GÜNCEL

Osman Müftüoğlu : Bunlar kötü gidişin işaretleridir

Tarih
11 Haziran 2020
İzlenme
2027 Kişi

Biz pandemi ile mücadele meselesini kolay anlaşılsın, motivasyonumuz biraz daha çoğalsın diye bir tür “maç” gibi tanımladık.

Ve bu köşede en az 10 kez şu cümleyi altını da çizerek ısrarla tekrarladık: “Virüsle şaka olmaz, bu virüs gevşemeyi asla affetmez!” Ama şimdi görünen o ki gevşemek bir yana, rehavete kapılmak bile değil, ipin ucunu tümüyle bırakmış gibi görünüyoruz. Son rakamların bize ifade ettiği net ve açık olarak şudur: İyi gitmiyoruz! Vaka sayılarında gerekli düşüşleri sağlayamıyoruz. İstanbul dışındaki masum şehirlere de kasaba ve köylere de virüsü yayma kararlılığımızı sürdürüyoruz. Geliniz, başlangıçtaki salgının ilk günlerindeki sloganımızı bir kez daha tekrarlayalım: Bir maçtayız, sınavdayız. Bir kavgadayız. Hatta bir savaşta olduğumuzu bile söyleyebiliriz. Eğer böyle giderse bu savaş kaybedilmese bile düşük yoğunlukta bir mücadele olarak sürüp gidecektir, bitmeyecektir. Lütfen, aklımızı başımıza alalım. Ne maske ve mesafeden, ne de temizlik ve tedbirlerden vazgeçmeyelim.

BİR BİLGİ: SONUCU KAN GRUBU DA ETKİLİYOR

AVM'lere korona düzeni - Son Dakika Haberleri İnternetİLK araştırma birkaç ay önce Çin’den geldi. O araştırma şimdi de İtalya-İspanya merkezli yeni bir çalışma ile yeniden teyit edildi. Yeni bilgi şu: Kan grubunuz COVID-19 enfeksiyonunda süreci etkileyebilen önemli ayrıntılardan biri olabilir. İsterseniz gelin, bu bilgiyi biraz daha açalım: Araştırmalara göre A kan grubunda olanlarda, COVID-19 enfeksiyonu daha ağır seyrediyor. Bu kişilerde enfeksiyon akciğerlerde daha ciddi hasarlara yol açıyor. Neticede de A kan grubundan birisi COVID-19 enfeksiyonuna yakalandığında oksijen desteğine ve solunum cihazlarına yüzde 50 daha fazla ihtiyaç duyuyor. 0 kan grubundakilerde ise bu risk yüzde 35 daha az. Henüz net bir bilgi olmasa da bu önemli ayrıntıyı bir kenara not etmenizde fayda var.


GÜNÜN SORUSU: VİRÜS MUTASYON GEÇİRİYOR MU

Trump ne yapmak istiyor? ... Pasaport 18 Kasım 2019 | NTVYENİ koronavirüs bir RNA virüsü. RNA virüslerinin daha sık ve kolay mutasyon geçirme eğiliminde oldukları da iyi biliniyor. Mutasyonlar bazen virüsün gücünü azaltırken, bazen de tam tersine, onu baş edilmesi daha güç bir hale getirebiliyor. Yani oluşabilecek bir mutasyonun bizi nasıl etkileyeceği net ve açık değil. Adeta şansa bağlı bir değişim. 

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER