SİYASET

İsmail Kılıçarslan : Alfabetik 15 Temmuz sözlüğü

Tarih
09 Ağustos 2016
İzlenme
3462 Kişi

15 Temmuz: Şahlanış, diriliş, direniş, yeniden millet olma anlamlarına gelen kavram. Ayrıca bkz.: Sümüklü vaizin ihanet gecesi…

Boğaziçi Köprüsü Girişindeki Trafik Polisleri: 'Bize bir şey olursa silahlarımızı alıp siz devam edersiniz' cümlesini kuran korkusuz insan topluluğu. Ayrıca bkz.: İlgili köprünün adı artık '15 Temmuz Şehitler Köprüsü'dür. Sıradaki isim değişikliği için bkz.: 'Sabiha Gökçen Havalimanı' yerine 'Şehit Ömer Halisdemir Havalimanı.'

Binali Yıldırım: 'Beklenmedik performans ve sempati' anlamında isim. Ahmet Arif ile Ahmet Cevat'ı aynı konuşmada meczedebilen adam.

Devlet Bahçeli: 'Kral bir abimiz' manasında isim. Zor zamanda sorumluluğun büyüğünü alarak milletin gönlüne taht kuran adam. 'Kendisini, partisini ve milletini sümüklü vaizin elinden kurtaran' anlamına da gelir.

Dücane Cündioğlu: Darbe karşıtlığı için yazdığı yazıda 'cumhuriyet' vurgusu yaparak büyük filozof olunabildiğini zanneden eski abimiz.

Ertuğrul Kürkçü: 240 insanın ölümüne 'tiyatro' diyebilen süne zararlısı. Ayrıca bkz.: Samanlıkta kaldıramadım devrimi de zühtü. Daha da ayrıca bkz.: Zübük.

Fethullahçı: Yeni argoda 'hain herif' tamlamasının karşılığı olarak kullanılan kavram. 'Aklını kiraya veren, onursuz, ahmak, gerzek, vatansız, kanı bozuk' anlamlarına da gelir.

Fethullah Gülen: Sümüklü vaiz. Modern cult lideri. Katil. Kaçak. Çukur. Aslında kelime olarak tam karşılığı 'hain…' Ayrıca bkz.: İçinden çıktığı millete 'ateş' talimatı verebilen sapık. Ayrıca benzerleri için bkz.: David Koresh, Jim Jones, Aim Şinri Kyo, Sun Myung Moon. Ayrıca etkilendiği isim için bkz.: Şeytan.

Halil Kantarcı: 'Dost, şehit, baba, yiğit, ağabey' anlamlarına gelen isim. Ayrıca bkz.: Yolu yolumuz, umudu umudumuz, ideali idealimizdir.

Hüseyin Avni Çoş: 'Hem devletin hem milletin valisi' anlamında isim. Ayrıca bkz.: Elinde tam otomatik silahla poz verdiği fotoğraf. Daha da detaylı bilgi için ayrıca bkz.: 'Millete nasıl ateş edersiniz?
Siz Türk askeri değil misiniz?' diye gürlediği video kaydı.

Kahpe: 'Halkına ateş edebilen hain asker' anlamına gelir.

Kemal Kılıçdaroğlu: Yaygın olarak 'kafası karışık' anlamında kullanılan isim. Darbe karşıtı mitinge katılması şahane, aynı mitingde manifesto okuması tuhaftır. Yine de hiç bu dönemki kadar sempatik görünmemiştir gözümüze.

Millet: 'Olunması çok güzel' anlamında kavram. Ayrıca bkz.: 'Allah'ınıza kurban olmak' deyimi… Ayrıca bkz.: Millet olmak çok güzel, gelsenize.

Mustafa Zorova: Kazanlı yiğit amca. 'Anadolu irfanı' tanımının karşılığı olarak kullanılır. Ayrıca bkz.: 'Lan senin kurşunun bana değmez be' diyebilen cesaret.

Nihat Genç: Hem sonuna kadar muhalif hem dibine kadar memleket ve millet sevdalısı olunabileceğini gösteren isim.

Ömer Halisdemir: Bundan böyle 'yiğit, adamın hammaddesi, cesaretin dibi' anlamlarına gelecek isim. Telaffuz için ayrıca dinleyiniz: 'Şehit tahtında rabbe gülümser' isimli ezgi.

P.İ.Ç: 'Paralel İhanet Çetesi' tamlamasının kısaltması. Diğer yandan, ilk anlamını çağrıştırması da çok sorun teşkil etmez.

Recep Tayyip Erdoğan: Lider, reis, başkomutan, milletin adamı. Ayrıca yakın gelecekte daha detaylı bilgi için bkz.: Başkan

Tank: Egzozuna gömlek sokularak yahut önüne branda gerilerek durdurabilen, ortalama bir Türk'ün beş dakika içerisinde kullanmayı öğrendiği askeri araç. Ayrıca bkz.: 'O namlu var ya o namlu…' diye başlayıp devam eden söz öbeği.

Ümmet: 'Kalbi Türkiye'yle birlik olup atan, Allah'a ellerini Türkiye'nin muzafferiyeti için açan muazzez, asil, mazlum insan topluluğu' manasında kavram.

Yeni Şafak: Darbe gecesi aldığı sorumlulukla ve milleti sokağa davet etmesiyle bir kez daha bir parçası olmaktan gurur duyduğum gazete.

Yenişafak
9 Ağustos 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER