SİYASET

Nedim Şener : CHP’liler Kılıçdaroğlu’nun aday olmasını neden istemiyor?

Tarih
27 Aralık 2021
İzlenme
712 Kişi

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayının kim olacağına dair tartışma 2022 yılında son bulacak. Adı en çok geçen: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu.

Aralarında medya üzerinden bir savaş var. Ancak, İmamoğlu doğrudan değil kendisine yakın gazeteci ve yazarlar aracılığıyla konuşuyor.

Kılıçdaroğlu’nun neden aday olmaması gerektiğini yazıp söyleyerek İmamoğlu’nu öne çıkarıyorlar. AKP’lilerin, kolayca yeneceği için Kılıçdaroğlu’nun aday olmasını istediğini söylüyorlar. İyi de, Kılıçdaroğlu aday olursa oy verecek kesim, CHP, İP, SP, DP yanında Davutoğlu ve Babacan ile HDP seçmenleri değil mi? Aday olursa Kılıçdaroğlu’nun başarısı bu 7 parti seçmenin vereceği desteğe bağlı olmayacak mı?

Neden birileri Kılıçdaroğlu aday olursa bu partilerden yeterli desteği alamayacağını düşünüyor?

 

HER İKİSİ DE BİRBİRİNİN AYNISI

Peki neden, nedir onların gözünde İmamoğlu’nu Kılıçdaroğlu’na göre öne çıkaran faktör. Ya da nedir, Kılıçdaroğlu’nun eksiği...

 

Bana sorarsanız, ikisinin de birbirinden farkı yok. Hangisi aday olursa olsun bir eksik bir fazla oy almaz.

Bakmayın siz “demokrasi, adalet, insan hakları” etiketiyle süslenmiş ittifak modeline. Yedi birbirine benzemezin bir araya geldiği Millet İttfakı’nın ne olduğunu en iyi İP Genel Başkanı Meral Akşener anlatmıştı:

“Millet İttifakı ile Cumhur İttifakı’nı karıştırıyorsunuz. Cumhur İttifakı et-tırnak, mezara kadar, kader birliği... Bizimki öyle değil ki, bizimki proje bazlı bir ittifak.”

Yani proje gerçekleşsin ya da gerçekleşmesin herkesin yolu ayrı...

HEDEF AKP DEĞİL, ERDOĞAN!

Projenin adı ise “Seçimlerde Erdoğan’ı devirmek”, bunda da bir anormallik yok, siyasetin amacı da budur zaten.

O yüzden, ittifakın amacı “proje”, projenin hedefi de kişi odaklı olunca, siyaset, ilke, ideoloji, program unutuluyor. Yoksa, normal şartlarda PKK’nın siyasi kolu HDP ile bu partilerin bir araya gelmesi mümkün mü?

Yalnız bir ayrıntıya dikkat; hedef AKP değil, sadece Erdoğan. Eğer hedef alınan AKP ve AKP’nın politikaları olsaydı Abdullah Gül’ü cumhurbaşkanı adayı olarak pazarlanmaya kalkarlar mıydı?

Ya da AKP’nin Başbakanı Davutoğlu ile, Ekonomi Bakanı Babacan ile bu kadar içli dışlı olurlar mıydı?

O yüzden AKP’yi eleştirirken de, Davutoğlu, Babacan’ın görev yaptığı dönemleri es geçip Erdoğan üzerine yoğunlaşıyorlar.

Bu nedenle, Akşener’in “Proje” dediği şeyin adı “Seçimlerde Erdoğan’ı devirmek”tirBu amaca ulaşmak için de ilke, fikir, ideolojisine, geçmişine bakmadan herkesle işbirliğini mubah görüyorlar.

Bu nedenle, terör örgütü PKK’nın siyasi kolu HDP’nin desteğine de muhtaç oldukları için, PKK üyeliğinden yargılanan HDP’lilere destek oluyor, suratlarına karşı “Kürdistan” diyenlere seslerini çıkartamıyorlar. HDP’nin, PKK ile ilişkisine gözlerini kapatıyorlar.

İTTİFAK ÜYELERİNDEN İTİRAZ

Dolayısıyla ortada siyaset değil, bir proje olduğu için cumhurbaşkanı adayının kim olduğunun da pek önemi kalmıyor.

Buna karşın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olmasına; biri gizli biri açık olmak üzere iki grup karşı çıkıyor. Gizli karşı çıkanlar, ittifak ortağı İP, SP gibi partiler.

İP Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun olası cumhurbaşkanlığı adaylığını değerlendirirken “Kazanamama ihtimali olan birinin uygun olmayacağını söyleyeceğiz, sonuç odaklı düşüneceğiz” derken; SP Genel Başkanı Karamollaoğlu, “Şu anda bir cumhurbaşkanı adayının belirlenmesinin erken olduğu kanaatindeyim” diyerek tavrını belli etmişti.

‘İMAMOĞLU, YAVAŞ ÖNE ÇIKARTILIYOR’

Hiçbirisi de çıkıp, “Kılıçdaroğlu adaysa destekliyoruz” diyemiyorlar. Asıl karşı çıkan grup ise İmamoğlu’nun aday olmasını isteyen CHP’ye içinden isimler, onlara yakın gazeteci ve yazarlar.

Tekrar ediyorum, İmamoğlu da Kılıçdaroğlu da aday olsa ne bir eksik ne bir fazla oy alacaktır. Ama Kılıçdaroğlu’nun aday olmasına asıl itiraz edenler CHP’ye yakın kesimler.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER