıklamanın gelmesi de tablonun derinliğine işaret ediyor.

Evet bu derin tabloya dair dün yaşanan bir dizi derin gelişme de bizi Musul’a aylardır konuşulan ‘Büyük Harekat’ hususuna götürüyor olabilir.

 Yoksa Türk vatandaşlarının güvenliğine dair neden uyarı yapılsın!

Irak yönetiminin toprak bütünlüğünden bahsederken askerlerinin 2 sene önce Musul’da bizde ‘namus’ sayılan silahların dahi DAEŞ’e nasıl bırakıp nasıl kaçtıklarını tüm dünya canlı izlemişti.

IŞİD’DEN KAÇARKEN BIRAKTIKLARI SİLAHLARIN NAMLUSU BAĞDAT’A DÖNDÜ

İşte o silahlar Irak’ın bütün topraklarına yayıldı ve namlu şimdi Bağdat’a döndü.

Böylesi bir ortamda ülkedeki terör örgütlerine karşı güvenlik güçlerinin eğitimi için çaba gösteren Türkiye’ye yönelik suçlamaların bir kenara bırakılması en akıllı ve gerçekçi söylem olacakken bunun bir anda tersi gelişmeler yaşanması o önemli soruyu sorduruyor işte.

Barzani neden MİT’i ziyaret etti?

IŞİD’e karşı Kobani’deki savaşta da saflarında yerini alan Barzani askerlerinin, yine tüm gelişmelerin sinyallerini verdiği büyük Musul harekatından önce Musul’dan kaçan Irak yönetimine güvenmeyerek burada da etkili olmak istiyor olması bana oldukça makul geliyor.

Türkiye’nin ABD ile ortak çalışma yapabileceği bir alan olarak bakıldığında da Musul’un kurtarılışı bölgenin siyasi ve ekonomik (petrol) ilişkilerine yeni ufuklar açacaktır.

Net olarak bilemesek de Barzani’nin MİT’i neden ziyaret ettiğini bu derin gelişmelerin kısa zamanda ortaya çıkacağını düşündüğüm sonuçları ile anlayabiliriz…

Ajanshaber.com
11 Aralık 2015

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • reşit

    12 Aralık 2015
    1 1
    Recep bey yazarımız haber bültenlerinin özetini yapmaktan öteye gecememiş.Ayrıca niye umursamasın canım bir okur olarak eleştirmek bizim hakkımız eminim dikkate alacaktır Abdurrahman bey.Ben kendisine hakaret etmedim.Yazısı beklentimi karşılamadı okadar...
  • recep

    11 Aralık 2015
    2 2
    Reşit sen koy kahvesinde büyüdün sanırım... Ya iki kelimeyi bir araya getiremez burada eleştiri yapar... Abdurrahman bey kaleminize sağlık siz bunları umursamayın daha çok yazın lutfen
  • reşit

    11 Aralık 2015
    2 2
    ne derin analiz ama!!! bir köy kahvehanesindeki amcalar bile sizden daha iyi gündemi yorumlayabilir.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER