SİYASET

Engin Ardıç : Yirmi beş yıllık fatura

Tarih
30 Kasım 2018
İzlenme
1952 Kişi

CHP'nin seçimleri niçin kazanamadığı üzerine binlerce yazı yazılmıştır. Yüzlerce demedik, binlerce. Estek köstek binlerce dereden tonlarca su da getirilmiştir.
Fakat, "CHP İstanbul belediyesini niçin kazanamaz" sorusunu biraz "açmak" gerekiyor…
CHP, çeyrek yüzyıldır "İSKİ faturası" ödüyor.
Düşmanlarım "herifin hatasını yakaladık, o parti CHP değil SHP olacaktı" diye hemen sevinmesinler, aynı hesaba gelir.
SHP, CHP'nin yasaklı olduğu dönemde onun yerine kurulmuş, onun yerini tutacak bir "stepne"ydi, daha doğrusu iki ayrı stepnenin birleşmesinden oluşan bir parti… Sonra Hakk'ın rahmetine kavuştu, daha doğrusu yeniden açılan CHP içinde eridi. Görevini tamamlamıştı.
Ama SHP'nin İSKİ faturası da CHP'ye yapıştı kaldı.
ergün göknel hürriyet ile ilgili görsel sonucuHalkın "kollektif bilinçaltında" SHP ile CHP ile arasında hiçbir fark yoktur.

***

Aradan yirmi beş yıl geçmiş (vay canına, ne çabuk), gençler "İSKİ skandalını" bilemeyeceklerdir.
Oysa o zamanlar büyük, çok büyük bir fırtına kopmuştu. Televizyon dizisi bile yapıldı. (Ben de oynadım, daha doğrusu "göründüm" o dizide… O sıralar televizyonda belediyeyle zorlu bir mücadele içindeydim.)
İsimleri hatırlatıp kabuk tutmuş yaraları kaşımayalım, cezasını çeken çekti, konu tarihe gömüldü. Ama İstanbul halkının kollektif bilinçaltında tazeliğini koruyor.
Kısaca mesele şuydu: İstanbul belediyesinin su işlerine bakan müdürü, taşeron işler verdiği müteahhitlerden rüşvet alıyor (özellikle musluk suyunu klorlama işinden), bunun bir kısmını partisine aktarıp bir kısmını cebine atıyordu. Yerseniz, "partiye bağıştı" bu. Aslında müdür kendi partisini de kazıklıyordu.
Kendinden yirmi altı yaş küçük bir genç kıza kapılıp eşinden ayrılmak istemiş, yüklüce bir nafaka (sus payı) teklif etmişti, kadıncağız da bunu kadınlık onuruna yediremeyip kocasını ihbar etti.
Paraları devlete tıkır tıkır ödediler, adam kodese girdi, kız da daha adam içerideyken kendine genç bir koca buldu. Parti ve o zamanın belediye başkanı da çamura yattı.
Herkes kaybetti, bir "lose/lose" durumu…
Ama en çok da parti kaybetti.
Müteahhitler mahkemede "biz gönüllü verdik" deyip sıyrıldılar, su müdürü hapisanede '"konuşmaması için" bacağından bıçaklandı (hapisanede ayağına sıkacak tabanca bulmak zordu), iş küllendi.
Lakin, büyük bir efsane de yıkılmış oldu:
"Solcu geçinenler iş bilmezler ama hiç olmazsa para yemezler, yolsuzluk yapmazlar" efsanesi…
Hani, Afganistan'da bozguna uğrayıp çekilmesiyle, "Kızılordu'nun girdiği yerden çıkmazlığı" efsanesinin yıkılması gibi…
İstanbul halkı, adı ister SHP olsun ister CHP, bu siyasi oluşumu asla affetmedi.
Hele bu oluşum, hemen bir yıl sonra yapılan belediye seçimlerinde Zülfü Livaneli gibi en olmayacak bir adayı gösterince… Hele, Livaneli ile DYP'nin adayı İlhan Kesici (kendisi bugün ne hikmetse CHP milletvekilidir, yani aklımızla alay ediyorlar) birbirlerinin oylarını kırınca…
Başka bir efsane, 1994'ten beri süren Tayyip Erdoğan efsanesi doğdu.

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • hursit dilaver

    03 Aralık 2018
    0 0
    esasen mart ayına kadar karşı taraf elbet bazı hazırlıklar yapacaktır. KİMSENİN UMURU DEĞİL DE, EGEDEN, SURİYE IRAK SINIRINDAN VE FIRSAT BU FIRSAT DEYİP İRAN-ERMENİSTAN TARAFINDAN SALDIRIYA UGRARSAK, ulkede galiba ne sağcı diye adlanacak kimse 0lmayacak ve sadece TURK 0lacak.aman dikkat irana her zaman dikkat edin. 0nların islam kardeşliği FET0 gibidir.anında s0kar.unutmayın.
  • hursit dilaver

    03 Aralık 2018
    0 0
    seçimde bakın ankara ve istanbul kaybedilirse VE BU SIRADA FETÖNUN BİLGİSAYAR EKİBİ TAM MESAİ YAPACAK.S0NRA RUSYA-KUŞNER GİBİ 0LMASIN.zaten 0 akşam bir kaybetme 0lursa. allah saklasın,ULKEi NAT0 TARAFINDAN KURTARMA BAHANESİ İLE İŞGAL EDİLİR.s0nra da ne akp-ne chp 0nlar için farketmeyecek. turk 0lmanız yeterli.0 AKŞAM SARAY k0ntr0l ALTINA ALINMALI.siz 77 seçim akşamı guniz s0kak rezaletlerini yaşamadınız.FETÖ HER İTLİĞİ YAPACAKTIR.
  • hursit dilaver

    03 Aralık 2018
    0 0
    ama dikkat bir el yeni bir kader hazırlıy0r ulkeye..şimdi bu 25 kuruşluk p0şet işi.pazarda 4 p0şete 1 tl vereceğim di mi.elma 3 tl ise 3.25 0lacak yani.ayrıva 1 sene s0nra gelen köpru cezaları falan.zabıtanın elma şekerlerini yere atıp ezmesi.HİÇ BİR CHP BELEDİYESİ BUNU YAPAR MI. BU NE AYMAZLIK.neyse SEFERBERLİK HALİNDE 0 LUX ARABALARINI YURTDIŞINA KAÇIRMAK İSTEYEN ZENGİNLERE DİKKAT.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER