GÜNCEL

Rahim Er : ABDÜLHAMİD HAN ADINI BİR TÜNELE ÇOK GÖRMEK!

Tarih
07 Aralık 2016
İzlenme
1330 Kişi
Ulaştırma Bakanlığı, 20 Aralık'ta hizmete girecek olan Avrasya tüneli için hiç de ihtiyaç yokken bir isim verme anketi başlattı. İnternette Atatürk ve Abdülhamid isimleri yarıştırılmakta. Hangi taraf kazanırsa kazansın diğer taraf kendisini yenilmiş hissedecektir. Halbuki Mustafa Kemal, Abdülhamid Han zamanında doğmuştur, O'nun zamanında  askerî talebedir ve bilahare zabit/subay çıkmıştır.

Şu bir gerçek ki ilk reisi cumhurun "birinci", "ikinci" isimleriyle soyismi havaalanından yollara kadar binlerce yere verilmiş vaziyette. Cadde üzerinden anlatmak gerekirse bu topraklarda başka insan gelip-geçmemiş gibi her tarafa "Atatürk caddesi", "Gazi Caddesi", "Mustafa Kemal Caddesi", "Kemal Atatürk Caddesi"... şeklinde isimler verildi. Bunu İnönü takip ediyor, çok nadirattan Fevzi Çakmak ve belki Kâzım Karabekir adı bir yere veriliyordu. Bunlara 1980'lerden sonra Abdi İpekçi ve Uğur Mumcu dahil oldu...

Geçmiş çok sayıda ismin üniversite, cadde ve köprülere vs verilmesi şu son beş-on senelik hadisedir. Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Göktürk Uydusu gibi.

Abdülhamid Han, 33 sene emperyalizme deha ve vukufiyetiyle direnmiş ve memleketi, aldığı toprak bütünlüğü ile 5 milyon km2 olarak kendini deviren İttihad ve Terakki'ye teslim etmiştir. Boğazköprüsü ve Asya yakası-Avrupa yakası denizaltı geçişi fikri, ilk olarak bu padişaha aittir. O günlerde çizdirdiği projeler devlet arşivlerinde mevcuttur. Bundan dolayı Boğaz'ın üzerine üçüncü köprü açılırken biz "ismi, Abdülhamid Han Köprüsü olsun" diye tweet attık. Fakat 7 dakika sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ismi "Yavuz Sultan Selim Köprüsü" olarak açıklayınca o teklifimizi sildik.

Birinci Boğaziçi Köprüsüne ilk yapıldığında "Fatih Köprüsü" ismi verilmesini teklif etmiştik. O isim, ikinci köprüye verilince bu defa birinci köprüye Abdülhamid Han Köprüsü densin diye yazdık. Maksadımız bir hakkı teslimdi. Ancak 15 Temmuz darbe teşebbüsünün hemen akabinde Birinci Köprüye "Şehidler Köprüsü" adı verilmesini hem bu sütunda ve hem de ekranlarda teklif ettik. Teklifimizin kabul görerek resmileşmesinden dolayı memnunuz.

Şu memlekete, şu coğrafyaya bu kadar çok hizmeti armağan etmiş bir büyük Sultana bir tünel ismini çok görmemeliyiz. Bize göre bu bahiste bir ayıp yaşandı. Onun yanına bir ayıp daha eklenmesin. Marmaray açılırken buraya "Hüdai Yolu" densin diye teklif ettik. Ancak Aziz Mahmud Hüdâî gibi 5 padişaha Hocalık yapmış bir âlimin mübarek ismi yerine bir demir soğukluğu tercih edildi.

Tekrar söylemek gerekirse; Atatürk, ön isimleriyle birlikte okul, üniversite, havalimanı, cadde meydan... gibi binlerce yere isim olmuştur. Kaldı ki Selanik’teki evinde asılı olan nüfus kağıdı suretinde de görüldüğü gibi kendisi, "Mustafa" ismini reddetmiş, Kemal ismini de "Kamal" yapmıştır. Nüfus kâğıdında ismi "Kamal Atatürk"tür. İmzalardaki "K" Kemal değil, Kamal'dır. Herkes gibi Atatürk de ismini değiştirmekte serbestti. Ancak kraldan çok kralcılar bunu saklamışlardır.  

Ulaştırma Bakanlığı, bu gereksiz anketten vazgeçmelidir. Söz konusu tünele hemen neredeyse hiç bir yerde tek başına adı olmayan "Abdülhamid Han Tüneli" ismi verilmelidir. Aksine davranış, milletçe ayıbımız ve vefâsızlık olur.

Yeri gelmişken hatırlatmadan geçemeyeceğiz:

Bir kaç seneden bu yana bir kaç kere bu sütun ve ekranlarda yapılmakta olan hava meydanına da "Caferi Tayyar Havalimanı" adı verilsin demiştik. Bir defa daha teklif ediyoruz.

Türkiye
7 Aralık 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • Ramazan Türel

    09 Aralık 2016
    0 0
    Evet, ulaştırma bakanlığı gereksiz luzumsuz bir anket başlatmış; Yenikapı ruhuna zarar verecek Muhafazakar-Kemalist sürtüşmesini, rekabetini başlattı. Birlik ve beraberliğe en çok ihtiyacımız olan bir zamanda böyle güzel, eşsiz bir eserin açılış sevincini burukluğa dönüştürebilecek bu ahketten vazgeçilmeli ve projenin asıl sahibi Abdulhamid Han ismi verilmelidir.
  • Fatih

    09 Aralık 2016
    0 0
    Aynen katılıyorum. İt ürür, kervan yürür; Biz adını Abdulhamid Han koyalım, Bırakalım Sözcü gastesi cırlamaya devam etsin VesSelâm
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER