SAĞLIK

Murat Çelik : Neden Ankara?

Tarih
05 Eylül 2020
İzlenme
1389 Kişi

Ankara, vaka sayısında Türkiye lideri. Başkentteki Covid pozitif insan sayısı, İstanbul’dakinin iki katını aştı. Peki neden? Ne oldu da Ankara, ‘WuhAnkara’ diye anılacak duruma geldi? Bu soruya konunun uzmanlarından aldığım yanıtları şu başlıklarda özetleyebilirim:

* Tatile gidiş dönüşler etkili oldu. Tatil yöreleri dışında memleketlerine giden gelenler de Ankara’daki vaka sayısını artırdı.

* Yaz aylarında Ankara ve İstanbul’dan tatil yörelerine gidenlerin oranı, diğer illere göre hep yüksektir. Özellikle Ankaralıların, geleneksel olarak, tatil alışkanlığı İstanbul’da yaşayanlardan da daha üst seviyededir.

Ankara'yla ilgili korona iddiaların ardından Vali Vasip Şahin'den ilk açıklama* Özel iş yerlerinin yanında özellikle kamu kurum kuruluşlarında çalışanlar da bulaşı artırdı. Kurumlardaki mesainin yanı sıra devlet memurlarının çoğunlukla yaz aylarında tatile gitme alışkanlığı da enfeksiyonun yayılmasına etki etti.

* Ve rehavet... Pandeminin ilk dönemlerinde Ankara iyi durumdaydı. Olumlu tablo Ankaralılar’da rahatlamaya, gevşemeye yol açtı. Başkent halkının büyük bölümü bir ara “Tamam bu iş bitti, atlattık” türünden yanlış ve tehlikeli bir ruh hâline girdi. İşte bütün bu faktörler bir araya geldi ve Ankara şu anda Türkiye’nin en riskli ili durumunda.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER