SİYASET

Zafer Şahin : Anketteki İsrail çatlağı

Tarih
05 Aralık 2023
İzlenme
828 Kişi

İstanbul merkezli İVEM Araştırma’nın Aralık ayı Türkiye siyasi gündem araştırmasına göre Türk halkının yüzde 75,9’u İsrail’in Gazze’de bir katliam yaptığını düşünüyor. Yüzde 1,9’luk bir kesim ise “İsrail, Hamas’ın saldırısına karşılık veriyor” diyor!

Bu iki rakam sizi yanıltmasın. Türkiye’de Filistin meselesine dair toplumun tamamının sağlam bir mutabakat içinde olduğunu söylemek maalesef zor. Ankette vatandaşa yöneltilen “Yıllardır bitmeyen İsrail-Filistin krizinde kim haklı” sorusuna gelen cevaplar düşündürücü. Yüzde 75,9’a göre haklı olan Filistinliler… Yüzde 5,4’lük bir kesim ise İsrail’i haklı buluyor! “İkisi de haklı” diyen 5,6’yı, ikisini de haksız bulan yüzde 3’ü, kararsızlar ve fikri olmayanları da kattığımızda yaklaşık yüzde 25’lik bir kesimin Gazze’deki büyük insanlık dramına Fransız kaldığı rahatlıkla söylenebilir.

İstanbul'un en kalabalık ilçeleri nüfusta Avrupa ülkelerini geçti - Son Dakika HaberleriAK Partililerin yüzde 80,3’ü, CHP’lilerin 74,3, MHP’lilerin 75,9’u İsrail’in katliam yaptığı konusunda hemfikir. Ancak bu oran TİP seçmeninde yüzde 68,5, Zafer Partisi seçmeninde ise yüzde 62,9’a kadar düşüyor. AK Partililerin yüzde 86,6’sı, CHP’lilerin yüzde 64,8’i, MHP’lilerin 83,2’si, İyi Partililerin 76,3’ü HEDEP’lilerin 72,3’ü Filistinlileri haklı buluyor. İsrail’i haklı bulan HEDEP’lilerin oranı 12,5, Zafer Partililerin oranı ise 11,2!

Ankete katılanların yüzde 29,7’sine göre Hamas bir terör örgütü.. Yüzde 51,6’sına göre ise Filistin halkı için mücadele eden bir örgüt. CHP’lilerin yüzde 43,6’sı, İyi Partililerin yüzde 37,6’sı, HEDEP’lilerin 43,3’ü, Zafer Partililerin 55,7’si ve TİP’lilerin yüzde 71.9’u Hamas’ı terör örgütü olarak görüyor!

Elbette ki herkes her konuda aynı şeyi düşünmek zorunda değil. Ancak ortada böylesine bir katliam varken, İsrail dünyanın gözü önünde soykırım suçu işlerken bile ortak bir paydada buluşamayacaksak ne zaman buluşacağız?

Acı ama gerçek… Toplumun neredeyse dörtte birinin ne Gazze umurunda ne de öldürülen çocuklar!

Ankette Gazze meselesine dair Türkiye’nin tutumu da sorulmuş. Ankete katılanların yüzde 36,4’ü “Türkiye zaten elinden geleni yapıyor, buna devam etmeli. Askeri müdahale 3.Dünya Savaşına neden olabilir” diyor. Yüzde 30,3’lük bir kesim ise Türkiye’nin bütün alanlarda İsrail’i protesto ederek Filistin’e desteğini artırması gerektiğini savunuyor. Bu kesim de askeri müdahaleyi yanlış buluyor. Ankete katılanların yüzde 16,6’sı ise Türkiye’nin bazı ülkelerle anlaşarak askeri müdahalede bulunması gerektiğini düşünüyor.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İnsani aranın sağlık sistemine faydası olmadıAnketteki “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail-Filistin meselesine yaklaşımını nasıl karşılıyorsunuz” sorusuna “Destekliyorum” diyenlerin oranı yüzde 49,8. “Kesinlikle destekliyorum” diyenlerin oranı ise yüzde 13,9’. “Desteklemiyorum” diyenlerin oranı 23,8 “Kesinlikle desteklemiyorum” diyenlerin oranı 3,8.

Özel’in yolu uzun

Siyasi gündem araştırmasında CHP’deki değişim de sorulmuş. “Sizce CHP’de genel başkanın değişmesi partinin oyunu artırır mı?” sorusuna “Evet” diyenlerin oranı yüzde 37’de kalmış. Yüzde 48’lik bir kesim ise “CHP oylarında bir değişiklik olmaz” düşüncesinde. Özgür Özel’in CHP politikalarını değiştireceğini düşünenlerin oranı 41,8. Kılıçdaroğlu ile aynı politikaları takip edeceğini söyleyenlerin oranı ise 35,2.

 “Özgür Özel, Kılıçdaroğlu’ndan farklı politikalar izlerse oyunuz değişir mi?” sorusuna ise yüzde 27,7 “Evet” cevabını veriyor. “Hayır oyum değişmez” diyenlerin oranı ise 57,6. Bu rakamlar CHP’nin yeni genel başkanının değişim konusunda seçmeni ikna etmek için çok çalışması gerektiğini gösteriyor.

Seçmen ittifaka soğuk

Ankete göre vatandaşların yüzde 48,9’u oy verdiği partinin yerel seçime her yerde kendi adaylarıyla girmesini istiyor. Yüzde 40,1’lik bir kesim ise bazı il ve ilçelerde ittifakla girmesinden yana. Bu konuda fikri olmadığını söyleyenlerin oranı 11. Yerel seçimde oyunu adaya göre kullanacağını söyleyenlerin oranı 47,7. Partiye göre kullanacağını belirtenlerin oranı 40,7. Yüzde 6,9 luk bir kesim ise henüz kararının vermediğini söylüyor.

AK Parti önde

Ankete göre kararsızlar dağıtıldıktan sonra AK Parti’nin oyu...

yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER