SİYASET

Okan MÜDERRİSOĞLU : Zincirleme üç operasyon!

Tarih
31 Mart 2017
İzlenme
2020 Kişi
 Bugün, önemli gördüğüm üç konuya dikkat çekmek ve uluslararası bir toplantıdan edindiğim izlenimlerle sürece ilişkin kanaatlerimi paylaşmak istiyorum.

1- 15 Temmuz darbe girişiminin karakteristiğini değiştirme, FETÖ ile bağlantısını zayıflatma, hatta 15 Temmuz'un içini boşaltmaya dönük dış girişimler.
2- Kerkük'te bayrak krizi, Sincar'da terör örgütü PKK'nın konuşlanması ve Suriye'de YPG'yi meşrulaştırma planları çerçevesinde, Türkiye'nin Fırat Kalkanı Harekâtı ile kazandığı stratejik ve ahlaki üstünlüğü açığa düşürme oyunları.
3- Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın şahsında, Türkiye'nin taşıyıcı sütunlarını sarsmaya dönük hamleler, algı operasyonları, itibar suikastları.

***

Türk- İngiliz Tatlı Dil Forumu'nun bu yılki oturumları, yukarıdaki kritik konulara dair ufuk açıcı değerlendirme ve yorumlara sahne oldu. Forumun genel kuralları kimin, ne dediğini aktarmaya izin vermese de anlatılanlar da anlatanlar da mühimdi. Meselenin İngiliz yaklaşımına bir önceki yazımda yer verdiğim için bu kez Türkiye'nin penceresinden tabloyu özetlemekte fayda var...
Birinci soru şu idi... (Soruluş biçimi ile) Gülen Hareketi'nin bu işin (darbenin) arkasında olup olmadığını öğrenmek istiyoruz.
Ama çok fazla kanıt göremiyoruz.
Türk tarafından cevap, üst düzeyde ve birkaç yönlü geldi... "Darbe girişimi ile ilgili kanıt istenmesinden rahatsız olmuyoruz.
Öncelikle, darbeciler savcılıktaki ifadelerinde FETÖ adına yaptıklarını itiraf ediyorlar.
Genelkurmay Başkanı'nın yaveri bu bağlantıyı açıkça söylüyor. HSYK üyeleri, 'FETÖ'den talimat alarak karar verdik' diyor. Bunları isteyen herkese ulaşt��rabiliriz.
Yeni deliller, FETÖ'nün pek çok unsurunun devlette olduğunu gösteriyor. Henüz, 'Bu örgüt tamamen bitirilmiştir' noktasında değiliz." İşin ilginç yanı, İngiliz tarafından siyasi perspektifte ortaya konan fikirlerdi...
"Türkiye'de, devlet içinde devlet kurma çalışması olduğunu görüyoruz...
Kimse aptal değil. Bunun (darbenin) birkaç albayın girişimi olmadığı ortada. Ama deliller güçlü şekilde ortaya konulsun ki insanlar ikna olsun veya FETÖ konusunda yanıldığını fark etsin!"

***

İkinci konu, PYD-YPG'nin terör örgütü kimliğinde revizyon denemeleri.
Türkiye adına yansıtılan görüş çok açıktı... "YPG, PKK'dan ayrıştırılamaz.
Liderliği ve kadroları aynı. Salih Müslim bizzat Kandil tarafından PKK'yı Türkiye'deorganize etmek üzere görevlendirildi. YPG, DEAŞ'a karşı savaşmıyor. Bu görüntü altında,Suriye'nin toprak bütünlüğünü ve nüfus dengesini tehdit ederek, alan kazanmayaçalışıyor. İdeolojik olarak destek bulmadığı Kürtleri de dışlıyor. Etnik temizlik yapıyor. Birterör örgütünü (DEAŞ) bir başka terör örgütü ile (YPG) yok etme ısrarı, bu bölgenin radikalizmin verimli toprakları olarak kalmasına yol açacaktır!"

***

Ve üçüncü husus, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Türkiye'deki güçlü karşılığını örseleme, küresel etki kapasitesini sarsma çabaları. Gezi olaylarından (Haziran 2013) bu yana Erdoğan'ı diktatör portresine sıkıştırma atakları. Türkiye'nin yönünün ne olacağı tartışmaları...
Bu noktada verilen cevaplar, muhataplarında karşılık bulan türdendi...
"Diktatörler, halkından korkar ve tankların arkasına saklanır. Bizim Cumhurbaşkanımız ise darbe gecesi halkı ile tankların üstüne yürümüştür. AB, bir Avrupa demokrasisi (Türkiye) zorda kaldığında dayanışma sergileseydi, bölge gençlerine ve dünyaya güçlü mesajı olacaktı. Lakin olmadı!
Ankara'nın, Batı bloku ile ilişkilerine gelince... Türkiye, AB'nin kendi içindeki krizlere çarpıyor. Türkiye'nin yönü ile ilgili bir belirsizlikten ziyade, problem Avrupa'nın geleceğiyle ilgilidir!

Sabah
30 Mart 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER