GÜNCEL

Tunca Bengin : ‘Süleyman Şah’ hamlesinin zamanı

Tarih
02 Nisan 2018
İzlenme
2334 Kişi

Trump ve Macron söze geldi mi teröre, teröriste karşı aman yok diyor ancak o terör örgütü YPG/PKK olduğunda durum değişiyor. Biri DAEŞ’e karşı kara gücüm yutturmacasıyla silahlandırdığı teröristlere hamilik yapıyor, diğeri Elysee Sarayı’nda ağırlayıp, akıl veriyor. Özellikle de PKK zor durumda kaldığında. Yani bugün Menbiç konusunda yaşananlar ilk değil yıllardır süregelen bildik kirli bir tezgahın yinelenmesi. Ya da PKK sevdalarının depreşmesi. Çünkü Zeytin Dalı harekâtıyla PKK’nın Afrin’de uğradığı bozgunu ve Türkiye’nin Menbiç’e sonrasında da Fırat’ın doğusuna yönelme kararlılığını gören Macron, ‘engel olabilir miyim’ hayaline kapıldı. Hatta bunun için sahaya askerini gönderip doğrudan PKK’ya kalkan olma gibi bir niyeti de var. Peki bu Türkiye’nin kararlılığını etkiler mi ya da Menbiç’e dönük planını değiştirir mi? “Değiştirmez, değişmemesi lazım. Türkiye için ha Fransız ha ABD askeri olmuş orada bir problem olmaz” diyen emekli tuğgeneral, Dr. Naim Babüroğlu, hatta Fırat’ın doğusunu da kapsayacak bir hamle gerektiğini belirterek, şöyle diyor:

“Türkiye Telabyad’dan Menbiç’e doğru geniş bir koridor açacak. Yani Afrin’de olduğu gibi Menbiç’e kuzeyden, hemen sınırdan girmeyecek. Geniş bir güvenlik koridoruyla hem Fırat’ın doğusunu hem Menbiç’i kontrol altına alarak bir taşla iki kuş vuracak. Bu koridoru açış gerekçesi de Süleyman Şah Türbesi’nin eski yerine konuşlandırılması olacak. Çünkü o bölge Menbiç’in hemen doğu kenarında Fırat’ın kıyısında. Oraya türbeyi konuşlandırdıktan sonra da Silahlı kuvvetler unsurlarıyla çepeçevre geniş bir emniyet alacak. Daha sonra da hem Menbiç hem Fırat’ın doğusuna yavaş yavaş koridoru genişletecek. Bana göre Türkiye’nin yapması gereken birinci hareket tarzı bu. Yapar mı bilmiyorum ama eğer olmazsa Türkiye o zaman Afrin’de olduğu gibi Menbiç’e sınırdan girecek.”

Bugünkü şartlarda mümkün mü?

“Yapar niye yapmasın. Telabyad’dan yaparsa orada DAEŞ olduğu için Süleyman Şah Türbesi’ni tahliye etmek zorunda kalmıştım, şimdi de Trump’un dediği gibi tehdit bitti ve ben Suriye devletiyle olan anlaşmam gereği Türk toprağı olan bölgeye dönüyorum diyecek. Menbiç’e sınırdan girerse de meşru müdafaa hakkı. Yani Afrin’de olduğu gibi bu yapı beni tehdit ediyor o nedenle de etkisiz hale getirmek durumundayım deyip girecek. Afrin’e göre daha sert karşı sesler, çıkışlar olacaktır ama olsun Türkiye madem bu riski göze aldı yapacak, yapar, yapabilir imkan kabiliyeti var.”

Şu an zamanı yani?

“Bence evet. Çünkü zaman onların lehlerine Türkiye’nin aleyhine işliyor. Fransa ben asker konuşlandıracağım diyor. Fransa orada asker konuşlandırdıktan sonra mı yoksa önce mi operasyon daha kolay olur. Hiç olmazsa onunla da koordine etmek zorunda kalmaz. Şimdi sadece ABD var orada.”

ABD böyle bir durumda ne yapabilir?

“Bir şey yapamazlar. Türkiye kapatır İncirlik Üssü’nü. Kolay kolay ülkeler birbiri arasında savaş çıkarmaz. Ha kaza, yani daha önce de olduğu gibi sehven denilen olaylar olur mu olur. Ama bunun dışında doğrudan Türk askeriyle Fransız ya da Türk askeriyle ABD askeri karşı karşıya gelmez. Şu an o durumda değil.”

Milliyet
3 Nisan 2018

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER