TARİH

Erhan Afyoncu : AB’nin temelleri bizi kovmak için atıldı

Tarih
08 Mayıs 2016
İzlenme
2532 Kişi

Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Avrupa Birliği'nin (AB) kaprisleri ve terörü destekleyen tavırları üzerine "Biz yolumuza, siz yolunuza" diyerek hepimizin gönlüne su serpti. Tarihçi gözlüğüyle bakıldığında Avrupalılar'ın bizim lehimize olacak hiçbir şey istemeyecekleri aşikârdır.
Avrupa, Roma İmparatorluğu'yla kıta olarak tek devlet idaresine kavuşmuştu. Batı Roma İmparatorluğu 476'da tarih sahnesinden silindi. Birçok hükümdar "Roma İmparatoru" olarak taç giydi ama hiçbir devlet Roma gibi Avrupa'nın tamamına hakim olamadı. Avrupa, Avrupalı devletlerin kendisine hakim olmak için yaptığı savaşlarla asırlar geçirdi. Bu süreçte Erasmus'tan Kant'a, Leibniz'den Hegel'e Avrupalı aydınlar, savaşı sona erdirip, Türkler'i Avrupa'dan kovduktan sonra tek bir devlet kurmak için teoriler ve planlar üretti. Bu planların en eskilerinden biri ise Fransa Kralı 4'üncü Henri'nindi.

FRANSA KRALININ FİKİRLERİ
Fransa'yı ekonomik ve siyasi olarak yükselten 4'üncü Henri (1589-1610) AB fikrinin öncülerinden biriydi. Avrupa'nın önemli bir kısmına hakim olan Habsburg hanedanının gücünü yıkıp, kendi müttefiki olan Türkleri Asya'ya sürdükten sonra Rusya'nın dışarıda bırakıldığı yeni bir Avrupa'yı kurmayı tasarlamıştı. Kralın tasarısını Zinkeisen tarihinden aktarıyoruz.
4'üncü Henri, 1598'deki Bervins Barışı'ndan itibaren, büyük bir heyecanla bütün Avrupa devletlerini bir "Hıristiyan Cumhuriyeti" altında birleştirmek gibi bir plan hazırlamıştı. O dönemde Osmanlı tahtında Üçüncü Murad vardı ve Osmanlı yönetimi, Fransa Kralı tahtına hakim olsun diye birçok yardım yapmıştı. Ancak bütün yardımlarımıza rağmen Fransa Kralı'na göre Osmanlı, Avrupa'dan kovulacak, Müslümanlar'a karşı sürekli ve Avrupa'nın ortak gücü ile savaş sürdürülecekti. Kral, savaşı Avrupa Konfederasyonu'nun ana amacı ve etkili birleştirici unsuru olarak görüyordu.

AVRUPA HIRİSTİYAN CUMHURİYETİ
4'üncü Henri, "Avrupa Hıristiyan Cumhuriyeti"nde ebedi barışı sağlama kisvesi altında Osmanlı Devleti'nin Avrupa'daki topraklarını Hıristiyanlar'ın hakimiyetine sokmak ve Habsburg hanedanının gücünü azaltmak istiyordu.
Henri'ye göre, Avrupa Hıristiyan Cumhuriyeti üç ayrı grupta toplanan 15 bağımsız devlete ayıracaktı. Birinci grup, Papa, kayser, Venedik doju ve seçimle başa getirilecek Macaristan, Lehistan ve Bohemya (Çek) kralları gibi hükümdarlardı. İkinci grup miras hakkı ile ünvanlarını devralan Fransa, İspanya, İngiltere, Danimarka, İsveç ve yeni kurulacak Lombardiya Krallığı'nın krallarından oluşturulacaktı. Üçüncü grup Helvetia Cumhuriyeti (İsviçre) ve yeni kurulacak Belçika ile İtalya Devletler Toplulukları gibi devletlerdi.

TÜRKLERE KARŞI HAÇLI ORDUSU
Krala göre Macaristan, Almanya'nın ve İtalya'nın, hatta Hıristiyan âleminin büyük bir bölümünün Türklerin korkunç imparatorluğuna karşı en güçlü kalesi olarak kabul edilmek zorunda olduğundan, burayı ayrı bir seçim ülkesi olarak Hıristiyan Avrupa'nın en güçlü sekiz hükümdarının (Papa, kayser, Fransa, İspanya, İngiltere, Danimarka, İsveç ve Lombardiya kralları) müşterek seçim hakkı aracılığıyla, birçok ülkeyi ilave ederek mümkün olduğunca güçlü hâle getirmek gerekiyordu.
Aynı şekilde Almanya için yalnızca Türklere karşı değil Ruslar'a ve Kırım Tatarları'na karşı da bir kale oluşturan Lehistan da ele alınmalı idi. 8 güçlü devlet, Lehistan'ı (Polonya) bu yüzden özel himayeleri altına alıp, Osmanlı topraklarına doğru mümkün olduğunca genişletilmesini sağlamalıydı.
Avrupa Hıristiyan âleminde genel barışı sağladıktan sonra, bu yöndeki savaşa hazır olunacaktı. Yeni kurulacak Haçlı ordusuna herkes yardım edecekti. Haçlı ordusu 117 savaş gemisinden, 220 bin piyadeden, 53 bin 800 süvariden ve 215 toptan oluşacaktı

Sabah
8 Mayıs 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER