GÜNCEL

Fuat Uğur : Köpekli ritüeller ve yanlış anladığımız mütekabiliyet

Tarih
26 Ekim 2017
İzlenme
1741 Kişi
 Önce Avusturya başladı. Viyana’dan Türkiye’ye gelen Türk yolcuların üzerleri tam bir Nazi yöntemiyle polis köpeklerine arattırıldı.

Kıyameti kopardık ve geciktirilmeden aynını biz de Avusturya’dan Türkiye’ye gelen ya da İstanbul’dan Viyana’ya giden Avusturyalı turistlere uyguladık.

Gururumuz okşandı, “İşte budur” dedik.

Önceki gün de Münih’e inen Türk yolcular havaalanında bu kez Alman polisleri ve yanındaki köpekler tarafından arandı.

Kıyamet koptu ve yine anında tepki verdik. Atatürk Havalimanı’na inen Alman turistlere biz de aynı muameleyi yaparak köpeklerle üzerlerini aradık.

Yine çok sevindik. Tebrikler ve kesintisiz alkışlar.

Yazılanlara ve verilen demeçlere bakılırsa bu mütekabiliyet gereğiydi.

Aslında kısasa kısas ya da bazı gazetelere göre misilleme de denebilir. Hepsi fiyakalı karşılıklar.

Peki.

Biraz geriye dönelim o vakit. Önce bireysel bir anekdot.

Geçen eylül ayında Fethiye’deydik. Monta Verde adlı bir otelde kaldık. Otel dâhil, tüm Belcekız (Ölüdeniz) ve Fethiye binlerce İngiliz turistle kaynıyordu. Otelin sahibesi Ümran Hanım Türkiye gazetesi yazarı olduğumu ve Medya Kritik programını çevredeki insanların beni tanımasıyla öğrenmiş. Sözcü okuyan biri olmasına rağmen çok ilgi gösterdi ve epey sohbet ettik. Çok zarif bir hanım zaten. Turizmden konuştuk tabii. Bana bu yıl epey toparladıklarını ama gelecek yıl rezervasyonlarının tamamen kapandığını belirterek mutlu bir ifadeyle “Şükür eski günlere dönüyoruz galiba” dedi. Aklımdakini ona da sordum, “Ya müşteri çeşitliliği nedir” diye. Bu kez sadece İngilizler değil, Almanlar, İtalyan ve İspanyollar, Latin Amerikalılar da çok varmış. Bu daha da iyiydi.

Ardından bu köpekle arama ritüellerinden önce Türk basınında bir haber çıktı.

Almanya’dan gelecek turist sayısında önümüzdeki sezon yüzde 20 artış bekleniyordu. Erken rezervasyonlar bunu ortaya koyuyordu.

Ama görüyoruz ki bu köpekli aramalarla âdeta önümüzdeki sezonun turizm atağı sabote edilmekte.

Beyler, hanımlar!

Almanya’dan ya da Avusturya’dan gelen turistler zaten ülkelerindeki tüm olumsuz propagandalara ve oluşturulmak istenen çarpık algıya aldırmadan Türkiye’ye gelen insanlar. Hatta daha kötüsü iş adamları var aralarında. Biz ise Almanlarla Avusturyalıların gazına gelip bu insanlara köpek muamelesi çekiyoruz. Şöyle biraz sakin düşünsek ve tepkisel değil de stratejik aklı devreye soksaydık eğer, mütekabiliyet ya da kısasa kısas diye onların yaptıklarının aynını değil, tam tersini yapardık. Misal gelen Alman ve Avusturyalı turistlere kendi ülkelerinde yapılan muamelenin fotoğraflarının basıldığı iki sayfalık broşürleri takdim eder, onları çiçek ve lokumlarla karşılar ya da uğurlardık.

Ama tabii milliyetçiliği okşamak çok kolay. Gururumuzu bu yolla tatmin etmek de.

Oysa bu bir provokasyon, anlamak çok mu güç? Avusturya’da bir denediler, baktılar ki kolayca gaza geliyoruz. Hadi bakalım bir tane daha.

Bir parça soğukkanlı olabilsek oyunu görür ve çok daha akılcı formüller bulabiliriz.

Çocuklar Duymasın’daki Dominant Teyze gibi “Neyyse” demekten başka bir şey kalmıyor geriye.

Türkiye
26 Ekim 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • Vatandaş

    28 Ekim 2017
    0 0
    Şimdi böyle durumlarda devletin yaklaşımı, yapılanı misliyle iade etmek mi yoksa turizmcilerin kazancı düşebilir endişesi ile yapılanları görmezden gelip deyim yerindeyse maddi menfaati ülke itibarından üstün tutmak mı sorusuna geliyor iş. Ya lütfen bir kez olsun az gelişmiş ülke aydını tavırlarından kurtulmalıyız. Büyük devlet olmak kolay değil. Hele Makyavelist mantıkla hiç değil.
  • Klavuz2

    27 Ekim 2017
    1 0
    Büyük devlet belli bir sektörün ticari kazançları ile ammenin itibarını koruma arasında bir seçim yapma durumunda kaldığında elbette genelin itibarını düşünecek. Böyle durumlarda ucuz popülist yaklaşımları savunmak yanlıştır. Böyle yapmakla büyük devlet de olunmaz zaten. Büyük devletlerin halkları da büyüktür. Devletinin itibarı için yapılması gerekenlerin mutlaka yapılmasını destekler. Böyle düşünenler azınlıktaysa yine büyük devlet olunmaz.
  • Klavuz 1

    27 Ekim 2017
    1 0
    Bu olaylarda devlet mütekabiliyet- karşılıklılık esaslarını dikkate almakta. Bunda da sonuna kadar haklı. Çünkü bunu yapmazsa büyük devletlerin refleksini göstermemiş olacak. Büyük devlet olmak istiyorsak hukuktan ticarete, teknolojiden sosyal politikalara, dış politikalardan eğitime kadar büyük düşünmek zorundayız.
  • habib uyar

    27 Ekim 2017
    0 1
    doğru tesbit tebrikler
  • Karem

    27 Ekim 2017
    0 0
    Fuat Beye etkileyici ve önemli yazısı için teşekkür ederim. Yetkililerimiz keşke duygularımızı bastıracak uygulamalar yerine karşı tarafın hareketini bumerang gibi kendisine çevirecek hareketler yapsa çok güzel olacak.
  • hursit dilaver

    27 Ekim 2017
    1 0
    fuat bey deminki yorumda yazdığım gibi almanlara kıyamıyor. olsun. casusmuş, bilmem neymiş. boşver. bizi köpekle mi aramışlar. arasınlar tabi.onlar alman yaparlar. aman sakın biz yapmıyalım. çiçekle karşılıyalım.hatırlatın ona. 70Lİ YILLARDA FUTBOLCULARIMIZ BATIYA GİTTİĞİNDE odaya alınıp POPOLARINA KADAR ARANDI DA BURAYA RÖVANŞA GELDİKLERİNDE ÇİÇEKLE KARŞILADIK. rauf tamere de sorun o da aman çiçek demişti.fuat bey batıya birt türlü kıyamıyor. önceleri cem tvde çalışması mı sebep ki.
  • hursit dilaver

    27 Ekim 2017
    0 0
    YAPILAN BU.asker ancak aradığını böyle bulabilir.ona rağmen kümesini şaşırmış horoz gibi dolaşıp durdular be.. ne haritası ellerindeymiş. ey cem küçük ve fuat agbi..biz de bu işi biliriz.ben orada martida 3 yıl çalıştım.adı değişen altınyunustan itibaren eski munamara kadar bütün sahili bilirim.bütün otellerin içini dışını bilirim.O OTELDE RESİM OLMADAN ARANAN KİŞİ BULUNAMAZ.HELE GECE..kimi kekliyorsunuz yahu..
  • hursit dilaver 4

    27 Ekim 2017
    0 0
    YAPILAN BU.asker ancak aradığını böyle bulabilir.ona rağmen kümesini şaşırmış horoz gibi dolaşıp durdular be.. ne haritası ellerindeymiş. ey cem küçük ve fuat agbi..biz de bu işi biliriz.ben orada martida 3 yıl çalıştım.adı değişen altınyunustan itibaren eski munamara kadar bütün sahili bilirim.
  • hursit dilaver 3

    27 Ekim 2017
    0 0
    bunlar marmarise takmışlar. darbecilerde harita var bilmezler mi diyor. ben 40 yılık otelciyim. hele o otel birbirine benzeyen 3 ayrı blok ve sosyal tesisleri ile çok geniş arazı.öyle harita ile tayyip beyin kaldığı yer bulunmaz.ANCAK DIŞARDAN BİRİ GELİR YERİ SORAR, ORADA BİRİ DE ŞU BLOK DER. SONRA RESMiNİ ÇEKER,YAYINLAR.yani yanlış blokda aramayın.o burda demektir.
  • hursit dilaver 1

    27 Ekim 2017
    0 0
    medyası ABDci diye mi büyük adacıları savunmalar,yani kaç günden beri TGRTye bir haller oldu.bunlara kalırsa şu topuz ve papaz falan salınmalı.gözcünün marmaris muhabiri de öyle, cumhuriyet yazarları da öyle.. NE OLDU İŞARET Mİ ALDILAR GElECEK DARBE VE AYAKLANMA İÇİN.
  • hursit dilaver 2

    27 Ekim 2017
    0 0
    sabah cem küçükle yaptıkları programı seyrediyorum.ötede de kanal a da fatin dağıstanlı ve alper tan var tabi.cem küçükle fuat beyin son günlerde formatı mı değişti ne. daha bir segonder seküler oldular sanki, hadi cem küçügün mavi marmara manyakları lafını sineye çektik ama. fuat bey ne ayak.
  • Göktürkler

    27 Ekim 2017
    1 2
    Pasam güzel yazi olmus eline saglik Asagidaki ..Ayhan Rumuzlu da cok güzel yazmis gercektende ..ögle BIZ Müslümaniz bu seytanlarla ..Islamla ancak bas ederiz Ve turistler bak bize yalan söylüyorlar Iste Islam bu demeliler
  • ayhan

    26 Ekim 2017
    2 3
    güzel tesbit ama az biz müslümanız ve bir müslüman gibi davranmalıyız onlar saldırıyorlar biz ise karşılığı bir müslüman gibi vermeliyiz yani onları utandırmalıyız ki gelen turistler işte islam demeli( tşkkr)
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER