GÜNCEL

Nedim Şener : ‘Biden darbe ile yapamadığını tamamlamaya geliyor’

Tarih
10 Kasım 2020
İzlenme
1932 Kişi

17 Ağustos 2020 tarihinde bu köşedeki yazımın başlığı, ‘Biden darbe ile yapamadığını tamamlamaya geliyor’ idi.

O günlerde, Biden’ın New York Times editörleri ile yaptığı sohbetteki sözleri tartışılıyordu. Biden, Türkiye iç siyasetine neden ve nasıl müdahale edeceklerini şu sözlerle açıklıyordu:

“Şu an ona (Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a) çok farklı bir yaklaşım uygulamalıyız. Muhalif liderleri desteklediğimizi, bir yol haritamız olduğunu açıkça göstermemiz lazım. Düşündüğümüz şeyle ilgili sesimizi yükseltmemiz lazım, bedel ödemeli.

Yani çok endişeliyim. Ama bence daha önce benim yaptığım gibi onlarla doğrudan temasa geçip Erdoğan’ı yenecek duruma gelmeleri için hâlâ var olan Türk liderliği unsurlarından daha fazla verim almalı ve onları güçlendirmeliyiz. Darbe ile değil, seçim süreci ile. Dışarı atıldı. İstanbul’da dışarı atıldı, partisi dışarı atıldı.

Peki, biz ne yapıyoruz? Burada oturup boyun eğiyoruz.

İşte Joe Biden'ın FETÖ'cü dostları - Son Dakika HaberlerYapacağım en son şey, ona Kürtler konusunda boyun eğmek olurdu. Kesinlikle en son şey. Ve onlarla Kürtlerle ilgili olarak birkaç görüşmem oldu. O dönem henüz üzerlerine gitmiyorlardı.

Yani şunu göstermemiz lazım. Türkiye, Rusya’ya bağımlı olmayı istemek zorunda değil. Yani çok endişeliyim. Hava üslerimiz ve onlara erişimimize dair de çok endişeliyim. Bence bölgedeki müttefiklerimizle bir araya gelerek, onun bölgedeki faaliyetlerini nasıl izole edeceğimizle ilgilenmek bizim için son derece fazla iş olacak.

Özellikle Doğu Akdeniz’de petrolle ilgili faaliyetleri ve görüşülmesi uzun sürecek olan çok sayıda başka şey. Ama cevabım. ‘Evet, endişeliyim’.”

BYLOCK’TA BIDEN YAZIŞMASI

“Darbe ile yapamadığını tamamlamaya geliyor” yorumunu yapmamın da somut nedeni vardı.

FETÖ yönetiminden iki önemli isim, 15 Temmuz darbe girişiminden altı ay önce Biden’ın TSK içerisindeki hareketlenmeden haberdar olduğunu yazmışlardı.

İşte Joe Biden'ın FETÖ'cü dostları - Son Dakika HaberlerByLock kullanıcı numarası (ID) 283838 olan Rıdvan Kızıltepe ile 146905 ID no’lu kullanıcı Barbaros Kocakurt arasında 2 Şubat 2016 tarihinde gerçekleşen yazışmada, 22 Ocak 2016 günü Türkiye’de bulunan Biden’ın İstanbul’da yaptığı toplantıdan söz ediliyordu. Rıdvan Kızıltepe ile Barbaros Kocakurt arasında şu konuşma geçiyor:

“ Kızıltepe: Hidayet Bey’in çok selamı var

 Kocakurt: Aro (Allah razı olsun) Aleyküm slm

 Kızıltepe: Bu arada bir bilgi Biden, Can Dündar’ın oğluna, ‘Bu adam (Erdoğan) bizi pek dinlemiyor ama TSK tarafından kokular geliyor’ gibi bir cümle sarf etmiş.

 Kocakurt: Bu adam kim?

 Kızıltepe: Biden Başkan yardımcısı, Obama yardımcısı

 Kocakurt: Ne kokusu, olumlu mu olumsuz mu?

 Kızıltepe: Hareket var manasında kullanmış, rahatsızlıkları var manasında hareket edebilirler gibi.”

FETÖ’CÜLERLE YAN YANA

15 Temmuz darbe girişimini şubat ayında yaptığı görüşmede bildiği anlaşılan Biden, New York Times editörlerine ne diyordu hatırlayalım:

Nedim Şener: Türkiye'nin işinin zorlaşacağını yazan çizen çok, bence Amerika Türkiye ile nasıl baş edeceğini düşünsün“Ama bence daha önce yaptığım gibi onlarla doğrudan temasa geçip Erdoğan’ı yenecek duruma gelmeleri için hâlâ var olan Türk liderliği unsurlarından daha fazla verim almalı ve onları güçlendirmeliyiz. Darbe ile değil, seçim süreci ile. Peki biz ne yapıyoruz? Burada oturup boyun eğiyoruz.”

“Daha önce yaptığım gibi” derken, darbeyi ve halen ülkelerinde korudukları FETÖ’cüleri kast ediyor aslında. Ama bu kez “darbe ile değil, muhalefet liderliğini destekleyerek, seçim süreciyle” diye tamamlıyor düşüncesini.

Bu cümle, 15 Temmuz 2016 FETÖ darbe girişimi sırasında ABD Başkan Yardımcısı olan Joe Biden’ın, bu darbe girişiminden haberdar olduğunu hatta ABD yönetiminin bu alçakça saldırının arkasında olduğunu göstermiyor mu?

2016’da yönetimde Obama ve başkan yardımcısı olarak Biden vardı. Sonra Trump geldi. Şimdi Biden başkan oldu. Obama ve Trump gibi Biden da daha önce Türkiye tarafından yedi kez istenen FETÖ elebaşı Gülen’i ve örgüt yöneticilerini vermeyecek, beraber fotoğrafları basına yansıyan ve Beyaz Saray’a girip çıkan firari FETÖ yöneticisi Faruk TabanBurak YeneroğluKemal Öksüz dahil FETÖ’cüleri koruyacaktır, tıpkı eski Demokrat ABD Başkanı Clinton ve ailesi gibi...

AMERİKA DÜŞÜNSÜN

Yalnız bu değil, Biden yönetimi ile Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 krizi tırmanacaktır. Ama Türkiye bu konuda geri adım atmayacak, hatta Rusya ile S-500 konusunda ortak üretim girişimleri var.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • Molla Kasım

    10 Kasım 2020
    0 0
    Geleceği varsa göreceği de var. Geldiği gibi gider.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER