GÜNCEL

Fuat Uğur : İngiltere Büyükelçisi Moore ile Uğur Dündar’ın kesiştiği nokta

Tarih
20 Temmuz 2017
İzlenme
1618 Kişi
 Başlığa bakınca bu kesişme noktasının Uğur Dündar’ın bizim Batı hayranı Türklerin en çok bayıldığı özelliği; sarışın ve “Avrupai havası” ile Britanya Büyükelçisi Richard Moore arasındaki benzerlikten kaynaklı olduğunu düşünenler çıkabilir.
Öyle değil.
Esasında ikisi belki de hiç tanışmıyorlardır. Yani, Richard Moore,  ilişki ağı geniş bir elçi olmasına karşın Uğur Dündar ile resepsiyonlarda karşılaşma ihtimali dışında tanışıyor olabilir mi bilemiyorum?
Dündar ve Moore’u aynı başlıkta bir araya getirmemin sebebi geçen hafta her ikisinin de yazılarını okumam. İyi başlayıp bir yerde arıza verme konusunda Âdeta yarış etmişler.
Önce Richard Moore meselesi.
Kendisi Sabah gazetesine bir yazı gönderiyor. Okudum. FETÖ ve 15 Temmuz darbe girişimine dair enfes bir yazı. Zira Avrupa ülkeleri arasında bir ikisi dışında sadece Britanya ülkemizin yanında duruyor ve adına “Gülen hareketi” dese de bu örgütün darbeyi yaptığını ve Türkiye’nin kendi demokrasisini savunduğunu beyan ediyor.
Ancak öncesi var.
Moore yazısında darbe gecesi “CNN Türk televizyonunun başarısına” atıfta bulunurken diğer televizyonları zikretmediği için bu üç kelime editoryal ekip tarafından “Tüm Türkiye televizyonları” diye değiştirilmek istenmiş. Sabah Dış Haberler Müdürü Bercan Tutar’a sordum. Düzeltme için editörler Sayın Moore’u aramışlar, ulaşamayınca danışmanına durumu iletip kendisinin iznini almak istemişler. Ama danışmanı bağlantıyı sağlamamış. Bunun üzerine tashihi yaparak yayınlamışlar.
Yazı çıktığında Moore içindeki malum dürtüye mani olamamış ki twitter hesabından “Makalede küçük ama şüphesiz ki kasıtsız bir yazım hatası var” diyerek bir duyuru yapmış, daha sonra da medya sitelerine sızdırmış meseleyi.
Richard Moore, yanlışın bir doğruyla düzeltilmesinden rahatsız olmak yerine diplomatik zekâsıyla bunu tolere edebilirdi.
Kendisi bilmiyor olabilir mi? Darbeye karşı tüm Türkiye televizyonları mücadele vermedi mi?
Tipik twitter afacanları gibi Bercan Tutar ile itişip kakışması hiç hoş olmadı.
Hatta Moore, Bercan Tutar ile giderek sertleşen tartışması sırasında “Zaten çukurdaysan kazmayı bırak” diye bir İngiliz atasözüne de yer vermiş.
Eh ben de Sayın Elçi’ye, bu olumlu atmosferi kendi hatasından kaynaklı sebebe dayalı olarak berbat etmesi ve medyada ikilik çıkarma çabası nedeniyle bir Türk atasözünü hatırlatabilirim:
“İngilizin oyunu hiç bitmez”
İyi oldu mu şimdi?
 
GELELİM UĞUR DÜNDAR’A
 
15 Temmuz gecesi halkımız bir sıkılı yumruk gibi 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne bağlanan meydanı hıncahınç doldurdu ve milyonlar oraya aktı. Ben de oradaydım ve olağanüstü kalabalık nedeniyle alana giremesem de o tarifsiz geceyi yaşadım.
Tabii ertesi gün tüm gazetelere baktım, nasıl değerlendirmişler bu muhteşem geceyi diye. İnanır mısınız, Uğur Dündar’ın yazdığı Sözcü gazetesi olayı öylesine güzel aktarmış ve fotoğraflar kullanmış ki şaşırmadım desem yalan olur. Takdir ettim. Vatan ortak paydasında buluşmak budur işte dedim ve yazdım da.
Bir baktım Uğur Dündar da bir yazı kaleme almış ve şöyle diyor başlığında:
“Çanakkale ruhunda birleşip bütünleşmenin tam zamanı”
Heyecanla okumaya başladım. FETÖ’den tutuklu birinin yakını tarafından aktarılan olaya yer vermiş. FETÖ tutuklusunu yakınları pişman olup itiraf etmeye davet etmiş ama o hepsini reddetmiş. Uğur Dündar aktarıyor:
“Öylesine katı, öylesine duvar gibi ki varsa yoksa ABD’deki şarlatan...”
Ardından asıl diyeceğine geçiyor Dündar ve 15 Temmuz anma etkinliklerini izledikçe geleceği kurmak için Çanakkale ruhuna sıkı sıkıya sarılmak gerektiğinden söz ediyor. Eyvallah. Sonra devam ediyor:
“O hâlde yine ve yeniden Çanakkale Ruhu'nda kenetlenmenin, tek beden olmanın tam zamanıdır. Bunu iktidar yapmadığı takdirde birlik ve bütünlük bayrağını, tıpkı Adalet Yürüyüşünde olduğu gibi Cumhuriyet Halk Partisi taşımalıdır. CHP, şehit kanıyla sulanmış bu kutsal topraklarda gerçekleştireceği geniş katılımlı bir çalıştay sonucunda; ülkenin tüm sorunlarıyla sarmaldan çıkış yollarını Adalet Mitingi'ndekine benzer bir manifesto ile ortaya koymalıdır.”
Buyur buradan yak.
Allah aşkına Uğur Dündar! 15 Temmuz direnişini ve cumartesi gecesini anlamışsın ama yanlış anlamışsın. İktidar zaten Çanakkale ruhunu, birlik ve bütünlük bayrağını elinde taşıyor. Ama senin CHP’nin lideri 15 Temmuz’a direnen milyonlarla yan yana durmak yerine PKK’nın siyasal uzantılarıyla ve FETÖ’cülerle yan yana yürüyor o adalet dediğin yürüyüşte. Hikâyesini anlattığın o FETÖ’cü şerefsizlere kol kanat geriyor ve hepsini masum ilan ediyor. Kör müsünüz, sağır mısınız, nesiniz?
Yani iyi başlayan bir şeyi bozmak deyince vereceğim ikinci örnek de bu.
Richard Moore ile Uğur Dündar’ın kesiştikleri nokta da.
Kemal Kılıçdaroğlu İngiliz Times gazetesine “Sokak eylemlerine devam edeceğim” deyip bir FETÖ organizasyonu Gezi’ye selam çakmış dün.
Bu mudur?
Çanakkale ruhu, Bebe Ruhi’ye kaldıysa işimiz iş.
Al bu da Bebe Ruhi’nin türküsü:
Vardım Halep’e bindim dolaba
Paraları verdim rakı şaraba
Yalel, yalel, yalel...
Kaplumbağamı nalladılar
Sırtına semer bağladılar
Yalel, yalel, yalel...

Türkiye
19 Temmuz 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER