OTOMOBİL

Güngör Uras : Trafik sigortaları ucuzlamayacak (Daha da pahalanabilir!)

Tarih
26 Ocak 2016
İzlenme
1334 Kişi

Kanuna göre, motorlu bir aracın kullanılması sırasında maddi bir zarara neden olan veya bir kimsenin ölümü veya yaralanması gibi bedensel bir zarara neden olan, araç sahibi, bu zararlardan sorumludur.

Zarar görenlerin haklarının korunması için, araç sahiplerinin sorumluluklarının gereği olan ödemenin zamanında yapılabilmesi için, trafik sigortası zorunluluğu getirildi.

Araçların zorunlu sigortayı yaptırmadan trafiğe çıkmaması gerekiyor. Zorunlu trafik sigortası kaza durumunda, bu kazada kusuru bulunmayan karşı tarafın ve üçüncü kişilerin uğradığı maddi ve bedensel zararların karşılanmasına imkan veriyor.

Zorunlu trafik sigortasının kazalardaki tazminat miktarları her yıl Hazine Müsteşarlığı tarafından tespit ediliyor.

Sigorta şirketleri ise zorunlu trafik sigortası yaparken araç başına alınacak primleri serbest olarak belirliyorlar.


Kaza başı ödeme var

Hazine Müsteşarlığı’nın belirlemelerine göre yolcu taşıyan araçlarda, otomobilde, minibüste, otobüste bir kaza halinde;

-  Kazadan zarar görenlere sigorta şirketleri kişi başına 290 bin lira, birden fazla kişi zarar görmüşse kaza başına 1 milyon 450 bin TL ödeme yapıyorlar.

-  Maddi hasarda araç başı 29 bin TL, kişi başı 58 bin TL ödeme yapılıyor.

Sigorta şirketleri bu ödemeleri yapabilmek için, sigorta yaptıranlardan prim - sigorta ücreti toplamak zorunda.

Toplanan prim hasar ödemesini karşılayamaz olunca (açık anlatımla trafik sigortası işlemleri sonucu zarar ortaya çıkınca) sigorta şirketleri zorunlu trafik sigortaları primlerini artırdılar.

Genel olarak ücretler arttı. Özellikle ticari araçlardan, taksilerden, daha önce kaza yapmış araçlardan daha yüksek sigorta primi talep ediliyor. Araç sahipleri artan sigorta primlerinden şikâyetçi. Primlerin yükselmesi sonucu yasak olmasına rağmen çok sayıda araç sigortası olmadan trafiğe çıkıyor. Trafikteki 19 milyon aracın sadece 15 milyonunun sigortası var.


Ücret hasarı karşılamıyor

Sigorta şirketleri, yükselttikleri zorunlu trafik sigortası primlerine rağmen trafik sigortasından zarar ediyorlar. 2014’te toplam hasar ödemeleri toplanan primin yüzde 2 üzerinde idi. 2015’in ilk 9 ayında sigorta şirketleri topladıkları primin yüzde 33 üzerinde hasar ödediler. Zorunlu trafik sigortasından 1.6 milyar TL zarar ettiler. Yılın tamamında zararın 2 milyar TL’ye ulaştığı tahmin ediliyor. Sigorta şirketleri zararına sigorta yapamayacaklarına göre;

-  Ya kazalarda zarar görenlere ödenecek tazminatları sınırlandıracaklar, 

-  Ya da zorunlu trafik sigortası primleri - sigorta ücretleri daha da artacaklar. 

Açık anlatımıyla sigorta şirketlerinin zararı Hazine’den karşılanamayacağına göre trafik sigortalarının ucuzlaması ihtimali yok. Daha da pahalanması beklenebilir.

Milliyet
26 Ocak 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER