GÜNCEL

Abdulkadir Selvi : Muhalefetin listesi AK Parti’yi nasıl etkileyecek?

Tarih
08 Nisan 2015
İzlenme
1724 Kişi

8 Nisan 2015

7 Haziran seçimlerinin en önemli eşiklerinden biri aşıldı. Milletvekili aday listeleri YSK'ya teslim edildi. En sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim. HDP ve CHP, Kürt ve Alevi kesime hitap eden aday profilleriyle, AK Parti'nin bir adım önde yarışa başlamasına neden oldular.

Bu seçimlerde iki önemli nokta var.

1-AK Parti, Başkanlık sistemini getirecek Anayasa değişikliğini gerçekleştirecek bir sayıya ulaşacak mı?
2-HDP barajı aşacak mı?
O nedenle bu seçimlerde gözler AK Parti ve HDP'nin üzerinde olacak.
Seçim sandığı açıldığında bu soruların yanıtını almış olacağız. Ama bu arada milletvekili listeleri, seçim beyannamesi ile liderlerin performansı belirleyici olacak.

Türkiye'de seçmenlerin yüzde 72'sinin tercihlerini önceden netleştirdiği ve bir parti kimliğine sahip olduğu belirtiliyor. Nüfus artışını da buna eklediğinizde bu oran yüzde 80 olsun. İşte 7 Haziran gününe kadar tüm partiler bu yüzde 20'yi yanlarına çekebilme uğruna mücadele edecekler. Öyle yüzde 20 deyip geçmeyin. 55 milyon seçmen arasında 11 milyon ediyor. Yani CHP kadar bir seçmen var, oyları etkilenebilecek. Yüzde 20'nin her oranı önemli olacak. HDP'nin barajı aşıp aşmamasının anahtarı da burada, AK Parti'nin tek başına iktidar ya da Anayasal çoğunluğa ulaşmasının vizesi de…
MHP listeleri Made-in Devlet Bahçeli:

MHP'nin milletvekili adaylarının yer aldığı listeler, bir kez daha baştan sona Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin kaleminden çıktı. Bir kez daha tabandaki milliyetçilerin dışlandığı listede, partinin heyecan uyandırmayan kadroları yine önemli köşe taşlarını tuttular. MHP'nin tek yeniliği İstanbul'da çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ve Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz oldu. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çatıyı çökerten Ekmeleddin İhsanoğlu'nun MHP'ye katkısının ne olacağını ise sandıklar açıldığında göreceğiz.

CHP, Alevi ağırlıklı:
CHP listelerinde ulusalcılar geri plana düştü. Geçen seçimdeki ağırlıklarını kaybettiler. CHP'nin listelerine, Alevi adaylar damgasını vurdu. CHP'de heyecan uyandırmayan bir milletvekili listesi çıktı. CHP Genel Başkanı olduğu 2010 yılından bu yana hiçbir seçim başarısına imza atamayan Kemal Kılıçdaroğlu, bu kez yüzde 35 çıtasını ön plana çıkarsa da partisi yüzde 25'in üstüne çıkıp çıkmamanın sınavını veriyor. CHP'de hem önseçimde İstanbul'da iki bölgede ve İzmir'de televizyonlara çıkıp, ekran yüzü olan isimlerin önemli bir ağırlığı oluştu. Başta Halk TV olmak üzere CHP içinde artık TV kanallarının Meclis'te grup kuracak kadar sayısı oldu. Bir de CHP milletvekillerini Şafak Pavey hariç Esed çarptı. Çocuk katili Beşar Esed'e gidip hatıra fotoğrafı çektiren CHP milletvekilleri liste dışı kaldı. Ancak savcımızı şehit eden DHKP-C'ye yakınlığı ile bilinen Grup yorumun solisti Hilmi Yarayıcı Hatay'dan liste başı oldu.

HDP, barajı aşma şansını zora soktu.
Seçim barajını aşma hedefiyle 7 Haziran seçimlerine giren HDP'de bu kez milletvekili aday listeleri farklı bir perspektifle hazırlandı. Haftasonu Öcalan'ın onayına sunulana kadar HDP listelerinde Türk solunun hissedilir bir ağırlığı vardı. HDP'nin listelerine gelince, son hafta Öcalan'ın müdahalesiyle muhafazakar Kürtler yerlerini korudular. İki Ezidi, bir Süryani adayın yer aldığı HDP, Türkiye'ye hitap eden bir liste çıkaramadı, Kürt ve Alevi ağırlıklı kaldı. Bu listeler HDP'nin barajı aşma şansına gölge düşürdü. Hatip Dicle'nin yer almaması bir eksiklik, Leyla Zana'nın Ağrı'ya gönderilmesi ise yanlış oldu.
Bugünden itibaren seçimlere tam 60 gün kaldı. 60 günün her saati HDP açısından çok değerli. Kıl payı barajı aşma ya da kıl payı başarı aşamama durumu ile karşı karşıya olan HDP, Türkiye'ye hitap edebilen bir liste çıkaramadı. Kürt ve Alevi ekseninde bölge partisi olarak kaldı. Böylece barajı aşma şansını zora soktu

Muhalefet, AK Parti'ye fırsatı altın tepsi içinde sundu
Liderini Cumhurbaşkanı yapan AK Parti ilk kez bu seçimlere Erdoğan'sız giriyor. Ancak Erdoğan'ın tercihlerinin yansıdığı bir liste ile seçimlere gidiliyor. AK Parti ilk kez bu seçimde üç dönem kuralını uyguladı. Bu nedenle partinin ağır topları listelerde yer almadı.

Ama AK Parti, geçen seçimde başarılı olduğu “Ağabey” formülünü uyguladı. Bakanların, Genel Başkan yardımcılarının illere dağıtılması kuralı bu kez de uygulandı. Bu kez Gayri Müslim vatandaşlarımızın parlamentoda temsili daha ağırlıklı olacak. Tüm unsurlarımızla Türkiye olabilme açısından bu çok yararlı bir gelişme. Yeni Şafak'ta birlikte yazmaktan onur duyduğum değerli meslektaşım Markar Esayan'ın adaylığını heyecanla karşıladım. Güneydoğu'da ise seçimlere Kürt sorunu ve çözüm süreci açısından güçlü bir liste ile giriyor. AK Parti bölgesel özellikleri dikkate alan bir liste ile çıktı seçmenlerin karşısına. HDP ve CHP'nin Alevi-Kürt ağırlıklı listelerine bakınca AK Parti bir kez daha Türkiye'ye hitap eden liste ile seçmenlerin karşısına çıktı. CHP ve HDP yaptıkları Kürt-Alevi ağırlıklı listeyle 7 Haziran seçimlerini altın tepsi içinde AK Parti'ye sundular.
7 Haziran seçimlerinin Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ilk seçimi olması açısından büyük önem taşıyor. AK Parti'nin listesi için, “Değişim listesi” denilebilir. “Yenileşme listesi” olarak da tanımlanabilir. Ama bu dönem AK Parti için,”İkinci yarı” olarak isimlendirildiği için milletvekili listelerine, ”İkinci yeni” diyebiliriz. Bu ikinci yarı ya da ikinci yeni Erdoğan-Davutoğlu ittifakını yansıtıyor. Milletvekili listelerinde de bunu görüyoruz.

Yenişafak 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER