GÜNCEL

Hilal Kaplan : Bodrum katında matkapla yok edilen diskler

Tarih
04 Nisan 2018
İzlenme
2011 Kişi

Batı istihbarat tarihindeki en büyük sızıntıyı gerçekleştiren kişi, şu anda Rusya'da yaşayan eski CIA görevlisi Edward Snowden'dı.
Sızıntılarının yayınlanması için İngiltere'de seçtiği gazete ise Guardian'dı.
David Cameron'un Başbakanlığı dönemindeki Bakanlar Kurulu Sekreteri'nin, Guardian'ın Genel Yayın Yönetmeni Alan Rusbridger'a sözleri ise gayet net oldu: "Bunu ya kolay yoldan yaparız ya da hukuka başvururuz.
Downing Street'te Guardian'ın kapatılması gerektiği konuşuluyor." Hikâye şöyle bitti:
İki İngiliz istihbaratı GCHQ elemanı, Guardian'a geldi, bodrum katına indiler ve üç Guardian çalışanının ellerinde döner matkapla Snowden dosyalarınınbulunduğu hard diskleri parça pinçik etmelerini izlediler. Sızıntı basılamadı.
İngiliz hükümeti, internet dünyasında sızıntının eninde sonunda ortaya çıkacağını bilmiyor muydu? Elbette biliyordu. Mesaj sembolikti:
"Benim ülkemde, benim istihbaratımı açığa çıkaramaz, bunu basınözgürlüğü kılıfına sokamazsın." Bazıları Can Dündar'ın BBC'nin ünlü HardTalkşovunda, sunucu tarafından destek bulmamasını garipsese de normalde Batı'dabu işler böyle yürüyor. Ancak sızıntıyı yapan kendilerinden olmayınca da işte Can Dündar gibi Alman ve Fransız saraylarında ağırlanıp, bir ödül gecesinden diğerinekoşturuluyor.
Basına yansımayan bir diğer soru, mahkemeleri Erdoğan yönetiyorsa,Dündar'ın nasıl serbest bırakılıp ülkesinden elini kolunu sallayarakkaçabildiği üzerineydi.
Dündar yine lafı dolaştırsa da Anayasa Mahkemesi'nin Dündar kararı (günahı mı demeliydim?) hâlen hafızalarda...
Sunucu, bir de Can Dündar'ın haber kaynağının ana muhalefet partisiyöneticisi olduğunu ve yine Dündar'ın darbeden bir hafta önceCumhuriyet'teki görevini bırakıp yurtdışına kaçtığını bilseydi, daha nelersorardı acaba?...

Sabah
4 Nisan 2018

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • SEDAT KALFA

    06 Nisan 2018
    0 0
    belkide sorduğuna pişman etmişlerdir adamcağızı sonradan NE MALUM.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER