SİYASET

Murat Çelik : FETÖ’den ikinci nesil talimatı

Tarih
27 Eylül 2016
İzlenme
4067 Kişi

Devam eden FETÖ soruşturması, cuntacıların çocuklarının eğitim - öğretim durumuna ilişkin de dikkat çekici bir durumu gözler önüne serdi.

15 Temmuz darbe girişiminde rol alan subay ve astsubayların çok büyük çoğunluğunun çocuklarının askeri okullarda okuduğu ortaya çıktı.

Bir anlamda ‘ikinci nesil cunta yetiştirme planı’ olarak değerlendirilebilecek bu durum, söz konusu personelin kendi tercihi değil.

Elde edilen bilgiler, cunta üyesi subay ve astsubayların, çocuklarını askeri okullara, Pensilvanya’dan aldıkları talimat doğrultusunda yönlendirdiğini gösteriyor.

Sınavlar - soruların önceden verilmesi yoluyla - göstermelik bir formaliteye dönüştüğünden, FETÖ üyelerinin çocuklarının hepsi kolaylıkla askeri okullara kayıt olabilmişler.

İki dikkat çekici örnek

Çocuğunu, orta öğrenimine devam ettiği özel okuldan alıp askeri lise sınavına sokan darbeci subaylardan birinin Semih Terzi olduğu belirlendi.

15 Temmuz gecesi Ankara Gölbaşı’ndaki Özel Kuvvetler Komutanlığı Karargahı’nda, Astsubay Ömer Halisdemir tarafından üç kurşunla vurularak öldürülen Bordo Bereli Tugay Komutanı Tuğgeneral Semih Terzi...

Terzi’nin, TED Ankara Koleji’nde okuyan oğlunun Kuleli Askeri Lisesi’ne kayıt olduğu bilgisi var.

Çocuğunu askeri liseye yönlendiren subaylardan bir diğeri de, 15 Temmuz 2016 tarihine kadar Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın Özel Kalem Müdürü olarak çalışan Albay Ramazan Gözel.

Terzi ve Gözel sadece iki örnek... Onlar gibi çok sayıda subay ve astsubayın çocukları da askeri lise ve harp okullarına girmiş son birkaç yıldır.

FETÖ sadece mensuplarının çocuklarını sistemli şekilde askeri okullara yerleştirmekle yetinmemiş.

Örgütün bunu yaparken, kendilerinden olmayan personelin çocuklarını da askeri lise ve harp okullarından farklı gerekçelerle uzaklaştırdığı, mağdur öğrenci ve ailelerinin ifadelerinde yer alıyor.

Detaylar önemlidir

Şöyle bir detayla bitireyim yazıyı...

Semih Terzi’nin oğlunun kazandığı (!) Kuleli Askeri Lisesi’nin komutanı - o dönem - Kurmay Albay Muammer Aygar.

Terzi ve Aygar, önceki Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in özel sekreter ve özel kalem müdürü olarak birlikte çalışmışlardı. Yani o dönem de, TSK’nın bir numarasının en yakınındaki iki kişi olarak...

Muammer Aygar, 2014’te Kuleli Askeri Lisesi komutanlığına atandı. İki yıl yürüttüğü bu görevi hangi tarihte devretti biliyor musunuz?

14 Temmuz’da!

Aygar, bir gün önce komutanlığından ayrıldığı okulun öğrencilerini ertesi gün sokağa çıkardı.

15 Temmuz gecesi İstanbul Boğazı’ndaki iki köprüden sorumlu olan darbeci subay köprüleri trafiğe kapattı. Boğaziçi Köprüsü’nde halkın üstüne ateş açılması emrini verdiği iddia edilen Muammer Aygar, darbe girişiminden bir hafta sonra, Antalya’da bir evde, giysi dolabının içinde saklanırken yakalandı ve tutuklandı.

Muammer Aygar’dan Kuleli Askeri Lisesi komutanlığını 14 Temmuz’da devralan isim de yine TSK’dan ihraç edilen o dönemin Kurmay Albaylarından Müslüm Kaya.

Kaya da, o gece Taksim’de halkın üzerine ateş açılması emrini verdiği öne sürülen kişi. O da, olaydan bir ay sonra Konya’da yakalandı ve halen tutuklu.

Vatan
27 Eylül 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER