GÜNCEL

Hilal Kaplan : Cinsel suçlulara idam ama nasıl?

Tarih
20 Şubat 2018
İzlenme
1528 Kişi
 Geçtiğimiz hafta Adana'da, 4 yaşındaki bir kız çocuğunu istismar eden sapığın haberlerini okumuşsunuzdur. Önce çuvaldızı kendimize batırarak, haber dilindeki yanlışlara işaret edelim. İstismar haberlerinde, içeriğe dair detayları vermenin,sapıkları teşvik etmekten ve mağdur ile yakınlarını bir kez daha incitmektenöte bir anlamı yoktur. Özellikle çocuk istismarı haberlerinde, muhabirlerin ve editörlerin bu noktaya hassasiyeti önemlidir. Ayrıca ölmemiş olan bir çocuğun, istismar sonucu öldüğünü haberleştirmek gibi bir faciaya sebep olan 'zincirleme hata'nın başlangıcı sanırım 'çifte teyit' mekanizmasına başvurulmadan haberi hızla verme hırsıdır. Ancak neticede incinen yine mağdur yakınları olmuştur.

İşin hukuki boyutu ise çok daha çetrefilli. Toplumun her kesiminde çocuk tacizcilerine idam cezası verilmesi noktasında bir mutabakat oluşmuş durumda. Ancak meclisteki iki muhalefet partisi, bırakın idamı, cinselsuçlulara 'kimyasal hadım' cezasının verilmesine bile karşı çıkmıştı. Sonunda Ak Parti, 2016'da, cinsel suçlulara yönelik kimyasal hadım cezasının yasalardaki bir seçenek olarak yer almasını sağladı. Ancak CHP Kadın ve Çocuk Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı ve Tekirdağ milletvekili Candan Yüceer, hadım cezasına şu gerekçeyle karşı çıktı:
"Mahkûmlar ve suçlular da insan haklarına sahiptir ve cezaların bile insan onuruna uygun olması gerekmektedir. Mahkûmların hadım edilmesi hırsızlığı önlemek için hırsızların kolunun kesilmesine benzemektedir. Bu da kısasa kısas bir cezalandırma anlayışıdır. Bazı ülkelerde buna benzeruygulamaların yapılıyor olması bunun insan haklarına aykırı olduğu gerçeğini değiştirmemektedir." 
Evet, CHP'li kadın bir milletvekili, kadın ve çocukları korumak noktasında CHP'yi temsil eden bir milletvekili, cinsel suçluların insan haklarından ve kısas cezasının İslâm hukukunu hatırlattığından hareketle hadım cezasına bile karşı çıkmıştı.
Aynı şekilde HDP milletvekili Filiz Kerestecioğlu da kimyasal hadım cezasına karşı çıkarak, Adalet Bakanlığı'na uzunca bir soru önergesi göndermişti. Bahsi geçen önergedeki sorulardan birisi şuydu: "Zorunlu hadım gibi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve anayasa ile koruma altına alınmış kişi dokunulmazlığı ve yaşama hakkı başta olmak üzere temel haklarla, işkence yasağı gibi yasakları ihlal eden bu ağır cezanın bir yönetmelikledüzenlenmesi konu ve usul unsurları açısından Anayasa'nın 124. maddesineaykırı değil midir?" 
Ak Parti, bu muhalefete rağmen cinsel suçlular için kimyasal hadım cezasını hayata geçirmişken, bu muhalefetle birlikte idam cezasının geçmesini sağlayabilirmi sizce?

Sabah
20 Şubat 2018

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • Haydar

    22 Şubat 2018
    1 0
    Hadim etmek insan hakkina aykiri madem'' Bizde idam edelim, cinselligi/penisi size kalsin
  • Ali

    21 Şubat 2018
    0 0
    "Suçluya sahip çıkmak suçtur" maddesi yok mu anayasada?Bu nasıl bir düşünce? Hayret..
  • Vatanfaş

    20 Şubat 2018
    19 0
    Çocuk istismarcısı sapıklara da tecavüzcü sapıklara da ceza olarak verilecek en uygun ceza zannımca idamdır. Burada hepimizi ilgilendiren bir cürüm oluşmaktadır. Çünki her çocuk hepimizin birer evladıdır. Hayatı karartılan her hanım da hepimizin evladı, kardeşi ve sairde ortak acısıdır.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER