SİYASET

Ergün Diler : Ajan war!

Tarih
01 Aralık 2015
İzlenme
15005 Kişi

IŞİD'in Paris'i kana bulamasından, masum insanlara bomba ve kurşun yağdırmasından sonra Fransa'nın tavrı merak edildi. Çünkü 40 devletin de içinde eli olan IŞİD'i vurmak ve bitirmek hiç kolay değildi. Büyük projeydi ve daha ömrünü tamamlamamıştı Bölgede taşların yerine oturması, daha doğrusu sınırların değişmesi için yapacakları vardı.
Paris saldırısından hemen sonra genel fotoğrafa bakınca bunun CIA operasyonu olduğunu yazdım. Fransa gibi ciddi ve büyük bir gücün sınırları içinde sıradan birilerinin gelip eylem yapması mümkün değildi. Zaten elde edecekleri bir SİYASİ ÇIKAR da yoktu. Yani bunu yapan bir örgüt olamazdı... Değildi de...
Fransa'nın IŞİD'le vurulması ve Afrika'daki EGEMENLİK ALANLARININ tehlikeye girmesi bütün gözleri HOLLANDE'a çevirmişken Türkiye, Rus SU-24 savaş uçağını düşürerek dengeleri derinden sarstı! Yoğun bir mesai ile gelişmelerin perde arkasını takip etmeye çalışırken Amerikalı dostuma mesaj gönderdim. Tabii ara ki bulasın!
Dün sabah Paris'e gitmek üzere erken saatte evden çıkarken DOSTUM döndü!
Paris yolunda, Paris'te yaşanan bilinmeyenleri öğrenecektim...
Dostum öyle şeyler anlatıyordu ki şaşırmamak elde değildi. Bazı yerlerde resmen donup kaldım. Hemen peşinen yazayım, Paris'ten daha çok düşen Rus uçağını anlattı...
Gerilim filmi gibi... Neler neler yaşanıyor ancak çok azını biliyorduk...
Amerika'dan Fransa'ya, Türkiye'den Rusya'ya kadar kadar olan eksende HOLLYWOOD yapımı gibi dehşet bir mücadele yaşanmış... Ve yaşanmakta...
Neyse daha fazla uzatmak istemiyorum.
İşte dostumun hiçbir yerde bulamayacağınız sözleri... Ben fark etmediğimiz bir filmin içinde olduğumuzu düşündüm...
Okuyun siz karar verin...
Paris'te neler oldu?
CIA resmi geçit yaptı.
Ne demek bu?
Avrupa'ya büyük mesaj verildi. En güvende oldukları yerlerin bir anda Irak ya da Suriye olabileceği gösterildi.
Neden peki?
Saldırının olduğu gece Obama'nın danışmanları ile oturuyordum. Bana gelmişlerdi. Birlikte Paris'in çaresizliğini takip ettik. Bir ara yanımdaki danışmana dönüp "Ne diyorsun?" diye sordum. "11 Eylül'den çok daha sert bir döneme giriyoruz.
Avrupa'nın bize karşı atacağı adımları biliyorduk. Onlar harekete geçmeden ilk adımı attık" dedi... Ben de fazla bir yorum yapmadım.
Saldırı sonrası peki?
Antalya'da pekçok lider Obama'ya gelip sorun istemediklerini ve sorun çıkarmayacaklarını söyledi.
Ya Fransa?
Onların imkanları var ancak Ferguson gibi cevaplarla yetiniyorlar. Daha fazlasını yapamadılar. Afrika'da da işleri zor.
Anlaşacaklarını ilettiler... Amerika içinde siyahiler üzerinden yaptıkları operasyonlar bekleneni vermedi.
Avrupa'nın tümü mü?
Muhtemelen ama sen neden uçak olayına gelmiyorsun. Önemli olan bu!
Geldim! Çok mu önemli bu?
Ne diyorsun! Son 50 yılın en önemli, en kritik, en iyi düşünülmüş adımı... Uzun zamandır dengeleri sarsacak böyle bir olay yaşanmadı...
Beni de heyecanlandırdın... Merak ettim!
Öncesi var!
Bekliyorum!
Rus SU-24 uçağının düşürülmesinden önce İSKENDERUN'da inanılmaz bir operasyon gerçekleşti.
Hiç duymadık biz!
Türkiye'nin bölgede güçlendiğini gören ve daha da güçleneceğini düşünen Rus istihbaratı FSB büyük ve sansasyonel bir operasyon için hazırlığa başladı. Ankara sallanacaktı. Bu bilgi anında CIA'ya geldi. İstihbarat paylaşımı ile MİT'e tüm olanlar aktarıldı. O dakikadan sonra hem Ankara'da hem Washington'da çok hareketli saatler yaşandı...
Eeee ne oldu?
Türk istihbaratı olayın içine girdi. Bilgi akışı hızlandı. Düşünülen operasyonun sanıldığından çok daha büyük olduğu görüldü. Bir örüldü.
Artık ilgili kişiler avuç içindeydi. Casus oyunları yaşanıyor, ustaca adımlar atılıyordu. Ancak karşı taraf bunu göremiyor, anlayamıyordu.
Hazırlıklar bitince düğmeye basıldı. Moskova'nın çok ama çok güvendiği ajanlar tek tek ortadan kaldırıldı. Kremlin'in bel bağladığı isimlerin ortadan kalkması Moskova'yı yıktı... Ama bunun da öncesi vardı, asıl ilginç olan buydu.
Bundan ilginç ne olabilir ki?
Sanıyorum 5 Kasım'dı... 3-4 hafta önce yani... Putin'in danışmanı, bakanı olarak bilinen MİKHAİL LESİN'e büyük operasyon yapıldı.
Lesin aslında GÖLGE BAŞKAN'dı... Putin'in beyninin yüzde 55'iydi... Putin onun onayı olmadan adım atmazdı. En kritik konuları onunla paylaşırdı... KGB zamanından dosttular.
Birlikte birçok operasyona katılmışlardı.
Medyayı ona vermişti. Onun "Hayır!" dediği yapılmazdı...
Peki ne oldu?
Lesin bir takım görüşmeler için Washington'a gelmişti. Rus istihbaratı etrafında kuş uçurtmuyordu. Muazzam bir şekilde korunuyordu. Ancak CIA karar vermişti ve Lesin ortadan kalkacaktı. Emir gelince operasyon başladı ve Putin'in sağ kolu korumalarla çevrili Dupont Circle'deki odasında öldürüldü. Büyük kriz o zaman çıktı. Ve hala devam ediyor. Putin infaz haberini alınca dağıldı. Ölüm nedeni olarak KALP KRİZİ denilse de kendisine doğru esen rüzgarın şiddetini ilk o zaman gördü. Üzerine bir de sizin düşürdüğünüz uçak gelince mesajı aldı. Bölgede Türkiye'nin önünü kesmemesi gerekiyordu.
Denedi ama faturası oldu... Putin evladını kaybetse bu kadar üzülmezdi... Yıkıldı... Lesin'i korumakla görevli olup koruyamayanlara da fatura çıktı. Büyük bir hamle ile 57 yaşındaki Lesin gidiyor ve FSB koruduğu otel odasında yeniliyordu...
Yani Lesin, Paris ve uçak birbiriyle ilişkiliydi?
Dünya küçük... Lesin ve İskenderun olayının devamı gelir. Buna Putin karar verecek. Eğer elindekilerle yetinmezse sıkıntısı artar. Bu net.
Erdoğan'ın telefonuna çıkmadı, görüşme talebini kabul etmedi. Nasıl bakmalıyız buna?
Çözülür çözülür, merak etme... Türkiye'den yükselen "Putin uçağın cevabını verir" açıklamalarına takılma. Verdiği her cevabın fazlasıyla geri dönüşünü görür. Bunu biliyor.
Erdoğan-Obama arasındaki iletişim trafiğinden haberleri var. Açıklananın çok üzerinde sık temas var. Putin akıllıdır. Dost olması gerekenlerle karşı karşıya gelmez. İçerideki gururunu tamir edip yola devam edilir...

NOT: "Eğer Lesin yaşasaydı Kremlin Türkiye'ye karşı kesinlikle bir hamle yapardı!" diyorlar...

Takvim
1 Aralık 2015

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • senyurt

    01 Aralık 2015
    1 1
    Filler tepinir, çimler ezilir. Uçak meselesi tamamen bir senaryo. Oyunun arka planı büyük. Bence dünyada soğuk savaş rüzgarları daha sert eseceğe benzer. Orta doğuyu yeniden şekillendirmeyi düşünen büyüklerin menfaat çatışmalarını izliyoruz. Rusya yeniden dev olma yolunda, bu da birilerine batıyor (ABD). Acaba Türkiye'nin çıkarı ne olacak?
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER