GÜNCEL

Nedim Şener : Türkiye, Suriye’de kendi göbeğini kendi kesecek

Tarih
27 Mayıs 2022
İzlenme
1066 Kişi

Türkiye, başta ABD olmak üzere NATO üyelerinin çoğunun ikiyüzlülüğüne rağmen terörle mücadelede, meşru, hukuki ve ahlaki duruşunu bozmuyor. Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği gündeme geldiğinde aynı tutarlı tavrını korudu. Diğer NATO ülkelerinin de terör örgütü PKK ve FETÖ’ye destek vermemesi konusunda uyarılarda bulundu.

DÖRT OPERASYON

Ama “müttefik” gibi görünen ABD, Almanya başta, NATO ülkeleri gerçekte terör örgütleri ile ittifak halindeler.

Türkiye, 2016’dan bu yana 900 kilometreyi aşan Suriye sınırı boyunca uzanan, 30 kilometre derinliğinde bir güvenli bölge oluşturmaya çalışıyor. 24 Ağustos 2016’da Fırat Kalkanı, 20 Ocak 2018’de Zeytin Dalı, 9 Ekim 2019’da Barış Pınarı, 27 Şubat 2020’de de Bahar Kalkanı Harekâtı yapıldı.

MUTABAKATLAR ÇÖP OLDU

Türkiye’nin güvenliğe aldığı bölgeler dışında kalan sınır hattındaki 30 kilometre derinliğindeki alanlarda PKK/YPG’nin temizleneceğine dair Amerika Birleşik Devletleri ile 17 Ekim 2019’da, Rusya ile 22 Ekim 2019’da mutabakat imzalandı.

ABD-RUSYA-PKK

Amerikan tarafı PKK/YPG’nin sınırdan 32 kilometre güneye çekileceği sözünü vermişti. Ancak, Amerika ile Rusya bir gecede anlaştı; ABD, çıktığı yerlere Rus güçlerinin girmesini sağladı. Rusya, Ekim 2019’da Türkiye ile vardığı mutabakatla, terör örgütünü Tel Rıfat’tan ve Münbiç’ten çıkarmayı taahhüt etmişti. Ayrıca, M4 yolu üzerinde ve Barış Pınarı Harekât sahası dışında kalan alanda teröristlerin sınırdan 30 kilometre dışarı çıkartılacağı teminatını vermişti.

Ne Amerika ne Rusya taahhütlerini yerine getirdi. ABD desteğiyle Suriye topraklarının yaklaşık üçte birini işgal eden PKK/YPG, ülkenin kuzeyindeki, Azez, Mare, Bab, Cerablus, Afrin, Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinden Türkiye’ye silahlı saldırılarda bulunuyor.

Bunu da ABD başta olmak üzere NATO ülkelerinin silahlarıyla gerçekleştiriyor. Ukrayna Savaşı sonrası Rusya’nın Suriye’deki sekiz bölgeden asker çekme kararı ile doğan boşluk yalnızca PKK değil, DEAŞ tarafından da dolduruyor.

Dolayısıyla bu gelişmeler, Türkiye için hem güvenlik riski doğuruyor hem de “Suriyeli sığınmacı” sorununu büyütecek gelişmelere sebep oluyor.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER