GÜNCEL

Mehmet Beyhan : Vizyonu Olanın Geleceği Olur

Tarih
12 Ağustos 2020
İzlenme
1021 Kişi

Bir devletin geleceğini vizyonu belirler. Hele dış politika da bu çok daha önem arz eder. Zira bir devleti küçülten veya büyüten şey, sahip olduğu maddi güçten önce vizyonu gelir.

Vizyon kelimesi, Latinceden Fransızcaya oradan da Türkçemize: ‘’görüş’’ veya ‘’görme gücü’’ anlamında geçmiştir. Gerek bireyin gerek toplumların gerekse kurumların gelecekteki hedefleri ‘’vizyon’’ kavramıyla ifade edilir.

Demek ki, vizyon ile gelecek arasında bir ilişki bulunmaktadır. Vizyon sahibi olmak iki açıdan önemlidir. Birincisi, muhtemel tehditleri görerek tedbir almak, ikincisi, gerçekleştirmeye çalıştığınız bir iddianız varsa gereken donanıma sahip olmak.

‘’İddia’’ ve ‘’dava’’ kelimelerine baktığımızda aynı kökten geldiğini görürüz. O zaman şunu rahatlıkla söyleyebiliriz; iddiası olanın davası, davası olanın da bir vizyona sahip olması mutlaka beklenir.

Bu bağlamda ‘’Dünya beşten büyüktür’’ söylemi, ‘’one minute’’ itirazı, küresel adaletsizliğe kafa tutan büyük iddialardır.

Dünya üzerinde bulunan bütün devletlerin faaliyetlerine, birbiriyle olan rekabetlerine, dış politikalarına, vizyonlarına baktığımızda üç boyut üzerinde ilerlediğini görürüz.

Birincisi, tarihtir. Bütün olaylar bir tarih diliminde yaşanmıştır, yaşanmaktadır ve yaşanacaktır. Demek ki, olayların mahiyetini anlamak için tarih faktörüne mutlaka dikkat etmek gerekir.

İkincisi, coğrafyadır. Bütün olaylar bir coğrafya üzerinde yaşanır. Ayrıca coğrafyanın devletlerarası rekabete hem doğal kaynaklar nedeniyle hem de o yerin jeostratejik konumu ile ilgilidir. Daha önceki yazılarımda bu konunun üzerinde çok durduğum için bu yazımda sadece değinip geçiyorum.

Üçüncüsü, İNSANDIR. Her şeyin odağında insan vardır. Devletlerin bizzat kendisi insanın eseridir. Uluslararası ilişkilerin, olayların, tarihin, coğrafyanın öznesi insandır. İnsan devamlı merkezdedir, tarih ve coğrafya ise onu kuşatandır.

Bu bağlamda ister felsefeden, ister tarihten, ister devletten, ister medeniyetten, ister bilimden, ister teknolojiden, ister ekonomiden, ister siyasetten, kısacası hangi konudan bahsedersek bahsedelim her şey, mutlaka insan, tarih ve coğrafya üzerinde somutlaşmıştır.

2019 Türkiye ve Dünya gündemi - Astroloji haberleriHer şeyin merkezinde insan varsa o zaman bu kavrama kısaca bakalım. İnsan Arapça da üç anlama gelir. Birincisi, ‘’nisyan’’ unutmak, ikincisi, isyan etmek anlamına gelir. Mesela: ‘’Allah Âdeme dedi ki, burada dilediğiniz gibi yiyin için ama şu ağaca yaklaşmayın’’ ama Âdem emri unuttu ve isyan etti. Üçüncü anlamı da, ‘’ünsiyet’’ demektir. Yani ‘’yakınlık kurmak’’ demektir.

Sonuç

Uzun bir zamandan beri dünyada niteliği değişmeyen bir haksızlık yaşanmaktadır. Kendisiyle ‘’ünsiyet’’ halinde olduğumuz milyarlarca insan, bugün ekonomik ve politik gerilimlerin, çatışma ve savaşların, yoksulluğun, tahrip edilen çevrenin baskısı altında yaşamaktadır.

yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • Yusuf Topuz

    15 Ağustos 2020
    0 0
    Saygıdeğer kardeşim yazınızı okudum. Musadenizle ufak bir ilave yapmak istiyorum. İnsanlar ve devletlerarası ilişkilerde “güçten” önce bilgi gelmektedir. Bu bilgininde sağlam temellere dayalı ve gerçekleri yansıtması gerekmektedir. Büyük medeniyetin kurucuları ileri görüşlü ve sağduyulu insanların omuzlarında yükselmiş ve tarih boyunca da tüm oyunları bozmada başarılı olmuşlar. Medeniyetlerin geleceğinde, vizyon sahibi insanların payı büyüktür..
  • Yılmaz Kurtbey

    15 Ağustos 2020
    1 0
    Herkesin okuması gereken bir yazı.. Mehmet Beyhan’ın yazılarını ilgiyle takip ediyorum.. kalemine sağlık.
  • Ömer ayan

    15 Ağustos 2020
    1 0
    İnşallah bu vizyonu sizin gibi aydın hocalarımız sayesinde yakalayacağız.
  • Servet Eker

    15 Ağustos 2020
    1 0
    Eğitim nasıl şartsa, vizyonda şart. Felsefi derinliği olan bir yazı. Emeğine sağlık
  • Cengiz Mardinli

    14 Ağustos 2020
    1 0
    “İnsan merkezdedir Tarih ve coğrafya Onu kuşatır” Bunlar çok derin ifadeler.. Kaleminize sağlık...
  • Rukiye Bulut

    14 Ağustos 2020
    1 0
    Kavramları çok güzel açıklık getirilmiş.. kaleminize sağlık..
  • Bilal Tunç

    14 Ağustos 2020
    1 0
    ''Vizyonu olacağının geleceği olur'' harika bir yazı ...Kalemine sağlık...
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER