EĞİTİM

Abbas Güçlü : Başarı için yol haritası

Tarih
24 Kasım 2015
İzlenme
2636 Kişi

24 Kasım 2015

TEOG kapsamındaki birinci dönem ortak sınavlarda son   24 saate girildi. Uzmanlar, öğrencilerin motivasyonlarını yüksek tutarak bugün dinlenmelerini öneriyorlar.   Ancak isteyenler de ders çalışmaya devam edebilir

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında düzenlenen iki gün sürecek birinci dönem ortak sınavlar yarın başlıyor. İlk gün öğrenciler Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, ikinci gün de Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil olmak üzere 6 temel dersten sınav olacaklar. Her testten 20 soru sorulacak ve adaylara soruları cevaplamaları için 40 dakika süre verilecek. Bu süreyi hata yapmadan iyi değerlendirmek ve sınavda başarılı olmak için uzmanlar öğrencilere bir dizi öneride bulunuyor. Bahçeşehir Okulları, Mektebim Koleji, Bilfen Okulları, Oğuzkaan Koleji bölüm başkanları ve rehberlik uzmanlarının bu konudaki önerileri şöyle:



TEOG kapsamındaki merkezi ortak sınavlarda 1 milyon 174 bin 427 öğrenci liselere giriş için yarışacak.

Son kontrolleri yapın

-Öğrenciler, geçmiş başarılarına odaklanmalı ve verdikleri emeğin karşılığını alacaklarına inanmalılar.

-Öğrenmeyle ilgili hazırlıklar bitirilmeli. İstenirse sınav gününe kadar konu tekrarı yapılabilir ve deneme sınavları çözülebilir.

-Fiziksel ya da zihinsel yorucu etkinliklerden uzak durulmalı.

-Konuşma ve davranışları ile sınava yönelik kaygıya neden olan kişilerle görüşmekten kaçınılmalı. Görüşmek zorunda kalınıyorsa da sınavla ilgili konuşulmamalı.

-Sınav için gerekli belge ve kalem, silgi, kalemtıraş gibi kırtasiye malzemeleri yedekleriyle hazırlanmalı.

-Sınav sabahı zaman kaybı yaşanmaması için kıyafetler önceden hazırlanmalı. Rahat ve ortamın ısısına göre giyip çıkarılabilecek kıyafetler tercih edilmeli.

Sağlınıza dikkat edin

-Sınavdan önceki gece rahat ve yeteri kadar uyumaya dikkat edilmeli.Uyku tutmaması durumunda sakin olunmalı; endişeye kapılmamalı. Süt ya da bitki çayı gibi rahatlatıcı içecekler içilebilir.

-Gıda zehirlenmesi ya da benzeri sağlık sorunu yaşamamak için dışarıda yemek yemekten ya da normalde tüketilen gıdalardan çok farklı yiyecekler tüketmekten kaçınılmalı. 

-Okula ulaşımda her türlü ihtimal göz önünde bulundurularak evden biraz erken çıkılmalı.

-Sınav sabahı süt, yumurta, peynir gibi protein ağırlıklı, bal, zeytinden oluşan bir kahvaltı yapın.

-Sınava giderken üzerinde TC kimlik numarası yazılı nüfus cüzdanınız ve sınav giriş belgeniz yanınızda olmalı. 

-Salon görevlileri sınav evraklarını kontrol edip dağıtacak. Cevap kağıdınızdaki fotoğrafın, TC kimlik numarası, ad ve soyadınızın doğru olup olmadığını kontrol edin. Cevap kağıdınıza kitapçık türünü işaretleyin.

-Soru kitapçığında eksik veya silik baskı olup olmadığını kontrol edin ve sorun varsa değiştirilmesini isteyin. 

Soruları doğru okuyun

-Sınavda önce bildiğiniz sorulardan başlayın. Soru köklerine dikkat edin. Yapamaz, değildir, olmamalıdır gibi olumsuz ifadeleri ve cevap şıklarını doğru okuyun. Soruları okurken önemli yerlerin altını çizin.

-Sınavda yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemediği için hiçbir soru boş bırakılmamalı. Tüm seçenekler okunmadan doğru olduğu düşünülen ilk cevap işaretlenmemeli.

-İşlem hatası yapmamak için soru çözülen alan sayılar ve işlemler birbirine karışmayacak şekilde kullanılmalı. 

-Cevabı optik forma işaretlerken kaydırma yapmamak için sorunun cevabı bulunduktan sonra hemen işaretlenmeli. 

-Sorulara ‘bu soru çok kolay’ ya da ‘zor’ gibi önyargılarla yaklaşmak hata yapılmasına ya da yapılabilecek soruların atlanmasına neden olabilir.

-Yapılamayan sorunun yanına bir işaret koyup tüm soruları tamamladıktan sonra bu sorulara ikinci turda geri dönebilirsiniz.

-Paragraftan önce soru kökünün okunması paragrafın ikinci kez okunması zorunluluğunu önler.  Paragrafta neye cevap aranacağını bilmek zaman açısından avantajdır.

-Cevapları işaretlerken kurşun kalem kullanın. Cevap kağıdına cevaplar dışında hiçbir yazı veya işaret yapmayın.

Sessizlik çağrısı

Üniversiteye giriş sınavlarının yapıldığı günleri ‘kornasız gün’ ilan eden Toyota, 25-26 Kasım tarihlerinde yapılacak TEOG kapsamındaki merkezi ortak sınavlarda da sürücüleri gereksiz yere korna çalmamaya davet ediyor. “Korna Çalma Huzurumu Çalma” sloganlı kampanyayla uzun vadede 25 milyon sürücüye ulaşılması hedefleniyor. Projede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın desteğini alan Toyota, Türkiye’nin çeşitli illerindeki belediye ve kurumların da desteğini sağlamak için harekete geçmeye hazırlanıyor.

Sınav stresini nasıl yenersiniz?

Sınav yaklaştıkça bastırılan gerginlik, öğrencilerin performansını düşürebiliyor. Bu durumla mücadele etmek için hem bedeni rahatlatıcı hem  de zihin açıcı gevşeme tekniklerini yapabilirsiniz:

-Havayı burundan soluyup, ağızdan vererek doğru nefes alabilir ve kaslarınızı çalıştırarak gevşeyebilirsiniz.

- 20 dakika süren egzersiz iki saatlik derin uykunun sağladığı yararı sağlıyor. Önemli olan, kaslardaki gerginliği fark edip, kendi kontrolünüzle ortadan kaldırıp gevşeyebileceğinizi görmek.

-Gevşeme egzersizlerini yatarak  ve oturarak yapabilirsiniz. Gözlerinizi kapatın. Gevşeyebildiğiniz kadar gevşeyin. Aklınıza kimi hoş, kimi stres yaratıcı düşünceler gelebilir. Herhangi bir düşünceye kapılıyorsanız dikkatinizi gevşeklik duygusuna yönlendirin.

-Stresli öğrenciler, gevşeme tekniklerini sınav öncesinde yapabilirler. Gözlerinizi kapatarak sakin bir şekilde doğru nefes alıp verin. Kollarınızı iki yana sarkıtın, nefes alırken, ellerinizi yumruk yaparak kaslarınızı gerin. Yumruklarınızı sıkın ve biraz bekleyip açın.

-Derin nefes alıp omuz ve boyun kaslarınızı gerin ve bırakın.

- Derin bir nefes alın ve göğsünüzde tutun. Kaslarınızı gergin tutun ve bırakın. Bu hareketlerden sonra bu durumun yarattığı duyguları gözden geçirin, daha sonra hatırlamak için belleğinize yerleştirdiğinizden emin olun. Yavaş yavaş bedeninizi eski uyanıklık durumuna döndürebilirsiniz.

Milliyet

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER