GÜNCEL

Tunca Bengin : ABD istihbaratı ‘Mam Zeki’yi kurtaramadı

Tarih
19 Ağustos 2018
İzlenme
2993 Kişi

PKK’nın lider kadrosundan, KCK yürütme konseyi üyesi “Mam Zeki Şengali” kod adlı İsmail Özden’in etkisiz hale getirilmesi Türkiye’nin terörle mücadeledeki kararlılığının yanı sıra imkân ve kabiliyetini de çok net ortaya koydu. Çünkü “Mam Zeki” de birkaç gün öncesine kadar yeri bulunamaz, hele de ikinci Kandil denilen Sincar’da ona kimse erişemez diye gizemli havaya sokulan lider kadrosundaki bir teröristti. Ama ne oldu? İninden kafasını çıkardığı anda onu adım adım takip eden MİT’in elemanları yerini işaretledi, TSK da dünyada ender ülkelerin yapabileceği nokta atışıyla anında temizledi. Hem de Sincar bölgesinde cirit atan ve artık alenen PKK’yı koruyup, kollayan CIA, MOSSAD’a rağmen... Yani MİT ve TSK öyle gizli, öyle seri hareket etti ki bölgedeki ABD ve İsrail ajanlarının dahi haberi olmadı, olamadı. Dolayısıyla da terörist “Mam Zeki”yi kurtaramadılar. Bunda siyasi iktidarın teröre, teröristlere karşı kararlı duruşunun ve verdiği desteğin etkisi büyük. Şöyle ki son dönemde PKK başta olmak üzere tüm terör örgütleriyle ilgili istihbarat faaliyetleri çok ciddi şekilde arttı ve ileri teknoloji kullanılıyor. Örneğin, İHA’lar, SİHA’lar devrede. Bunların yanı sıra, TSK’nın ve güvenlik güçlerinin ihtiyacı olan bütün teknik imkânlar terörle mücadelenin emrine verildi. Güvenlik güçleri içerisinde hem askerde hem poliste çok ciddi bir FETÖ temizliği yapıldı. Güvenlik ve istihbaratta kritik görevlere vatansever insanlar getirildi. Dahası, terörle mücadele eden birimlerin tamamı artık profesyonellerden oluşuyor. Dolayısıyla da teröristler eskisi gibi rahat hareket edemiyor, kafasını çıkardığı anda tepesinde TSK ya da güvenlik güçlerini görüyor. Devlet PKK’nın ensesinde yani... Bu kararlılığın ve Sincar’ın bir numarası İsmail Özden’le birlikte son bir ayda gerçekleştirilen nokta atışlı üç operasyonun kırmızı listedeki PKK’nın diğer lider kadrosu ile onları himaye edenler için çok açık mesaj olduğunu belirten terör ve güvenlik uzmanı, eski bordo bereli Abdullah Ağar, niyesini anlatıyor:

/* */

“Murat Karayılan, Cemil Bayık, Duran Kalkan, Mustafa Karasu yaşıyorlarsa hâlâ çok iyi korundukları için, çok iyi gizlendikleri için yaşıyorlar. Sürekli yer değiştiriyorlar, iz bırakmıyorlar, gizlilik esaslarına göre hareket ediyorlar. Şaşırtma, aldatma tekniklerini çok iyi uyguluyorlar. Bunu yaptıkları için hayattalar yani. Şimdi bunu çok iyi yapan adamlardan bir tanesi temizlendi. Hem de Sincar gibi erişimin çok zor olduğu bir bölgede, bütün kirli adamların at koşturduğu bir yerde. Bu adamların arkasında çok kuvvetli iradeler var ve ona rağmen yapıyorsunuz. Himayenin gelişmiş olduğu temel alanlardan bir tanesinde yapıyorsunuz.” 

Sırada diğerleri de var yani?

Onlar hep sıradalar zaten. Şimdi bu operasyon onlar için de bir empati aracı olacak. En yakın arkadaşımızı alıp götürdüler diyecekler. Ama bu adamlar sürekli hareket halindeler, dolayısıyla her an Kandil’de, yani Kandil’in İran ya da Irak tarafında oturuyorlar diyemeyiz. Bambaşka bir ülkede de olabilirler.

CIA, MOSSAD yerlerini biliyor mu?

Tabii. Onları kim himaye ediyorsa onlarla beraber hareket ediyorlar zaten. Gizlilikleri, iz kaybettirmeyle ilgili temel destekçileri de onları himaye eden CIA...

yazının kaynağı


 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER