SİYASET

Okan Müderrisoğlu : 15 Temmuz gecesi ve başkanlık sisteminin miladı

Tarih
16 Ekim 2016
İzlenme
1158 Kişi
 Siyaset sahnesini yeniden hareketlendiren "Başkanlık sistemi" tartışması, bir gerçeği tekrar gün yüzüne çıkardı.

Şayet AK Parti'nin önerisi güçler ayrılığı ve kontrol- denge mekanizması bağlamında karşılık bulur, MHP de grubunu serbest bırakırsa Türkiye, kaotik bölgesel güvenlik şartlarında, iç bünyesinin bağışıklığını artıracak bir adım atmış olacak. Bu vesile ile Ankara kulislerine yansıyan bazı hususları paylaşayım...
http://i.tmgrup.com.tr/i/bullet.jpgBugünün Türkiyesi, "Başkanlık sistemi olsun mu, olmasın mı?" eşiğini çoktan aştı. Artık "Nasıl bir başkanlık sistemi?" sorusuna cevap aranıyor.
Tek adamlık senaryosu yazanların gerilim oyunları ise gişe yapmıyor!
http://i.tmgrup.com.tr/i/bullet.jpg"Fiili durum, hukuki durum" meselesine gelince... 10 Ağustos 2014'te Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesi sonrası, anayasadaki durum ile fiili durum arasında fark oluştuğu doğruydu. Fiili durum derken, milletin hukuki tercihi ile eski Türkiye arasındaki makastan söz ediyoruz. Yoksa milletin çizdiği çerçeve meşru hukukun ta kendisi zaten. Ama yine de milletin beklenti ve ihtiyaçlarının hayli gerisinde kalan eskimiş anayasa üzerinden yorum yapılacak olursa... Cumhurbaşkanlığı için 2014 yazındaki fiili şartların, anayasadaki yıpranmış hukuki şartlarla örtüşmediği savunulabilir.
Buna karşın, 2014-2016 dönemi, -kim ne derse desin- yarı başkanlık, başkanlık veya partili cumhurbaşkanlığı tecrübesi olarak okunabilir.
Bu döneme ilişkin eleştiriler, farklı tezler de ileri sürülebilir.
Ancaak... Öyle bir tarih var ki alışılmış ezberler ve karşı çıkışlar hüküm ifa etmediği gibi kitlesel karşılık da bulamıyor. "15 Temmuz 2016."
Türk siyasi tarihinin gördüğü en kanlı, en karanlık ve en kirli darbe teşebbüsüne karşı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sergilediği duruş ve milletle bütünleşme başarısı hem ülkenin hem de tek tek bireylerin kaderini değiştirdi. Hayatını Erdoğan karşıtlığına adayan muarızlar bile içselleştirmese de bu gerçeği kabul etti.
Eğer, 14 Temmuz 2016'ya kadar Erdoğan'ın fiili başkanlığından söz ediliyorsa 16 Temmuz'dan itibaren Erdoğan'ın hukuki ve meşru başkanlığı hayata geçmiş oldu.
İşte bu yüzden, Sn. Bahçeli, sanıldığı gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı "Başkan ilan etmedi!"Ama "Erdoğan'ın başkanlığını tescilleyen 15 Temmuz gecesini ve milletin mesajını doğru okuyarak, tüm çevrelerin görüş açısındaki sisi kaldırmaya yardım etti!

Sabah
16 Ekim 2016


YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • Aydın

    16 Ekim 2016
    0 2
    Çok isabetli yorum millet herseyi apaçık görüyor başkanlık şart milleti getirin millet 15 temmuzdan sonra kararını çoktan verdi bahçeyi ayrıca kutluyorum durmak yok yola devam
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER