SİYASET

Zafer Şahin : İmamoğlu’nun umudu masanın dağılması

Tarih
12 Nisan 2022
İzlenme
1315 Kişi

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun büyük emek vererek kurduğu 6’lı masadan gelen son haberler muhalefet açısından pek parlak görünmüyor. Masanın sakinlerinin birbirlerine düşmeden bir Cumhurbaşkanı adayı belirleme ihtimali giderek azalıyor. Ve ibre yeniden İmamoğlu-Yavaş ikilisine kayıyor. Muhalefetteki son durumu isimler üzerinden analiz edelim.

Ekrem İmamoğlu: Bir hafta önce ‘Kılıçdaroğlu’na destek’ olarak yorumlanan “Her CHP’linin adayı kendi genel başkanıdır” açıklamasının mürekkebi kurumadan yeniden adaylık sinyali verdi. Kendisine “Cumhurbaşkanı adayı olacak mısınız?” diye soran gençlere “Değişim bir kişinin seçilmesiyle olmaz. Zihinsel değişim şart. En doğru kişi tercih edilir ve seçilir. Ama sizlerin aktif olması, bu büyük dönüşüme katkı sunması şart” cevabı kulisleri hareketlendirdi. İmamoğlu ve yakın ekibi 6’lı masanın bir süre sonra dağılacağını düşünüyor. Bütün hazırlıklarını da buna göre yapıyor. İmamoğlu adaylıktan vazgeçmiş değil. Masa dağılır dağılmaz adaylık için harekete geçecek.

Mansur Yavaş: Kendisi değil ama ekibi sosyal medya üzerinden Cumhurbaşkanı adaylığı ihtimalini hep gündemde tutuyor. Masa dağılırsa en az İmamoğlu kadar şansının olduğunu o da biliyor. Ama isminin Ümit Özdağ tarafından kuvvetli bir şekilde dile getirilmesinden rahatsız. Yavaş’ın stratejisi “Her kesime eşit mesafedeyim” söylemi üzerine kurulu. Özdağ’ın Kürt meselesi ve Suriyeliler konusundaki yaklaşımı malum. Özdağ’ın önerdiği aday olmak Yavaş’ın herkesi kucaklamak iddiasıyla çelişiyor. Her şeye rağmen isminin sürekli Cumhurbaşkanı adayı olarak geçmesi Ankara’da bir dönem daha belediye başkanı olma ihtimalini kuvvetlendiriyor. 

Meral Akşener: Kendisi aksini iddia etse de onun gönlünde yatan aslan da Cumhurbaşkanı adaylığı. Kılıçdaroğlu’nun masadan vize alamayacağını düşünüyor. Masa “Adayımız sen ol” demezse İmamoğlu’nu destekleyecek. Yavaş’a mesafeli, hatta tahmin edilenden çok daha fazla tepkili.

Kemal Kılıçdaroğlu: An itibarıyla masanın Cumhurbaşkanı adayı olmaya en yakın ismi. Ama henüz 2018’de siyaseten can verdiği Akşener ve kendi elleriyle aday gösterdiği iki belediye başkanını bile ikna edebilmiş değil. Eğer o masadan aday olarak kalkamazsa, kendi önereceği bir isim için bastıracak.  Seçim alınamazsa bunun faturasını İmamoğlu ve Yavaş’a kesme ihtimali yüksek.

Ali Babacan: Hem masada hem değil. Kılıçdaroğlu ile uyum içinde ve adaylığına itiraz etmez. Ama seçime CHP listesinden değil, liderliğini yapacağı bir muhafazakâr ittifakla girmek istiyor. Akşener ona, o da Akşener’e mesafeli.

Ahmet Davutoğlu: Masadaki diğer aktörlerin en uzak durduğu isim. Kaderi büyük ölçüde Kılıçdaroğlu’nun, gelişmelere göre de Babacan’ın elinde.

Temel Karamollaoğlu: Masanın ağabeyi. Seçimi alacağına inanmasa da Kılıçdaroğlu’nun adaylığına itiraz etmez.

Gültekin Uysal: Masanın en ‘Kılıçdaroğlucu’ ismi. Hafta sonu attığı tweet’le adeta “Adayımız Kılıçdaroğlu” mesajı verdi. Babacan ve Davutoğlu’na durmaları gereken yeri işaret etti. Seçime CHP listelerinden girmeleri bekleniyor.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER