SİYASET

Serdar Turgut : Ahmet Davutoğlu’nun önemi üzerine

Tarih
11 Ocak 2016
İzlenme
1417 Kişi

ÖNYARGILARIMDAN arınmış olarak, ideolojik takıntılardan da mümkün olduğunca arınıp güncel siyasi karşıtlıkların da dışına çıkarak bir konu üzerine düşünmeye çalışırken aklıma, John Berger’in “Bir Fotoğrafı Anlamak” kitabına Geoff Dyer’in yazdığı sunuş yazısındaki D.H. Lawrence’ın “Düşünce” şiirinden yaptığı şu alıntı geliyor:

“Düşünce, gözlerini hayatın yüzüne dikmiş, okunabilen ne varsa okuyor.

Düşünce deneyim üzerine düşünüp taşınıyor ve bir sonuca varıyor.

Düşünce ne bir numara, ne idman ve ne hile hurda.

Düşünce kendini bütünüyle veren insanın bütünlüğü.”

Bu şekilde düşünüldüğünde Ahmet Davutoğlu’nun bu dönemde başbakan olmasının Türkiye’nin büyük şansı olduğunu görmemek mümkün değil.

Çünkü onun yönetimini devraldığı ülke belki de tarihinin en güç ve kritik şartlarıyla, sayısız tehlikelerle karşı karşıya.

Ayrıca tabii ki hem kendisinin hem de partisinin siyasi varlığını oluşturmuş olan bir doğal lider, arzuları ve talepleri ile zorlu koşulların yönetimi arasında hassas bir denge oluşturmak zorunda.

Neresinden bakarsanız bakın, birçok insana üstlenilmesi çılgınca gelebilecek olağanüstü bir görevi çok zor şartlar altında üstlenmiş durumda. Bir yandan doğal liderin kendi tarihsel konumundan kaynaklanan haklı taleplerini karşılamak, bir yandan da bir an önce üzerine gidilmeyi bekleyen, çözümü çok zor olan iç ve dış sorunlarla uğraşmak zorunda.

Lawrence’ın şiirinde dediği gibi eğer gerçekten de düşünce, bir deneyim üzerine düşünüp bir sonuca varmaksa, bu denli zor bir görevi sadece Ahmet Davutoğlu başarabilirdi. Onun hayata, sosyal ilişkilere, bireysel ilişkilerine yaklaşımı, sivil toplum ve demokrasi anlayışı ve hoşgörülü, sakin mizacı, bizleri bu zor süreçten geçirmeyi başaracak.

Bu yüzden ben yazının girişinde dediğim gibi önyargılarımdan arınmış olarak, ideolojik takıntılarımı bir kenara bırakıp siyasi düşmanlıkların da dışına çıkarak Ahmet Davutoğlu ve doğal lider Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında düşünmeye çalıştığımda... Oluşturulmaya çalışılan başkanlık sisteminin de şu anda var olan sistem nedeniyle olabilecek birçok yönetim stresini atlatmamıza yarayacağını ve hem başbakanı hem de doğal lideri, kendilerinde var olan tüm potansiyeli ortaya koyarak ülkeye gereken liderliği yaptıracağını görüyorum.

(Hayatını kin ve nefret üzerine kuranlar Cumhurbaşkanı ve başkanlık sistemi üzerine yazdığım yazılar nedeniyle bana hakaretler ediyorlar. Onlara sadece D.H. Lawrence’ın yukarda alıntıladığım şiirini biraz hissetmeye çalışarak okumalarını ve kendileri hakkında biraz düşünmelerini tavsiye ediyorum.)

Habertürk
11 Ocak 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER