GÜNCEL

Tuğrul Selmanoğlu : Asgari ahlak

Tarih
11 Aralık 2021
İzlenme
1911 Kişi

İtalyan gezgin Edmondo de Amicis 1878'de Türkler hakkında bakın ne diyor:

“Hepsi filozof gibi, sürekli sanki derin bir mevzu ile alakalı tefekkür halindeler.

Kendi ruhları ile ilgili olduklarını ele veriyor bakışları ve konuştukları... Paşasından hamalına hepsinde aynı vakar, aynı efendilik. İstanbul dünyanın en medeni ve dürüst insanlarının yaşadığı şehirdir. Sorubankasi.NET - Paragraf Okuma | Edmondo De Amicis: Çocuk Kalbi ne giden yazarSokaklarda edepsizlik göremezsiniz, ahlaksızlık göremezsiniz. Yabancılara karşı saygılılar, İstanbul'un en kuytu köşesinde dahi kimse size bir kötülük yapmaz. Temizlik had safhada, elbisesi yırtık kimseyi göremezsiniz, görseniz dahi onun da elbisesi temizdir. Sokaklarda boş gezen yok, boş oturan yok, laubali konuşan yok.”

16. yüzyılda yaşayan Alman Papaz Salomon Schweigger "Zum Hofe des Türkischen Sultans" isimli o dönemin İstanbul’unu anlatan gezi notlarında "Türkler bizim gibi değiller, dünyanın hiçbir yerinde göremeyeceğiniz kadar utangaç ve edepli insanlar" tespitinde bulunmuş.

Salomon Schweigger - VikipediTarihin Milleti Necibe adını verdiği bu güzel millete tarihe not düşen kim varsa, taraflı tarafsız, dost ve düşman kim varsa hakkını teslim etmiş.

Gelelim günümüze...

Geçenlerde bir YouTube programına rastladım, bir tiyatro salonuna genç yaşlı 50-60 kişi doluşmuş, programı yöneten komedyenin sorularını cevaplıyor. Komedyen onların cevaplarını, görüntülerini, düşüncelerini en ağır küfürler eşliğinde ti'ye alıyor. Örnek: “Babam seni sevmiyor” diyen genç kıza "Senin babanın bilmem neresine ne yapayım" diye sansürsüz cevap verdiğinde o kız dahil salon kahkahalara boğuluyor.

Bir başka bayana "Hiç aldattın mı?" diye soruyor, bayan yüzü dahi kızarmadan "Ohooo çok" diye cevap veriyor, salondan topyekûn "Ooooo" diye sesler geliyor ve yine kahkaha!..

Konuğunun ailesine küfür etmişti... RTÜK, Hasan Can Kaya için harekete geçtiYahu düşünün...
Bir kadın alenen sadakatsizliğini itiraf ediyor, bir adamla birlikteyken bir başka adamla birlikte olduğunu söylüyor hem de milyonlarca insanın izlediği bir mecrada, komşusunun, babasının, iş arkadaşlarının, dostlarının görebileceği bir mecrada.

Programa misafir olarak katılan bu ülkenin en çok dinlenen şarkıcı kadınlarından biri, cinsel hayatını en ince ayrıntısına kadar kahkahalar eşliğinde anlatıyor.

Bir başka TV programında karısını aldattığı iddia edilen adam, sözel pişkin pişkin "Öncelikle kestane balının diyarı Zonguldak Gökçebey Pazarlıoğlu köyünden tüm dünyaya selamlar" diye başlıyor.
Daha da acısı ülkece bir haftadır şu ağlanacak halimize gülüyoruz.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER