GÜNCEL

Murat Yetkin : Kudüs: Trump gözünü karartmış, Erdoğan öfkeli, Putin sessiz

Tarih
08 Aralık 2017
İzlenme
1695 Kişi
 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kendisiyle görüşebilseydi ABD Başkanı Donald Trump’ı Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararından döndürebilir miydi? Emin değilim. Çünkü kendisiyle telefonda görüşebilen, Suud Kralı Selman bin Abdülaziz’den Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a kadar ABD’nin şu anda dost ve müttefik olarak gördüğü liderler bunu başaramadı.

Trump, dünyanın gözünün içine baka baka dün gece çıktı ve Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan ilk ülke oldu. Tel Aviv’deki Amerikan Büyükelçiliğinin de Kudüs’e taşınacağını ilan etti.

“Karşı çıkanlar olacaktır” diye de meydan okudu. “Zaten 70 yıldır İsrail’in başkenti Kudüs” diye kararını izah etmeye çalıştı; “Parlamento orada, yüksek mahkeme orda, başbakanlık orada”. Trump bu kararın aslında Amerikan Kongresinde 1995’te alındığını ama daha önceki başkanların uygulamadığını söyleyerek hamlesinin sadece dünya siyasetini iyice zıvanadan çıkarıcı boyutu değil, aynı zamanda Amerikan iç siyasetine yönelik olduğunu da gösterdi.

O nedenle Erdoğan görüşseydi de muhtemelen bir şey değişmeyecekti diyorum. Düşünsenize sadece ABD’nin Kudüs’ü başkent olarak tanımasına karşı çıkan yalnızca “Müslümanların kırmızıçizgisi” ilan edip İslam İşbirliği Örgütünü 13 Aralık’ta acil toplantıya çağıran Cumhurbaşkanı Erdoğan değildi ki. Dün Erdoğan’ın konuğu olarak Ankara’da bulunan Ürdün Kralı Abdullah değildi ki yalnızca…

yazının devamını okumak için tıklayınız

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER