GÜNCEL

Tunca Bengin : ‘Pençe’ CIA’yı da sağır etti

Tarih
01 Haziran 2019
İzlenme
6925 Kişi

TSK, ülkeye terörist girişlerini önlemek ve Kandil’i bir daha alevlenmemek üzere söndürmek konusundaki kararlılığını ‘Pençe Harekâtı’yla bir kez daha gösterdi, gösteriyor. Tabii bu arada istihbari başarı, askeri güç ile teknoloji konusundaki imkân ve kabiliyetini de... Çünkü MİT-TSK senkronizasyonuyla önce belirlenen hedefler nokta atışlarla havadan karadan vuruldu, ardından da uçar birlik harekâtıyla Hakurk’a Türk komandosu yağdı. Hem de bölgede cirit atan ve artık alenen PKK’yı koruyup, kollayan CIA, MOSSAD’a rağmen... Yani MİT ve TSK öyle gizli, öyle seri hareket etti ki bölgedeki ABD ve İsrail ajanlarının dahi haberi olmadı, olamadı. Dolayısıyla da TSK’nın halen devam eden “Pençe Harekâtı”sadece bölücü terör örgütüne, teröristlere değil, onları koruyan, kollayan ülkelere ve onların gizli servislerine de çok net mesajlar içeriyor. Hem nokta hedef tespitleri hem de harekâtın şekli açısından. Nasılını Genelkurmay İstihbarat Dairesi eski Başkanı Em. Korg. İsmail Hakkı Pekin anlatıyor:

“Hedef seçilmesi için istihbaratın çok iyi olması lazım. İnsan istihbaratı olarak MİT o bölgede çok iyi örgütlenmiş vaziyette, İHA’ların yaptığı istihbarat ve birliklerdeki karşı tarafın haberleşmelerini takip eden taktik dinleme sistemleri de var. Bütün bunlar toplandığı zaman ortaya çok iyi bir istihbarat çıkıyor ve bu analiz edildiğinde teröristlerin yeri, cephanelikler ve mühimmat depoları hepsi belirlenmiş vaziyette. Ve bütün bunları etkisiz hale getirmek için önce havadan, karadan nokta hedefler vuruluyor; ardından gece uçar birlik harekâtı yapılıyor. Yani muharip birlikler yorulmadan hedef bölgelerine yakın yerlere indiriliyor, oradan da operasyona başlıyorlar.”

CIA’nın haberi nasıl olmadı?

“Olmaz çünkü biraz da onlara karşı yapılıyor. O bölgede ABD’nin bazı irtibat timlerinin faaliyetleri var. Hem Türkiye’ye yönelik hem daha çok İran’a yönelik faaliyetlerde oradaki teröristleri kullanıyorlar... Bu operasyonla ilgili ABD’ye ve İran’a bilgi vermiş miyizdir? Son dakika ‘biz böyle bir operasyon yapıyoruz’ diye vermişizdir. Siz harekâta başladıktan sonra bilgiyi verdiğiniz zaman karşı tarafın hazırlık yapması için en az 6-7 veya 10 saate ihtiyacı var. Dolayısıyla, bir şey yapamazlar.”

CIA duysaydı teröristler kaçar mıydı?

“Evet, büyük ihtimalle kaçardı. Onlar hava kuvvetleri bombaladı, topçu ateş etti bitti sanmışlardır. Halbuki hedeflere yönelik o atışlardan sonra hazır bekleyen komando tugayları var. Bizim gücümüz helikopterlerle bir seferde bir komando tugayını herhangi bir yere gece-gündüz indirme imkân ve kabiliyetine sahip. Dolayısıyla da muharip unsur olarak binlerce komando var şu an o bölgede.”

CIA teröristlere haber uçuramadı yani?

“Uçuramaz tabii. Siz doğrudan kendi istihbaratınızı kullanıyorsunuz. ABD’den bilgi almıyorsunuz, kimseye bilgi vermiyorsunuz, doğrudan kendi haber ağınızdan adamların yerini, koordinatlarını öğreniyorsunuz, gidip orayı vuruyorsunuz.”                       

Bu harekâtla birlikte o bölgede yeni üs bölgeleri tesis edileceğini belirten Pekin, böylece Türkiye’ye terörist sızmalarını engellemenin yanı sıra Hakurk ile Kandil arasındaki bağın da kopacağını söylüyor. Ardından da bu harekâtın bir başka mesajı daha olduğuna dikkat çekiyor:

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER