SİYASET

Engin Ardıç : Halk Partisi halktan korkar

Tarih
26 Aralık 2016
İzlenme
2039 Kişi
Bırakalım Türk milleti nasıl ve hangi sistemle yönetileceğine karar versin. CHP bundan niye korkuyor? Neden kaçıyor? Yalan, düzmece ve asılsız isnatlarla ilk dört maddenin kaldırılacağını, yürürlükteki rejimin son bulacağını hangi hakla, hangi bilgiyle, hangi izanla iddia edebiliyor? İlk dört maddenin değiştirilebileceğini geçmişte fütursuzca söyleyen Kılıçdaroğlu bize ne anlatmaya çalışıyor?
***
Bunları biz söylemedik. Devlet Bahçeli söylemiş.
Adı Cumhuriyet "Halk" Partisi olan parti gerçekten halkın partisi olsaydı, halkın kararından korkmazdı. Bürokrasinin partisi olduğu için halka güvenmez. Hiçbir zaman da güvenmemiştir.
1950 yılında devrildiği zaman "halkın geçici bir yanlış yaptığını" düşünmüştü, bir "arıza" olmuştu, halk en kısa zamanda "hatasını" anlayacak, düzeltecekti...
1954 seçimlerinde daha da büyük bir hezimete uğrayınca şafak attı.
1957 seçimlerini de kazanamayınca, çaresizlikten ufak ufak "darbe özlemine" girdi.
Bürokrasi gelip onu kurtaracaktı. Kurtardı ama iktidara da getiremedi. 1961 seçimlerinden, DP kapatılmış olduğu halde, koalisyon çıktı.
CHP'nin kısa bir süre "emanetçi" genel başkanlığını yapmış olan Altan Öymen (Deniz Baykal'ın stepnesiydi), şimdi bile, yayınladığı son kitapta "2015'te ne güzel koalisyon kuracaktık olmadı" diye ağlıyor... Hayal edebilecekleri en büyük "başarı" da budur.
***
Halktan korktuğu için de yalana başvurur. "İlk dört maddeye dokunacaklar" yalanını şiar edindi. Kılıçdaroğlu bundan utanmadı.
Aklını peynir ekmekle yememiş hiçkimsenin ne cumhuriyetten vazgeçmek istediği var, ne bayrağı, ne başkenti, ne resmi dili, ne de milli marşı değiştirmek istediği...
İlk dört madde budur. Kimsenin de "toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletine" itiraz ettiği yoktur.
Demokrasiden sapılmamıştır, cumhurbaşkanı şu ana kadar Anayasa'ya aykırı hiçbir adım atmamıştır. Bazılarına tuhaf gelen bütün yetkiler Anayasa'da yazılıdır. Beğenmeyecektiniz de 1982'de niçin onayladınız?
Referandumda halk başkanlık sistemini onaylarsa, bu onay da demokratik olmayacak mıdır?
***
Soruyorlar: Kılıçdaroğlu'nun kazanma ihtimali olsaydı, başkanlık sistemini gene de savunur muydunuz?
Soruyu çevirip iade edeyim: Kılıçdaroğlu'nun kazanma ihtimali olsaydı, başkanlık sistemine gene de karşı çıkar mıydınız?

Sabah
26 Aralık 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER