EKONOMİ

Şeref Oğuz : Sen ağa ben ağa ineği kim sağa?

Tarih
11 Eylül 2018
İzlenme
917 Kişi
Kur bahanesiyle etiketleri coşturanlara dair her gün farklı öyküler geliyor. KURnazlığın ana besin kaynağı ise üretimsizlik... Öyle ki dövizle ilgisi olsun, olmasın pek çok kesim, üretimsizliğini zamla telafi aymazlığında...
Emirgan'da dondurmacı... Bir hafta önce külahı 3 lira olan dondurmayı şimdi 3.75'ten satıyor. Gerekçesi kurlar ama can alıcı sebep, buna itiraz eden müşteriye oradaki esnaftan geliyor: "Sen ağa, ben ağa... İneği kim sağa?"
İnekler sağılmıyor. Daha doğrusu olanları sağıyoruz da sayıları azalıyor, merayı, yemi bahane edip süte hasret ulus haline geliyoruz. Tarım, sanki utanılacak bir şeymiş gibi, "efendim bilişim teknolojilerinde üretici olmak yeter" gibi fantezilere saplanıyoruz.
Bilişim teknolojilerinde üretici olmak iyi fikirdir ancak bitleri baytları yiyemezsiniz. Sanayi, bir şeyden çok üretmektir ve bir ülkede sanayi varsa, kalkınma sürdürülebilir olur fakat makineler ile sofrayı donatamazsınız.
Savunma alanındaki başarılarınız size düşmanla savaşta avantaj sağlar, kendi ürettiğiniz silah ile vatanı savunursunuz fakat içecek suyabeslenecek gıdaya ihtiyaç duyarsınız.
Tarım, bu anlamda en temel ihtiyaç olan beslenmenin karşılığı, endüstriyel tarım ise kalkınmanın bir diğer motorudur. Kendine yeten 5 ülkeden biri (diğer 4'ünü asla bilemedik) olmakla övündüğümüz yıllar eskide kaldı. Bugün Türk tarımı, potansiyellerine erişememişiyileştirme alanlarıyla dolu bir sektör.
Geçen yıl yaylama ilçeden süt götürmüştüm. Bu yıl civar yayla çöplükleri, plastik yoğurt kaplarıyla doldu taştı. Karadeniz'de yaylalar, hayvancılığı terk etmiş, şehirden yaylaya süt götürür hale gelmişiz.
İç Anadolu farklı mı? Yem üretimi de hayvancılık da kan kaybetmeyi sürdürmüş. Her yıl daha az davarnahır sürüsü görebiliyor her yaz daha az çayıryoncayem üretiyoruz. Geçimlik tarım dahi terk edilmiş, gurbetteki vatandaşın tarlasını ekecek insan sayısı gerilemiş...
Sorun şudur? Eğer biz üretmez isekbesinler nereden gelecek

yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • Mehmet

    14 Eylül 2018
    0 0
    A 101 reklamında adam elinde süt le yoğurtla geliyor. Karşısında inek dikilmiş. Adam e daha ucuz diyor Bu sayede yarın içecek süt yiyecek yoğurt bulamayacağız.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER